Afaceri de succes la Vaslui. Cele mai reuşite afaceri pe cont propriu din cel mai sărac judeţ al ţării: “aurul mov”, sculptura în fructe şi arta tradiţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munca asiduă, talentul şi ingeniozitatea unor vasluieni demonstrează că se pot construi afaceri de succes chiar şi în cea mai defavorizată zonă a ţării

Ionel Malacu (40 ani) este primul cultivator de lavandă din judeţul Vaslui, plantă mediteraneană care s-a adaptat perfect climei din zona Huşi. Bărbatul a pus bazele proiectului în primăvara anului trecut şi prima recoltă a fost neaşteptat de bună. Parte din investiţia de 28.000 de lei a fost recuperată şi se aşteaptă să intre pe profit din recolta din vara acestui an. Scopul cultivatorului de lavandă este de a extinde de 10 ori suprafaţa cultivată în următorii patru ani.

A plantat primul hectar de lavandă în localitatea Ivăneşti, comuna Pădureni. A achiziţionat de la un centru de cercetare din Buftea- Bucureşti 15.000 de butaşi pe care a plătit 22.500 lei (1,5 lei/bucată). Încă 1.000 de lei a cheltuit pentru pregătirea terenului (arat, discuit, nivelat etc.) şi cu 5.000 de lei a cumpărat o motosapă. A plantat un soi de lavandă numit “Bârsana” şi a fost adaptat climei din ţara noastră prin modificări genetice.

Florile de lavandă au fost uscate şi seminţele scuturate le-a ambalat frumos în săculeţi şi i-a vândut pe Facebook . Micile pacheţele cu lavandă pot fi ţinute în dulapuri şi încăperi pentru mirosul specific, dar şi pentru înlăturarea moliilor.

Ionel Malacu este ajutat în cultivarea, recoltarea şi prepararea lavandei de către soţie şi socri. În cazanul de ţuică al familiei au făcut ulei volatil pentru a testa singur cantitatea de plantă medicinală necesară pentru o sticluţă cu ulei. A căutat laboratoare de cosmetică din ţară şi străinătate pentru a furniza lavandă. Intenţionează să-şi deschidă din această primăvară un mic butic în care să vândă lavanda sub toate formele: seminţe pentru ceai, butaşi de lavandă pentru cei care doresc să cultive, produse cosmetice etc.

Potrivit calculelor făcute de huşean, va intra pe profit după  cultura din 2015, iar peste încă trei ani va ajunge la producţia maximă. Din 2018, fiecare butaş de lavandă va da câte 4,5 kg de floare. Preţul unui litru de ulei de lavandă de calitate, eco, este de 250 de euro. Profitul e garantat.

Afacere de succes. Sculptura în fructe

Bârlădeanul Marius Cioran (32 ani), de profesie bucătar, şi-a deschis o afacere pe cont propriu după ce a învăţat să facă sculpturi în fructe. Bărbatul şi-a descoperit pasiunea întâmplător, după ce un client al restaurantului pentru care lucra a cerut pentru un eveniment platouri cu fructe aranjate aşa cum a văzut în străinătate. Fiind talentat la aranjarea platourilor şi-a dorit să încerce şi altceva.

marius cioran artfruct

A căutat informaţii pe internet, a exersat aproape trai ani. De mai bine de un an a renunţat la profesia de bucătar şi s-a axat exclusiv pe art-fruct, profesie nouă pe piaţa din România care îi asigură traiul decent. A investit aproximativ 12.000 de euro în afacerea pe cont propriu pentru achiziţie de cuţite profesionale, fântâni de ciocolată şi platouri anume pentru art-fruct.

Este tot mai des solicitat la nunţi sau alte evenimente speciale. Ofertele variază între simple platouri cu pepeni sculptaţi şi ornaţi cu tot felul de fructe, până la mese întregi cu ornamente din fructe ori bufet cu art fruct şi fântână de ciocolată. Preţul variază, funcţie de cantitatea de fructe folosite şi de complexitatea sculpturilor, între 200 lei, un simplu platou, şi 1.200 euro, un bufet cu art-fruct şi fântână de ciocolată pentru 100 de persoane.

Cele mai cerute sunt florile sculptate în pepene. Modelele au început să se diversifice odată cu înmulţirea cererilor. Fructele exotice sau autohtone au fost schimbate cu măiestrie în fluturi, maşinuţe sau corăbii. Sunt foarte apreciate frigăruile cu fructe exotice trase în ciocolată belgiană.

Afacere pe cont propriu. Adolescentul care câştigă banii de buzunar de la 12 ani

Andrei Vladimir, un elev din Bârlad pasionat de arta populară autentică, realizează ii, ţoale, prosoape şi şosete de lână după modele învăţate de la bunica lui. Adolescentul îşi câştigă singur banii de buzunar de la vârsta de 12 ani. Participă la târgurile din zona Moldovei alături de meşterii populari din Văleni (judeţul Vaslui).

andrei vladimir

Munca pe care o depune nu e plătitită la adevărata valoare, însă adolescentul este mândru că nu trebuie să apeleze la bugetul părinţilor pentru nevoile personale.

Andrei Vladimir (16 ani), elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“ din Bârlad (judeţul Vaslui), şi-a descoperit pasiunea pentru fuior, andrele şi pentru războiul de ţesut încă de la vârsta de 4 ani. Vrea să urmeze facultatea de design vestimentar. La 12 ani a vândut în piaţa centrală din Bârlad primele şosete de lână împletite de el. Apoi şi-a diversificat produsele confecţionate apoi vândute pe tarabă. Acum participă la târguri cu o gamă diversificată de articole, toate confecţionate de el în stil autentic popular, din materiale naturale.

Citeşte şi:

Lavanda, aurul mov de la polul sărăciei. Cât câştigă un vasluian din cultivarea plantei medicinale

Tânărul care se ţine de împletit şosete şi de ţesut ştergare: un licean a transformat arta populară într-o afacere modernă

FOTO Sculptorul în pepeni. Bucătarul care face opere de artă din fructe

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite