FOTO Doctoriţele din Vaslui acuzate de avorturi ilegale şi internări fictive sunt cercetate în libertate. Judecătorii le-au interzis să mai profeseze ca medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctoriţele Doina Andrei (stânga) şi Simona Botez (dreapta) vor fi cercetate în stare de libertate, sub control judiciar
Doctoriţele Doina Andrei (stânga) şi Simona Botez (dreapta) vor fi cercetate în stare de libertate, sub control judiciar

Cei doi ginecologi din Vaslui reţinuţi luni noapte de ofiţerii DGA vor fi cercetaţi în stare de libertate, judecătorii Tribunalului Vaslui refuzând propunerea de arestare. Doctoriţele Simona Botez şi Doina Andrei sunt acuzate de luare de mită, avorturi ilegale şi internări fictive de pacienţi. Cel de-al treilea medic, Adrian Tănăsescu, este acuzat de luare de mită şi favorizarea infractorului.

UPDATE 8.00: Odată cu decizia instituirii controlului judiciar faţă de medicii Simona Botez şi Doina Andrei, judecătorii Tribunalului Vaslui au dispus marţi seara interdicţia ca acestea să nu mai poată exercita profesia de medic. În plus, nu au voie să comunice, direct sau indirect cu cei inculpaţii sau martorii din dosar.

Simona Botez şi Doina Andrei au părăsit Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, în cursul nopţii de marţi.

Ştire iniţială:

Judecătorii Tribunalului Vaslui au respins marţi seara propunerea procurorilor privind arestarea celor două doctoriţe de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, dispunând faţă de acestea măsura controlului judiciar. Decizia magistraţilor vasluieni nu este definitivă, procurorii având posibilitatea să o conteste la instanţa superioară.

Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce pe 2 februarie o pacientă a sunat la  Linia Tel Verde Anticorupţie anunţând că doctoriţa Simona Botez i-a solicitat 1.500 de lei pentru a-i realiza o întrerupere de sarcină. Luni, poliţiştii de la anticorupţie au organizat flagrantul, folosindu-se de un ofiţer sub acoperire, care a pretins că este un om de afaceri, iar respectiva pacientă este amanta sa.

În urma descinderilor efectuate atât la Spitalul Judeţean de Urgenţă, la cabinetele particulare ale medicilor, cât şi la domiciliile acestora, procurorii vasluieni au descoperit o un circuit infracţional foarte bine organizat.  

În timpul cercetărilor, mai multe paciente internate în Secţia de Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă au denunţat medicii că le-au cerut bani efectuarea serviciilor medicale.

Trei doctori, 19 infracţiuni de luare de mită

Astfel, doctoriţa Doina Andrei este acuzată de săvârşirea a nu mai puţin de opt infracţiuni de luare de mită, Simona Botez, şase infracţiuni de luare de mită, iar Adrian Tănăsescu - de alte cinci infracţiuni similare.
Pe lângă şpaga luată de la pacienţi, cele două doctoriţie au fost puse şi sub acuzaţia de întreruperi de sarcini ilegale, în sarcina acestora reţinânu-se că au efectuat avorturi la gravide cu sarcină mai mare de patru luni, faptă pedepsită de lege cu închisoare de la 6 luni la  trei ani.
Mai mult, în timpul descinderilor în secţia de ginecologie, ofiţerii anticorupţie au descoperit pacienţi care figurau internaţi pe numele altor persoane, motiv pentru care atât doctoriţa Simona Botez, cât şi  Doina Andrei. Pentru că a sprijinit activitatea doctoriţei Botez, ginecologul Tănăsescu este acuzat şi de favorizarea infractorului. El a fost cercetat în libertate, după primele audieri, procurorii dispunând faţă de acesta măsura controlului judiciar, după ce doctorul a colaborat cu anchetatorii.

"Din probatoriul administrat rezultă suspiciunea rezonabilă privind săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi fals de către mai mulţi angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui care, în virtutea faptului că deţin o anumită autoritate conferită de pregătirea de specialitate şi utilizând resursele Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, au creat o practică în sensul pretinderii şi primirii de bani de la pacienţi în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv prestarea serviciilor medicale.", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Cercetările în acest caz au fost efectuate de ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (Serviciile Judeţene Anticorupţie Vaslui, Iaşi, Galaţi, Vrancea, Bacău, Neamţ), I.P.J. Vaslui, cu sprijinul I.J.J. Vaslui, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui. Procurorii continuă cercetările în vederea stabilirii activităţii infracţionale şi a altor cadre medicale implicate în acte de corupţie

  "Mascaţii"au băgat spaima în doctori

Lucrătorii anticorupţie au ridicat cutii întregi cu documente de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, de la secţiile de ginecologie ATI şi blocul operator. La sediul DGA a ajuns aproape de miezul nopţii şi managerul unităţii medicale, Ana Rinder. Aceasta a afirmat că se teme ca după această operaţiune unii dintre medici ar putea părăsi spitalul, simţându-se timoraţi.

“Au fost medici care mi-au spus după percheziţiile de luni, că ei nu pot lucra în asemenea tensiune, cu mascaţii pe urmele lor. Astăzi (marţi n.r.), vom avea o întâlnire cu tot corpul medical în care le vom aduce la cunoştinţă cele întâmplate şi vom vedea ce măsuri se impun. Mesajul pentru medici este că noi trebuie să ne continuăm activitatea într-un mod cât se poate de normal, să asigurăm asistenţa medicală pacienţilor care se adresează spitalului nostru şi să facem lucrurile să meargă poate mai bine. Cu siguranţă imaginea spitalului este afectată.De-a lungul timpului, a u fost mai multe plângeri cu privire la atitudinea unor medici şi cadre medicale medii, dar nu am primit la nivel de conducere a spitalului nicio plângere cu privire la solicitări de bani sau alte foloase, astfel încât să se condiţioneze actul medical.”, a declarat pentru Adevărul Ana Rinder, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite