Angajaţii români, bătaia de joc a patronilor străini. Mai mulţi salariaţi ai unei societăţi de confecţii din Vaslui au cerut ajutorul conducerii ITM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salariaţii societăţii au cerut ajutor la şeful ITM Vaslui FOTO:adevarul
Salariaţii societăţii au cerut ajutor la şeful ITM Vaslui FOTO:adevarul

În această după-amiază, un grup format din aproximativ 20 de angajaţi ai fabricii de confecţii „Emphasis Line“ SRL Vaslui au protestat în faţa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, după ce patronul de origine cipriotă nu le-a mai dat drepturile băneşti din luna decembrie.

Scandalul a început în această dimineaţă, după ce muncitorii nu mai ştiau dacă mai sunt sau nu angajaţi ai fabricii. Oamenii s-au prezentat încă de la primele ore ale dimineţii la poarta societăţii, însă nu au găsit altceva decât un lacăt care arăta că fabrica este închisă. Nervoşi, oamenii s-au adunat în faţa sediului ITM unde au cerut ajutorul inspectorului şef pentru a media acest conflict, care i-a invitat pe acştia în biroul său.

„Am muncit şi până la 1 dimineaţă“

„Ne-au promis că ne dau în şomaj, dar nu ştim nimic. Am auzit că vor să schimbe locaţia firmei în Republica Moldova. Vineri, 22 februarie, a fost ultima zi în care s-a lucrat. Atunci, ne-au spus că ne dau în şomaj, iar azi ni s-a spus să nu mai deranjăm“, s-a plâns unul din salariaţi.

O altă salariată a fost mult mai tranşantă în declaraţii: „Am fost ca nişte sclavi acolo! Am lucrat şi până la ora unul noaptea fără să se plătească ore suplimentare. Am lucrat câte trei sâmbete pe lună, fără să ni se plătească o zi. Ei se bazează pentru că au pe cineva în spate. Totul este cusut cu aţă albă”,a spus salariata.

Duşi cu zăhărelul

Muncitorii au acuzat patronatul că nu au mai luat bonurile de masă din luna decembrie a anului trecut, iar salariile sunt restante din luna ianuarie 2013. Conducerea firmei a răspuns salariaţilor că activitatea va fi relocată în alt spaţiu, iar angajaţii vor fi trimişi în şomaj.

Invitat la discuţii, directorul societăţii a promis, verbal, deşi oamenii au cerut altfel de garanţii, că îşi vor primi o parte din restanţele financiare până la jumătatea lunii martie. „Pentru tot ce s-a lucrat nu am fost plătiţi. S-a făcut factură către beneficiari. Cine are dreptul la şomaj va primi şomaj. Nu ştim cât timp va dura relocarea şi de aceea vrem ca salariaţii să primească şomaj. Am depus deja procedura pentru disponibilizare. Fiecare persoană va primi documentele prin care să fie informaţi că se află în preaviz. Luni, 4 martie, vom da bonurile de masă pentru decembrie. Drepturile salariale restante vor fi acordate până în data de 15 martie”, a spus Elena Romilă, directorul societăţii. 

ITM promite că va monitoriza situaţia

Curios este faptul că această societate a intrat în atenţia ITM nu o dată, pe numele existând zeci de plângeri din partea angajaţilor. În ciuda amenzilor aplicate din cauza neregulilor găsite, oamenii au fost trataţi, în continuare, ca nişte sclavi. Mai mult, spun salariaţii, ei nu şi-au primit drepturile salariale „din cauza amenzilor plătite către ITM“. Acesta este unul din motivele pentru care conducerea ITM a cerut şefilor societăţii să ţină cont de cererile oamenilor şi de legislaţia în vigoare din România. „Noi am făcut mai multe controale la această societate şi am dat amenzi de 40.0000 de lei. Dacă se iniţiază o disponibilizare colectivă trebuie să fie iniţiată o procedură legală. S-a stabilit un calendar de urmat de către conducerea societăţii care şi-a luat nişte angajamente faţă de oameni de faţă cu noi. Noi vom trimite un inspector de muncă pentru a verifica dacă se vor ţine de promisiuni“, ne-a declarat Alexandru Lăluci, directorul ITM Vaslui. 

Concret, directorul societăţii a promis că luni, 4 martie, oamenii îşi vor primi tichetele de masă restante pe luna decembrie, zi în care se vor perfecta şi actele pentru încetarea temporară a contractului de muncă, iar până pe 15 martie se vor plăti şi salariile din ianuarie şi februarie. 

A tras ţeapă?

SC „Emphasis Line“ SRL a fost deschisă la Vaslui în luna februarie 2011. Activitatea principală a acesteia a fost confecţionare pentru export de îmbrăcăminte, activitate cu care a debutat efectiv în mai 2011. Ca orice început, lucrurile au mers bine câteva luni, după care patronatul a început cu disponibilizărilor, în momentul de faţă, după cum chiar conducerea firmei o recunoaşte, mai sunt aproximativ 40 de angajaţi, faţă de peste 120 de salariaţi câţi au fost la început. OPamenii spun că că au auzit despre patronul lor cipriot că acesta nu ar fi la prima ţeapă pe care a tras-o. Ei spun că, iniţial, a plecat cu această firmă în Republica Moldova, după care a fugit cu banii încasaţi din comenzi şi şi-a deschis societate în Ploieşti. De acolo, acesta a închis, din nou firma, fără a plăti angajaţilor salariile pe câteva luni şi a venit în Vaslui. Oamenii au auzit că, de fapt, patronul vrea să se mute, iarăşi, în Republica Moldova, deoarece acolo forţa de muncă ar fi mai ieftină. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite