Amanetul, afacere în picaj la Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima vreme, localnicii nu mai au ce să gajeze. Doar aurul păstrat pentru zile negre mai circulă între clienţii fideli şi firmele care oferă împrumuturi rapide.

Dacă la începutul recesiunii casele de amanet „duduiau“, acum până şi această afacere de criză a început să dea rateuri. Oamenii nu mai au pur şi simplu obiecte de valoare pe care să le ofere drept gaj.

Angela Grigoraş este unul dintre clienţii vechi ai caselor de amanet. Este pensionată pe caz de boală de 10 ani şi trăieşte împreună cu soţul ei din pensia de 360 de lei şi din salariul lui de paznic al unei şcoli.

Amanetarea bijuteriilor de familie devenise o regulă pentru că din veniturile lor nu-şi acopereau nici cheltuielile gospodăreşti şi nici necesarul de medicamente. Săptămâna aceasta a lăsat la amanet şi ultimul inel pe care îl mai avea.

„Din păcate, nu mă mai descurc. Veniturile sunt foarte mici şi sunt nevoită să-mi amanetez aurul pentru a-mi cumpăra medicamentele. Nu ştiu ce voi face luna viitoare, pentru că aceasta era ultima mea bijuterie“, a oftat Angela Grigoraş.

Ultimele bijuterii, lăsate drept gaj

A obţinut pe inel aproape 400 de lei, însă de mai bine de jumătate de an nu a reuşit să-şi recupereze celelalte bijuterii amanetate şi ele. „În fiecare lună plătesc câte 50 de lei dobândă la o altă casă de amanet unde mi-am pus gaj un lănţişor şi o brăţară. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă nu fac rost de bani să le recuperez“, ne-a mai spus femeia. Nici casele de amanet nu mai sunt o afacere şi asta pentru că lumea nu mai are ce să lase gaj.

„Acum patru luni, când mi-am deschis afacerea, mă gândeam că voi da lovitura. Acum însă mă gândesc s-o închid. Mai am câteva contracte pe care vreau să le onorez, după care voi lichida tot stocul şi pun lacăt pe uşă“, ne-a spus Alexandru C., patronul unei case de amanet pentru produse electrice şi electrocasnice.

Facilitate: răscumpărare în rate
Doar casele de amanet care primesc aur mai rezistă datorită clientelei fidele. „Dacă oamenii nu mai cumpără bijuterii de la noi, nu acelaşi lucru putem spune despre cei care le amanetează. Noroc că avem clienţi fideli, cu care colaborăm foarte bine. Ne-am hotărât să venim în ajutorul clienţilor şi le oferim posibilitatea de a-şi recupera bijuteriile cu plata în rate“, ne-a spus Aurica Fânaru, administratorul unei case de amanet.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite