Alegeri generale 2016. Lovitură de teatru la redistribuirea mandatelor în Vaslui. Cine sunt noii parlamentari şi marii pierdanţi

Alegeri generale 2016. Lovitură de teatru la redistribuirea mandatelor în Vaslui. Cine sunt noii parlamentari şi marii pierdanţi

Alegeri parlamentare 2016 Vaslui. Redistribuirea mandatelor în urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie a produs o surpriză uriaşă la Vaslui, doi dintre candidaţii PNL pierzând mandatele deşi au obţinut mai multe voturi decât contra candidaţii lor şi erau cotaţi drept favoriţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alegeri Parlamentare 2016. Corneliu Bichineţ, de la PMP, academicianul basarabean Ion Harârcă, de la ALDE, şi Mihai Botez, de la USR- sunt cei trei candidaţi care au obţinut mandatele de parlamentar de Vaslui pentru următorii patru ani, în urma redistribuirii. Dacă în cazul lui Corneliu Bichineţ, obţinerea mandatului era anticipată, candidaţii ALDE şi USR se pot considera norocoşi, aceştia primind mandatele urmare a scorului naţional realizat de partidele din care provin.

Mihai Botez (USR) este cel mai tânăr parlamentar din judeţul Vaslui. În vârstă de 30 de ani, Mihai Botez este absolvent de ASE, iar de şase ani lucrează într-o funcţie de conducere la o societate de leasing din Bucureşti. 


Ion Hadarcă este poet, traducător şi om politic în Republica Moldova: a detinut functia de deputat in Parlamentul Republicii Moldova atât in perioada 1990-1998, cât si în perioada 2009-2014. În 2009, a fost ales deputat pe listele Partidului Liberal şi presedinte al fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal. În decembrie 2013, la Congresul de Constituire al Partidului Liberal Reformator, partid politic de centru-dreapta din Republica Moldova, Ion Hadarcă a fost ales preşedinte al formaţiunii.

Marii pierdanţi ai alegerilor parlamentare din 11 noiembrie 2016 sunt candidaţii PNL: senatorul Nelu Tătaru, care a candidat pentru un nou mandat de senator, şi avocata Oana Iovu, care s+a aflat pe poziţia a doua pe lista de candidaţi PNL pentru Camera Deputaţilor.

În aceste condiţii, PNL Vaslui înregistrează o înfrângere usturătoare la alegerile generale obţinând un singur mandat de parlamentar, prin Daniel Olteanu la Camera Deputaţilor.

Noi parlamentari ai judeţului Vaslui

PSD va merge la Senat cu doi parlamentari cu state vechi: Gabriela Creţu şi Doina Silistru, iar la Camera Deputaţilor cu Adrian Solomon, Ana Birchall, Irinel Stativă (deputaţi în funcţie), la care se adaugă un nume nou: Aurel Căciulă, fost viceprimar al municipiului Huşi.

PNL va intra la Camera Deputaţilor cu fostul prefect de Vaslui, Daniel Olteanu.

PMP ajunge în Parlament, la Camera Deputaţilor, cu Corneliu Bichineţ, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, care mai are în portofiliu un mandat de parlamentar pe când făcea parte din Partidul România Mare.

USR câştigă primul mandat de parlamentar la Vaslui, prin Mihai Botez la Camera Deputaţilor, iar ALDE cu Ion Hadârcă.

Cine sunt parlamentarii care au spus adio mandatelor

Problemele cu legea sau lipsa susţinerii în interiorul partidelor au mai scos din cărţi şi alţi parlamentari din Vaslui. Astfel, la PSD spun adio mandatelor Victor Cristea, Dan Bordeianu şi Toader Dima (acesta din urmă fiind câştigător la alegerile locale în comuna Berezeni). La PNL nu s-au mai regăsit pe liste senatorul Dan Marian şi deputatul Florin Ciurariu, iar de la UNPR Sergiu Vizitiu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările