Afaceri ilegale cu şomeri, în judeţul şomajului. Cum s-au îmbogăţit patronii huşeni angajând fictiv săraci pentru a beneficia de subvenţii de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrică Rămăşanu. Foto: Facebook
Petrică Rămăşanu. Foto: Facebook

Un huşean, administratorul unei societăţi cu profil agricol, a fost trimis în judecată, fiind acuzat că timp de doi ani de zile a făcut angajări fictive, în rândul persoanelor peste 45 ani, pentru a beneficia de subvenţii de la stat, iar angajaţii de şomaj ilegal. La rândul lor, procurorii DNA anchetează alţi zeci de patroni din judeţul Vaslui care ar fi angajat peste 500 de persoane, pentru a încasa ilegal subvenţii de la stat.

Petrică Rămăşcanu (40 ani), un patron cu zece clase din Huşi, a fost trimis în judecată sub acuzaţia de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune. Huşeanul este acuzat că timp de doi ani de zile a încasat peste 35.000 de lei cu titlul de subvenţii, angajând mai fictiv mai multe persoane, care ulterior au beneficiat ilegal de îndemnizaţie de şomaj, statul fiind înşelat de două ori: odată plătind îndemnizaţii pentru angajaţi care figurau doar pe hârtie, iar apoi plâtind îndemnizaţie de şomaj acestora, fără să fi muncit în ultimele luni, aşa cum prevede legea. 

În contextul în care, judeţul Vaslui se află în topul naţional de ani de zile, cu o rată a şomajului de peste zece procente, afacerea cu şomeri a devenit o practicăîn zona Huşului, în perioada 2010 - 2012, procurorii DNA instrumentând un amplu dosar pe această speţă.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, în perioada 2010 - 2012, pentru a putea beneficia de subvenţii de la bugetul statului, prin angajarea pe o perioadă de 2 ani de persoane care au împlinită vârsta de 45 de ani, Petrică Rămăşcanu, în calitate de administrator al SC Agroxrai SRL, a racolat mai multe persoane, din rândul celor nevoiaşe, promiţându-le că îi va ajuta să obţină îndemnizaţie de şomaj, angajându-i la firma sa.  

"După ce coinculpaţii şi-au dat acordul, s-au deplasat împreună cu inculpatul Rămăşcanu Petrică la sediul Oficiului Forţelor de Muncă Huşi, unde au completat o declaraţie din care rezulta că se află în căutarea unui loc de muncă. Ulterior, aceştia au predat actele de identitate inculpatului Rămăşcanu, în vederea încheierii contractelor de muncă.", se arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi.
Patronul a întocmit contracte de muncă pe numele a şase persoane, semnând el în locul salariaţilor, în registrul de evidenţă, ulterior făcând demersurile la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vaslui, solicitând acordarea de subvenţii, primind timp de un an de zile, lunar, pentru fiecare persoană, subvenţii în valoare de câte 500 lei, pentru fiecare persoană

Subvenţiile, în buzunarul patronului

"Subvenţiile erau acordate lunar, iar inculpatul întocmea, în numele societăţii, câte un tabel nominal unde erau trecute persoanele, numărul orelor efectiv lucrate, suma cuvenită pentru timpul efectiv lucrat şi sumele plătite pentru luna anterioară, pontajul lunar şi statele de plată cu semnăturile în fals ale acestor persoane. După avizarea acestei documentaţii, i se acordau subvenţii şi pentru luna următoare.In această modalitate, inculpatul a întocmit documentaţia pentru perioada mai 2010 -octombrie 2012 şi a beneficiat ilegal de subvenţii, din partea statului, care se ridică la suma de 33.024 lei.", explică procurorii în rechizitoriu

Cadrul legal

Potrivit Legii Şomajului, 76/2002, “angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată persoane în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici sustinători ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru somaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, si primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o suma egală, cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (stabilit prin lege la 500 lei n.r.), cu obligatia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel putin 2 ani”. În caz contrar, angajatorii sunt obligaţi să restituie subvenţiile.

Circuitul somerilor fictivi

Pentru a nu fi nevoit să restituie subvenţiile. El a cerut sprijinul altor patroni pentru a angaja fictiv persoanele la sfârşitul perioadei subvenţionate, ulterior desfăcându-li-se contractele de muncă. "Pentru a nu fi obligat să restituie subvenţiile încasate, acesta nu a fost de acord ca celelalte persoane să figureze ca angajate, în continuare la societatea sa, pentru că astfel era obligat să achite contribuţii lunare pentru aceştia, sens în care a contactat mai multe cunoştinţe pe raza municipiului Huşi, care aveau societăţi comerciale, solicitându-le să procedeze la angajarea formală a celor şase coinculpaţi pe o perioadă de 2-3 zile, după care să le fie desfăcute contractele de muncă , pentru motivul că nu corespund din punct de vedere profesional şi să le elibereze o adeverinţă din care să rezulte perioada lucrată, pentru ca apoi persoanele respective să beneficieze de plata ajutorului de şomaj.", se mai arată în rechizitoriul procurorilor.
La finalul cercetărilor, procurorii au dispus pe lângă trimiterea în judecată a lui Petrică Ramaşanu şi a celor care au benneficiat în mod ilegal de îndemnizaţia de şomaj, chiar dacă aceştia au achitat banii primiţi în mod ilegal, în timpul cercetărilor. Ceilalţi administratori care l-au susţinut în în circuitul infracţional, au scăpat de trimiterea în judecată, aceştia invocând că nu au realizat dimensiunea faptelor penale. Printre cei care au purces la angajări fictive se numără şi administratorul SC Autorom SRL Huşi, Teodor Catargiu, soţul consilierului local din Huşi, Liliana Catragiu. La finalul anchetei, procurorii au dispus renunţarea la urmărirea penală şi trimiterea în judecată în cazul său, deşi împotriva sa fusese începută urmărirea penală pentru instigare la fals şi participaţiune împroprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Sute de şomeri ilegali

Patronii huşeni sunt acuzaţi că au eludat Legea Şomajului, cu complicitatea funcţionarilor din cadrul Agenţiei Locale a Forţelor de Muncă Huşi şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, altfel această metodă de înşelăciune nu ar fi ajuns un fenomen în zona Huşului. Procurorii DNA au în lucru un dosar în care sunt cercetaţi zeci de patroni din judeţul Vaslui şi mai mulţi funcţionari din cadrul ALOFM şi ITM Huşi. După izbucnirea scandalului, atât şefa ALOFM, cât şi cea a ITM, au părăsit funcţiile, prin demisie, respectiv pensionare. Întreaga arhivă cu documentele şomerilor huşeni a ajuns la DNA în toamna anului 2014. Surse judiciare susţin că peste 500 de şomeri din zona Huşului au beneficiat de îndemnizaţii ilegale, prejudiciul apropiindu-se de 2.000.0000 lei.

 "În această cauză, au fost întocmite mai multe ordonanţe de extindere a urmăririi penale cu privire la fapte sau persoane la date diferite, motivat de faptul că, din prima sesizare nu s-a cunoscut numărul de persoane care au beneficiat, în mod ilegal de şomaj şi nici denumirea societăţilor şi implicit numele persoanelor care au procedat la efectuarea celei de-a doua angajări, în mod fictiv. Funcţionarii din cadrul AJ.O.F.M. -Filiala Huşi sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie de către DNA laşi, iar dosarele de şomaj (inclusiv cele din prezenta cauză), au fost ridicate în vederea cercetărilor, fiind puse la dispoziţie în cursul lunilor septembrie -octombrie 2014.", subliniază procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Mai puteţi citi: 

Rata şomajului a ajuns în ianuarie la 11,20% Este cea mai mare rată a şomajului din ultimii trei ani

„Salvaţi Moldova de sărăcie“. Apel alarmant al Camerei de Comerţ şi Industrie Nord Est şi al mediului de afaceri din cea mai săracă zonă UE

Generaţia şomeră. Cei născuţi în anii '80 se vor confrunta toată viaţa cu nesiguranţa locului de muncă

Mihaela Feodorof, consilier în carieră: „Suntem un popor de intelectuali care îngroaşă rândurile şomajului!“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite