Încarcerarea controversatul afacerist vasluian Cătălin Ursu. Condamnarea pentru înscenarea unui accident cu o poliţă de asigurare record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Iaşi a pronunţat vineri, 3 iunie, sentinţa definitivă în dosarul în care un controversat afacerist din Vaslui, Cătălin Ursu a fost judecat pentru un intreg lanţ de infracţiuni economice care au stat la baza încasării ilegale a unei poliţe de asigurare de 1,1 milioane lei.

UPDATE: Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au pus în executare mandatul emis pe numele lui Cătălin Ursu, acesta fiind condus la Penitenciarul Vaslui.

Având în vedere că are o pedeapsă mai mare de 5 ani, pe care o va executa în regim închis, Ursu urmează a fi transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.

Ştire iniţială: Judecătorii ieşeni l-au condamnat definitiv pe Cătălin Ursu la 7 ani de închisoare şi 5 ani, după executarea pedepsei, interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în functii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi director/împuternicit/asociat/beneficiar real al unor societăţi comerciale sau împuternicit al acestora.

Iniţial, Tribunalul Vaslui îl condamnase pe Cătălin Ursu la opt ani de închisoare, iar ceilalţi membrii ai grupării au primit pedepse cu suspendare. Sentinţa a fost modificată de judecătorii Curţii de Apel Iaşi, în cazul celorlalţi inculpaţi pedepsele rămânând neschimbate.

Anchetă urmată de zeci de plângeri

Instrumentarea dosarului ”Cătălin Ursu”,  una dintre cele mai controversate anche instrumentate în ultimii ani în judeţul Vaslui, a demarat în urma autosesizărilor poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Vaslui. Majoritatea poliţiştilor care au intrat în contact cu afaceristul atât cei de la SIF, cât şi cei de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate, dar şi procurori au fost hărţuiţi cu nenumărate reclamaţii, Ursu invocând că este o victimă a sistemului şi a abuzurilor autorităţilor. 

De altfel, şi în timpul cercetării judecătoreşti, Cătălin Ursu a făcut uz de toate solicitările posibile pentru tergiversarea cercetării: cereri de restituire a dosarului la parchet, nenumărate recuzări ale completului şi a procurorului de şedinţă, strămutarea dosarului (inclusiv strămutarea judecării cererii de strămutare) etc. Avalanşa de cereri a făcut ca însuşi avocatul acestuia să admită că Ursu are o atitudine agasantă

Cătălin Ursu a fost judecat şi găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în contracte cu consecinţe deosebit de grave, instigare la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în contracte cu consecinţe  deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, spălare de bani şi evaziune fiscală. Faptele ilegale comise de afacerist au stat la baza încasării unei poliţe de asigurare în valoare de 1,1 milioane de lei, reprezentând un transport de băuturi alcoolice, supraevaluat, implicat într-un accident rutier la începutul lunii octombrie 2011. 

Accidentului care i-a adus afaceristului 1,1 milioane lei

Cătălin Ursu a intrat în posesia celor 1,1 milioane lei, în baza unei hotărâri pronunţate de Tribunalul Bacău. Procurorii l-au acuzat pe Ursu că a indus în eroare instanţa, iar accidentul a fost “un simulacru”. Afaceristul a simulat deschiderea unui punct de lucru la Timişoara şi a organizat transportul unei cantităţi importante de băuturi alcoolice acolo, de la Vaslui. Pe 2 octombrie 2011, tirul care transporta marfa a intrat într-un cap de pod, în timp ce rula cu 20 km la oră pe un drum naţional din judeţul Bacău.
În timpul procesului, Ecaterina Grigoraş, fostul director al Agenţiei Vaslui a Grouppama Asigurări, a recunoscut că a semnat contractul cu firma lui Cătălin Ursu, deşi plafonul maxim admis pentru o agenţie locală era de 200.000 de lei. Ea a mai menţionat că inspectorul se asigurări Ioan Mihăiuc îi comunicase dubiile sale legate de daună. După producerea accidentului de pe raza judeţului Bacău, tirul a fost readus la Vaslui, la sediul societăţii din Moara Grecilor.
Ursu a fost acuzat de anchetatori că, după plecarea directorului firmei de transport şi a şoferului tirului, a distrus în mod voit marfa. Cu banii încasaţi de la societatea de asigurare, Ursu şi-a achiziţionat două autoturisme Audi A8, confiscate de anchetatori. 

Puşcăria, singura soluţie pentru reducarea lui Ursu

În motivarea condamnării lui Cătălin Ursu, judecătorii Tribunalului Vaslui au arătat că "executarea pedepsei în regim privativ de libertate este singura modalitate de reeducare a inculpatului".

"Inculpatul Ursu Cătălin este persoana care a beneficiat de pe urma activităţii infracţionale în mod direct şi nemijlocit, fiind beneficiarul final şi substanţial al acestui proces infracţional şi fiind persoana care a dat naştere acestei succesiuni de evenimente. Totodată, este “creierul” angrenajului infracţional, cel care a controlat de la bun început această acţiune ilicită şi cel care controla şi acţiunile celorlalţi inculpaţi.", se arată în motivarea Tribunalului Vaslui. 

Creierul infracţional şi executanţii

În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi inculpaţi Oana Elena Apreutesei (secretara lui Ursu), Daniela Brodocianu (partenera de afaceri), sora acesteia, Angelica Gruia, Ioan Mihăiuc, consilierul de asigurări care a semnat procesul verbal de constatare a daunei şi Constantin Mandrea, şoferul tirului implicat în accident, judecătorii au apreciat că toţi aceştia "au fost simpli executanţi ai dispoziţiilor pe care le primeau din partea inculpatului Ursu Cătălin, simple “rotiţe” atrase în angrenajul infracţional gândit şi pus în executare de către acesta. De altfel, primii trei inculpaţi se aflau sub o influenţă directă a inculpatului Ursu Cătălin".

În aceste condiţii, judecătorii au considerat că modul de sancţionare a acestor inculpaţi, trebuie să fie diferit de cele ce se vor aplica inculpatului Ursu Cătălin, care a avut un rol indispensabil, precum şi că prezenţa acestor cinci inculpaţi în rândul societăţii este mai utilă decât înlăturarea temporară a acestora prin intermediul unor pedepse privative de libertate.

Toţi cei cinci inculpaţi au scăpat cu pedepse neprivative de libertate. Oana Elena Apreutesei a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Daniela Brodocianu, doi ani cu suspendare, Angelica Gruia -şase luni, Consantin Mandrea şi Ioan Mihăiuc, căte două luni de închisoare, de asemenea, cu suspendare. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite