Şefii Vasluiului apără onoarea judeţului, dar dosesc alte violuri: nou caz zguduitor al unei copile de 12 ani abuzate sexual, sub „tăcerea“ Protecţiei Copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, vicepreşedintele CJ, Corneliu Bichineţ, şi prefectul judeţului, Andrei Puică / Foto Adevarul
Şeful CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, vicepreşedintele CJ, Corneliu Bichineţ, şi prefectul judeţului, Andrei Puică / Foto Adevarul

Autorităţile din Vaslui, în frunte cu prefectul şi şefii Consiliului Judeţean, au o reacţie tulburătoare şi nejustificată faţă de modul în care este mediatizat cazul violului din Văleni, acuzând deformarea realităţii privitoare la judeţ. Realitatea îi contrazice: un nou caz zguduitor, o copilă dată în plasament maternal şi abuzată sexual de soţul „mamei de împrumut”, arată cum autorităţile încearcă să trateze cu lejeritate astfel de tragedii.

Pentru cei care conduc judeţul Vaslui şi care se fac direct responsabili de siguranţă şi drepturile cetăţenilor, presiunea publică făcută în urma cazului care a scandalizat România n-ar avea decât scopul de a denigra un judeţ întreg, fără a există motive reale în acest sens.

Campania „Adevărul”, „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“, continuă cu un nou episod, în care vom prezenta cum preferă autorităţile vasluiene să ascundă mizeria sub preş, pentru a salva o aşa-zisă onoare pătată de jurnalişti a Vasluiului. În acest sens, vă reamintim un caz recent, un exemplu de incompetenţă crasă a autorităţilor locale, în care o fetiţă de 12 ani, dată în plasament, devine victima „tatălui de împrumut“, iar cei care ar fi trebuit să apere copila au dat dovadă de o superficialitate îngrijorătoare a felului în care tratează astfel de tragedii. 

Timp de două săptămâni, „Adevărul” dezbate unul dintre cele mai scandaloase cazuri de violenţă din ultimii ani, care a cutremurat România: povestea elevei de 18 ani din Vaslui, care, în noiembrie 2014, a fost violată de şapte tineri, judecaţi în prezent în stare de libertate.

Scopul campaniei „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ este de a fi alături de victima umilită public şi blamată de comunitatea din care fac parte violatorii, dar şi de a arăta derapajele unui sistem de justiţie care, în judeţul cu cele mai multe infracţiuni sexuale, lasă în libertate şapte indivizi care au batjocorit o tânără.

colaj violatori vaslui deschidere

Justificările liderilor politic-administrativi locali sunt, însă, voit trunchiate şi ocolesc abordarea frontală a statisticilor dure, care indică faptul că Vasluiul, judeţ pe care-l conduc, este, de ani buni, în topul violenţei în România.

„Doar nişte tineri care au căzut în păcat”

Fără să fi discutat vreodată cu violatorii, vicepreşedintele CJ Vaslui are convingerea că acestora le pare rău pentru faptele lor, chiar dacă realitatea, toate reacţiile şi declaraţiile celor şapte violatori, îl contrazic în totalitate. „Fapta tinerilor este reprobabilă. Aceştia, contrar unor informaţii trunchiate, regretă ceea ce au făcut, pentru că nu sunt nici troglodiţi, nici animale, ci doar nişte tineri care au căzut în păcat şi trebuie să plătească“, a spus Corneliu Bichineţ (foto), vicepreşedintele CJ Vaslui, pentru cotidianul local „Monitorul de Vaslui“, care a publicat un articol cu titlul „Judeţul umilit“.

Corneliu Bichineţ. vicepreşedinte CJ Vaslui
Oamenii din Vaslui, majoritatea covârşitoare a acestora, fac eforturi în fiecare zi pentru a-şi asigura traiul, pentru ei şi familiile lor. Ei încearcă să se adapteze cât mai bine regulilor sociale, încearcă să convieţuiască într-un mod civilizat. Dumitru Buzatu, şeful CJ Vaslui

Şeful CJ Vaslui, Dumitru Buzatu (foto ), a declarat în acelaşi ziar că liderii de opinie se exprimă inadecvat şi agresiv în privinţa cazului de viol de la Văleni:

image

„O astfel de atitudine trebuie corectată şi trebuie adoptat un ton raţional. Oamenii din Vaslui, majoritatea covârşitoare a acestora, fac eforturi în fiecare zi pentru a-şi asigura traiul, pentru ei şi familiile lor. Ei încearcă să se adapteze cât mai bine regulilor sociale, încearcă să convieţuiască într-un mod civilizat şi să învingă vicisitudinile inerente ale vieţii din acest moment“.

Fapta tinerilor este reprobabilă. Aceştia, contrar unor informaţii trunchiate, regretă ceea ce au făcut, pentru că nu sunt nici troglodiţi, nici animale, ci doar nişte tineri care au căzut în păcat şi trebuie să plătească. Corneliu Bichineţ, vicepreşedintele CJ Vaslui

Un alt lider local, prefectul de Vaslui Andrei Puică (foto jos), se arată deranjat de faptul că mass-media nu insistă pe prezentarea lucrurilor bune care s-ar petrece în judeţ, şi nominalizează la modul general creşterea economică, locuri de muncă, condiţii de educaţie.

„În schimb, ne ocupăm să scoatem la iveală numai lucruri din trecut, dar care cad în sarcina altor instituţii, puteri în stat, care este posibil să fi comis un abuz. Nu suntem un judeţ de beţivi şi de violatori, dar există televiziuni avide de ştiri senzaţionale, care denigrează un judeţ care încearcă să ridice capul. Nu am văzut nicio televiziune care să prezinte ce este bun în judeţul Vaslui“, a spus Andrei Puică în presa locală.

andrei puica

Tragedia care arată incompetenţa edililor din Vaslui: copilă abuzată sexual de „tatăl de împrumut”

Lăsând la o parte presiunea uriaşă a opiniei publice din România care, în ultimele zile, a cerut judecarea şi condamnarea corectă a celor şapte violatori ajutaţi de magistraţi să ajungă în libertate, ceea ce îi contrazice covârşitor pe şefii Vasluiului este realitatea zguduitoare. Un nou caz grav de abuz sexual, petrecut recent în judeţul Vaslui, demonstrează cum sunt dispuse autorităţile locale să treneze luarea de măsuri pentru a nu le fi şifonată imaginea.

O fetiţă de 12 ani din judeţul Vaslui, aflată în plasament maternal, a fost abuzată sexual de soţul „mamei de împrumut“. Cazul n-a fost descoperit şi făcut public de către reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, ci de un psiholog din sistemul privat. Victimă a violenţelor şi abuzului psihic, fetiţa a fost scoasă din familia naturală în 2013 şi dată, atunci, în grija unui asistent maternal profesionist, o femeie de 54 ani dintr-o localitate din apropierea municipiului Vaslui.

sateni valeni

Sătenii din Văleni i-au acuzat pe jurnalişti că le fac satul şi judeţul de râs FOTO Simona Voicu

Încă de la mijlocul lunii iunie 2015, femeia a sesizat că fetiţa avea un comportament ciudat: apatie, depresie şi refuz de a mai comunica. Asistentul maternal a devenit suspicios în momentul în care a observat o schimbare şi în comportamentul soţului, bărbat care se arăta extrem de posesiv faţă de fetiţă. În urmă cu o săptămână, femeia şi-a surprins soţul, un bărbat de 57 ani, cu pantalonii descheiaţi în timp ce se afla singur cu fetiţa în cameră.

Ce a „uitat” Direcţia pentru Protecţia Copilului

Bănuind că fetiţa a fost abuzată sexual, asistentul maternal a mers la un psiholog din oraş pentru a o consilia. Acolo, copilul a povestit cum era ameninţată de mai multe vreme de către soţul asistentei maternale, supusă la perversiuni sexuale şi obligată sa-i facă sex oral. În aceeaşi zi, joi, 23 iulie, având rezultatul evaluării psihologice, unde copila relata cum a fost supusă abuzului sexual, asistentul maternal s-a deplasat la sediul DGASPC Vaslui pentru a prezenta situaţia.

„Asistentul maternal a procedat corect venind foarte repede şi spunând ce s-a întâmplat, mergând la psiholog cu copilul şi determinându-l să povestească tot. Asistentul maternal a observat că fetiţa era puţin apatică, însă a crezut că e din cauza situaţiei la învăţătură, având o problemă cu matematica. Dar lucrurile se vede că au stat altfel. În urma evaluărilor pe care le-am făcut şi noi am sesizat imediat poliţia. În momentul de faţă, noi avem grijă să asigurăm suportul psihologic copilului, pentru a depăşi momentul şi aşteptăm ca poliţia să îşi facă treaba pentru că o astfel de persoană nu ştiu dacă poate să stea printre oameni. Un om care se apropie de 60 de ani să agreseze sexual un copil de 12-13 ani... Este de neînţeles ceea ce s-a putut întâmpla în acest caz“, a declarat Ionel Ştefănică Armeanu, directorul DGASPC Vaslui.

În realitate, primii care au depus plângere la Poliţie, respectiv la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, au fost psihologul din sistemul privat şi asistentul maternal, aceştia sesizând autorităţile judiciare încă de vineri, 24 iulie. Reprezentanţii DGASPC, care au precizat că asistentul maternal şi-a dat demisia din funcţie, fiind afectată de cele întâmplate, au anunţat oficial poliţia abia marţi, 28 iulie.

„Atât asistentul maternal, cât şi asistentul social care a monitorizat cazul au nevoie de suportul nostru, sunt în stare de şoc. Asistentul social efectuase ultima vizită de monitorizare pe 5 mai şi nu sesizase nimic în neregulă“, a completat şeful DGASPC Vaslui.

Poliţiştii din Vaslui au anunţat că fac cercetări pentru infracţiuni la viaţa sexuală, încadrarea juridică a faptei urmând a fi făcută în funcţie de concluziile medico legale şi rezultatul verificărilor.

Mesaje de încurajare pentru tânăra violată

Doina D.: „Draga mea, învaţă, mergi mai departe, toate astea trebuie să te mobilizeze. Viaţa ta este important, găseşte ceea ce îţi place să faci în continuare! Ai un ideal, urmează-l, chiar dacă trebuie să pleci de acolo din iad. Trebuie să-ţi termini studiile, nu te lăsa! Depăşeşte-I pe mitocani, să vadă cândva diferenţa. Nimic nu are voie să-ţi frângă viitorul“.  

Transmiteţi-i şi voi un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬. Noi ne vom asigura că mesajele voastre vor ajunge la ea, iar o parte din ele vor fi publicate pe adevarul.ro şi în ediţia tipărită a ziarului. Dacă apropiaţii şi rudele violatorilor duc acum o campanie de denigrare a victimei, noi trebuie să-i arătăm că oamenii normali din această ţară sunt alături de ea şi nu tolerează asemenea fapte.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Victima de la Vaslui, „violată a doua oară” de către comunitate. Cad primele capete în urma anchetei care-i vizează pe magistraţi

Instituţiile statului, medicul şi preotul trebuie să condamne violul

Magistraţii care i-au pus în libertate pe violatorii din Vaslui, cercetaţi disciplinar

Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită 

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

CSM şi Parchetul General, solicitate să verifice legalitatea eliberării celor şapte violatori din Vaslui. „O situaţie fără precedent în justiţia anului 2015“

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Tupeu mizerabil al celor şapte bestii care au violat până la leşin o elevă din Vaslui: „Nu a fost viol, ci sex-surpriză“ şi „Nu merităm cinci ani pentru cinci minute“

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite