Anchetă în cazul unei bătrâne în stare gravă care a murit după ce a fost resuscitată de un echipaj de prim ajutor

Anchetă în
cazul unei bătrâne în stare gravă care a murit după ce a fost resuscitată de un echipaj de prim
ajutor

FOTO jurnaluldearges.ro

Poliţiştii fac cercetări după moartea unei femei din Bârlad. Victima era în stare foarte gravă, dar la faţa locului a fost trimis un echipaj de prim ajutor, nu şi o ambulanţă. Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui susţin că s-a ajuns la această situaţie pentru că nu mai era nicio ambulanţă disponibilă.

Ştiri pe aceeaşi temă

O femeie de 66 de ani, din Bârlad, care locuia la etajul 1 al unui bloc din zona Gării, a decedat marţi, 2 noiembrie. Femeia a fost găsită la parter, în dreptul balustradei scărilor, şi se bănuieşte că i s-a făcut rău şi a căzut de la etaj.

La acel moment, a fost solicitată o ambulanţă, dar, deşi s-a menţionat la 112 că este un caz grav, femeia fiind inconştientă, a fost trimis doar un Echipaj de Prim Ajutor (EPA) de la ISU Vaslui. Paramedicii au început resuscitarea, manevră continuată apoi de medicul de pe Ambulanţa SAJ – substaţia Bârlad, care a venit la solicitarea celor de la EPA.

După aproximativ o oră de resuscitare, medicul de pe ambulanţă a declarat decesul victimei. Martorii prezenţi la faţa locului care au sunat la 112 s-au revoltat pentru că femeia era în stare foarte gravă, dar la acel moment nu a venit o ambulanţă cu medic.

Doctorul Dan Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui, a precizat că nu era disponibilă nicio ambulanţă în staţia Bârlad la momentul solicitării, iar la caz, potrivit  legii, trebuie trimisă ambulanţa EPA pentru acordarea primului ajutor.

„Detaşamentul de pompieri Bârlad a intervenit cu o ambulanţă SMURD tip B2 cu echipaj de prim ajutor pentru acordare îngrijiri medicale unei persoane căzute de la înălţime, în municipiul Bârlad, zona Vărăriei. La sosirea echipajului de intervenţie a fost găsită în stare de inconştienţă o femeie în vârstă de 66 ani. Paramedicii au început protocolul de resuscitare, până la sosirea unei ambulanţe cu medic aparţinând SAJ Vaslui. După aproximativ o oră de resuscitare, medicul de pe ambulanţă a declarat decesul victimei”, a declarat Marius Stanciu, purtător de cuvânt al ISU Vaslui, pentru Vremea Nouă.

”După vreo 40 de minute a venit şi ambulanţa”

Martorii prezenţi la încercările de resuscitare a femeii povestesc cum au decurs lucrurile. „Am auzit o bufnitură şi când am ieşit, am văzut o persoană căzută pe ciment, jos, între balustrade, inconştientă. S-a sunat imediat la 112, dar a venit o ambulanţă cu pompieri (EPA-n.r.), au început să resusciteze victima, dar nu făceau faţă. S-a solicitat din nou o ambulanţă cu medic şi, după vreo 40 de minute de la incident a venit şi ambulanţa cu medic, dar nu s-a mai putut face nimic. Dacă erau de la început, poate cine ştie, avea vreo şansă”, a declarat unul din vecinii femeii

Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui au venit ulterior cu precizări suplimentare vizavi de cele întâmplate.

„Da, a fost trimis echipajul EPA, dar ei sunt obligaţi să cheme echipajul superior, dacă nu fac faţă şi să meargă la codul roşu, ca prim echipaj şi, în al treilea rând, la Substaţia Bârlad nu era nicio echipă disponibilă şi vă spun adevărul, pentru că eu sunt de gardă acum la Bârlad! Cum s-a eliberat o maşină cu medic, a fost trimisă acolo şi a preluat resuscitarea! Să ştiţi că aşa este în legislaţie, la cod roşu merge ca prim echipaj EPA şi dacă este un caz grav cheamă şi echipajul cu medic al nostru. Nu s-a mai putut face nimic, deoarece, din ce am înţeles eu de la medicul care a fost la faţa locului, victima era lovită la cap, avea o fractură de femur, una la umărul drept şi, probabil că avea leziuni la nivelul toracelui. Deci avea mai multe traumatisme şi fracturi: cranian, toracic, fracturi de femur şi humerus.”, a precizat medicul Dan Ungureanu.

Poliţiştii au demarat o anchetă în acest caz pentru a se stabili dacă există o culpă medicală care a condus la decesul femeii.„În cauză s-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, urmând a se stabili împrejurările în care s-a produs incidentul”, a precizat inspectorul de poliţie Bogdan Gheorghiţă, purtător de cuvânt al IPJ Vaslui.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Mărturii ale unui medic care a resuscitat tineri în ambulanţă şi pe caldarâm, la Colectiv: Respirau agonic, dădeau de aer proaspăt, mergeau dezorientaţi şi cădeau

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările