„Ai făcut plajă în slipi sau în slipuri?”. Să învăţăm „umpic” mai bine limba română - 10 lecţii simple despre mari greşeli de scriere şi vorbire

O rubrică creată pe un cont personal de socializare dedicată cunoaşterii limbii române adună zeci de like-uri pentru fiecare postare. Prin explicaţii simple, cu exemple pe înţelesul tuturor, românii află de la o profesoară de limba română cum se vorbeşte corect.
Interesant, si mai ales util!
Stie cineva daca exista vreo gramatica a limbii române integrata intr-un program (deci nu e vorba numai de un simplu fisier text creat dupa un manual de gramatica scanat si trecut apoi prin programe de recunoastere de caracter), asa cum are, de ex., barnes and noble ptr. spaniola si franceza in aparate de gen franklin? As vrea sa existe asa ceva ptr. fiul meu care ar putea invata mai usor si gradual gramatica pur si simplu citind însotit de un "franklin", decât cu manualul in bratze, sau informându-se de la parinti sau alti români, care inevitabil nu mai sunt chiar foarte "performanti" in materie. Unii poate nu stiu, dar sunt chestii utile pe micul franklin pe care cele mai bune cititoare electronice gen kindle sau kobo (fie ele si "liberate" de limitarile producatorilor prin "jailbreak" si adaus de programe suplimentare) NU le poate inca furniza! Pronuntie, stoc de expresii, stoc de conjugari, stoc de expresii (cuvinte asociate), stoc de reguli de baza, accesul facil la definitia unui termen care la rândul lui se afla intr-o definitie a unul alt termen intr-un dictionar, si vor mai fi inca).
Său dacă pot pricepe rațiunea minusurilor aici!
Pentru locatie, cica ar fi acceptata si definitia de "loc precis determinat" dexonline.ro/definitie/loca%C8%9Bie
Cu ani în urmă am scris un articol în revista ACDEMIA CAŢAVENCU pe această temă, dând şi exemple. Era perioada în care domnul Boc avea o mare EXPERTIZĂ profesională şi politică, pe atunci începuseră să se REABILITEZE toate lucrurile, drumuri şi şosele, faţade de clădiri şi câte altele. Nu mai spun de LOCAŢIE care s-a fixat în vocabularul oamenilor politici şi a celor de presă. Doamna Udrea era CA ŞI MINISTRU, domnul Geoană ŞI CA ŞI om politic, se fac mereu şedinţe INFORMALE la NIVELE superioare de nu-i deranjează nici PROTECŢIA CONSUMATORULUI şin câte şi mai câte.
savu constantin Va felicit din suflet! As mai adauga faptul ca era vremea in care Academia Romana nu incurajase inca exprimarile semidocte permitand ca "niciun" sau "nicio" sa se scrie intr-un cuvant, indiferent de situatie. De ce s-ar mai stradui cineva sa se exprime corect daca, oricum, dupa o perioada de exprimari semidocte, acestea vor fi permise prin grija celui mai abilitat for care ar trebui sa vegheze la vorbirea corecta a limbii romane?
Intr-o societate in care mass media intoxica populatia cu prostie, astfel de articole sunt mai mult decat bine-venite.
Gavrila, Zamolxe, Acest articol va este destinat. Luati aminte!
Dubla negatie este evitata din nestiinta .Exemplu: " toti nu stiu unde e catelul " in timp ce corect este "nimeni nu stie unde e catelul " !
slip.. OK, din engleza, imprumut recent... dar de ce slipuri si nu slipi? fin'ca asa a zisara badita traian acu' 1900 de ani?
Mulţumesc pentru aprecieri domnule Alexandrovici. Sunt foartemulte de spus. Am discutat şi cu doamna Ileana Vulpescucare are ceva materiale publicate în acest sens. Nu cred că sepoate face ceva să îndreptăm lucrurile.Totul trebuie să pornească de la şcoală aşa cum s-a întâmplat în 1953 când toţi au uitat să spună SUNT şi de atunci se zice SÎNT. Numai bine vă doresc. C. Savu
si daca eu vreau sa scriu si sa spun "sint", in conformitate cu normele (insclusiv scolare) de dinainte de 1932 si in conformitate cu recomadarile unui puscariu, rosseti sau graur, si cu limbajul folosit de majoritatea covirsitoare a populatiei, cine ma poate impiedica sau sa-mi impuna altfel?
Fiecare poate vorbi cum vrea, pe barbă lui, dar în textele scrise din publicații, reclame, denumiri de firme, normele Academiei trebuie să fie obligatorii, precum în Franța. Limbă română trebuie să fie unitară!
in bogus Dumneavoastra sunteti liber sa scrieti cum doriti, inclusiv sa nu folositi majuscula la inceputul propozitiei sau cand scrieti nume. Dati-mi voie sa fiu si eu liber sa am o despre dumneavoastra o parere bazata pe modul in care scrieti. Si eu gresesc, dar macar ma straduiesc sa ma exprim corect. Tocmai de aceea am apreciat comentariul Domnului Savu. Dar ce-ar fi sa nu respectam toate regulile din ziua de azi motivand ca ele nu existau pe vremea lui Puscariu sau Graur?!
De ce nu puneți în articol și adresa paginii respective? Am căutat pe internet, dar am găsit altceva.