Încă un poliţist de frontieră din Vaslui este acuzat că a contribuit la răspândirea pestei porcine africane

Încă un poliţist de frontieră din Vaslui este acuzat că a contribuit la răspândirea pestei porcine africane

FOTO Arhivă Adevărul

Primul caz s-a înregistrat în urmă cu o săptămână la Murgeni, unde un poliţist de frontieră a ascuns de veterinari o scroafă cu purcei. Animalele  bolnave au fost duse într-un sat vecin şi au răspândit molima. Al doilea caz s-a înregistrat la Rânzeşti.

Tot un poliţist de frontieră este bănuit şi de infectările cu pestă porcină africană din localitatea Rânzeşti, judeţul Vaslui. 

Potrivit publicaţiei Vremea nouă, cel de-al doilea poliţist ar fi venit din zona Cârja, de la o cercetare a unui mistreţ mort, apoi a intrat cu hainele de serviciu în coteţ, pentru a hrăni porcul din curtea părinţilor, iar de aici s-a dezvoltat focarul pestei porcine.

Toţi porcii din Cârja au fost omorâţi, în urmă cu două zile, pentru a opri dezvoltarea focarului. Un număr de 55 de porci au fost sacrificaţi într-o singură zi şi îngropaţi într-o groapă comună,

Proprietarii urmează să fie despăgubiţi de stat. Centrul Local de Combatere a Bolilor la nivelul Prefecturii judeţului Vaslui a decis înfiinţarea a patru filtre rutiere de dezinfecţie şi control a mijloacelor de transport. Sunt trei filtre la ieşirile din oraşul Murgeni şi un filtru în zona localităţii Bogdăneşti, comuna Fălciu.

“DSVSA Vaslui a întreprins toate măsurile prevăzute de legislaţia sanitar-veterinară cu privire la gestionarea focarelor de boală, precum şi măsuri de prevenire a extinderii bolii”, a precizat prefectul judeţului, Eduard Popică.

În cazul primul poliţist de frontieră a fost deja deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „zădărnicire a combaterii bolilor”. El a dus 21 de porci bolnavi de la Cârja (unde era focar în curs de confirmare) la Murgeni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: