Îndemnul academicianului Constantin Toma pentru elevii şi profesorii din Vaslui, judeţ în care a copilărit savantul Emil Racoviţă

Îndemnul academicianului Constantin Toma pentru elevii şi profesorii din Vaslui, judeţ în care a copilărit savantul Emil Racoviţă

Constantin Toma, la vernisajul Expoziţiei ”Emil Racoviţă- Exploratorul”

Prezent la Vaslui pentru a conferenţia în cadrul Simpozionului Internaţional ”Emil Eacoviţă- Exploratorul”, academicianul Constantin Toma a adresat un îndemn pentru profesorii şi elevii din judeţul Vaslui, meleaguri pe care a copilărit savantul Racoviţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fost decan al Facultăţii de Biologie din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, academicianul Constantin Toma i-a îndemnat pe elevii şi profesorii din judeţul Vaslui ca în luna noiembrie să îl comemoreze aşa cum se cuvine pe marele savant, explorator, speolog şi biolog român, considerat fondatorul biospeologiei.

Pe 15 noiembrie se împlinesc 150 de ani de la naşterea lui Emil Racoviţă, iar pe 17 noiembrie 71 de ani de la trecerea sa în nefiinţă. 

”Folosesc acest prilej pentru a sugera muzeului, corpului didactic din judeţul Vaslui să nu scape niciun prilej ca în această lună noiembrie, în fiecare şcoală din judeţul Vaslui, profesorii de ştiinţe naturale, de biologie, de geografie, de geologie, de ştiinţa mediului să facă cunoscută această mare personalitate în rândul elevilor. Este datoria noastră, a celor care facem educaţie şi instrucţie, să insuflăm elevilor, copiilor noştri şi, prin ei, părinţilor lor, despre această mare figură a naturaliştilor români, a savanţilor români, a ştiinţei europene, om cunoscut peste tot în lume”, a transmis academicianul Constantin Toma în deschiderea simpozionului ”Emil Racoviţă-Exploratorul”

Racoviţă s-a născut în Iaşi, pe 15 noiembrie 1868, şi a fost elev al biologului Grigore Cobălcescu. Şi-a petrecut copilăria la moşia familiei din judeţul Vaslui. La Şorăneşti, sat care astăzi poarte numele savantului. La institenţele tatălui său, tânărul Racoviţă a urmat cursurile Facultatea de Drept din Paris, după care s-a înscris la Facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii Sorbona. 

Emil Racoviţă, primul biolog din lume care a studiat viaţa din Antartica

La vârsta de numai 25 de ani, Emil Racoviţă este ales membru al „Societăţii zoologice“ din Franţa şi selectat să participe la expediţia antarctică belgiană, la bordul navei Belgica. Expediţia a avut caracter internaţional, pe lângă belgieni participând şi norvegianul Roald Amundsen (ofiţer secund), americanul Frederick Cook (medic) şi polonezii Antoine Dobrowolski (meteorolog) şi Henryk Arctowski (geolog).
 
Echipa  a părăsit bordul navei de 22 de ori pentru a aduna informaţii şi pentru a efectua experimente, iar Emil Racoviţă a fost primul cercetător care a reuşit să colecteze mostre biologice şi zoologice din zone aflate în afara cercului polar antarctic.

Savantul român a rămas istorie pentru faptul că a descoperit existenţa balenelor cu cioc. Nava Belgica a rămas blocată între gheţuri aproape un an de zile (între martie 1898 şi februarie 1899), timp în care cercetătorii de la bord au întreprins numeroase observaţii şi cercetări ştiinţifice.

Materialul adunat a constituit obiectul unui număr de 60 volume publicate, reprezentând o contribuţie ştiinţifică mai mare decât a tuturor expediţiilor antarctice anterioare luate la un loc.

Emil Racoviţă, fondator al biospeologiei

Savantul român a înteprins un studiu aprofundat asupra vieţii balenelor, pinguinilor şi altor păsări antarctice, care i-a adus o reputaţie bine meritată.

După întoarcerea din expediţia din Antarctica, Racoviţă vizitează peştera Cueva del Drach, din Mallorca, în 1904. Acolo, el descoperă noi specii de crustacee şi devine fascinat de acest domeniu de studiu. Astfel, el renunţă la cercetarea în oceanologie şi se dedică ecosistemelor subterane.

În 1907, va publica „Essai sur les problemes biospeologiques”, prima lucrare importantă dedicată biospeologiei din lume. După aceea, va iniţia un program internaţional de cercetare numit „Biospeologica” care să studieze fauna peşterilor, la început ca o activitate privată, dar în 1920, înfiinţează la Cluj primul Institut Speologic din lume.

Costumul purtat de Emil Racoviţă în expediţia din Antarctica

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările