VIDEO Imagini spectaculoase cu laleaua de Cazane, o floare unică în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laleaua galbenă poată fi admirată în toată splendoarea
ei pe versanţii abrupţi din vecinătatea Peşterii Veterani
Laleaua galbenă poată fi admirată în toată splendoarea ei pe versanţii abrupţi din vecinătatea Peşterii Veterani

În Clisura Dunării poate fi admirată zilele acestea laleaua galbenă sau „laleaua de Cazane“, specie de plantă unică în lume, emblematică pentru Parcul Natural Porţile de Fier.

Laleaua de Cazane înfloreşte de regulă în prima decadă a lunii aprilie şi poate fi văzută numai cu barca de pe Dunăre pe versanţii muntoşi din apropierea Peşterii Veterani.

Cum anul acesta din cauza pandemiei turiştii nu mai vin în zonă pentru a admira această floare, reprezentanţii Parcului Natural Porţile de Fier au postat pe pagina oficială de Facebook un filmuleţ unde poate fi văzută laleaua galbenă.

”Laleaua de Cazane (Tulipa hungarica) începe să apară pe stâncile abrupte ale Cazanelor Mari şi este la fel de spectaculoasă. Înfloreşte la sfârşitul lunii martie si o găsim până la mijlocul lunii aprilie în Rezervaţia Naturală Cazanele Mari într-un număr apreciabil de câteva mii de exemplare care se menţin de la an la an”, spun reprezentanţii Parcului Natural Porţile de Fier.

Laleaua galbenă poată fi admirată în toată splendoarea ei pe versanţii abrupţi din vecinătatea Peşterii Veterani. Florile lalelei bănăţene (sau laleaua de cazane) sunt exclusiv de culoare galbenă, fără miros. Florile sunt dispuse în vârful unui lujer care creşte în mijlocul a 3-4 frunze mari.

Trebuie spus că laleaua galbenă este ocrotită de lege, pentru prima oară ea fiind menţionată în anul 1884 de botanistul ungar Vincze von Borbas în Foaia Asociaţiunii Transilvania. În prezent, specia este protejată de OUG 57/2007 şi de Convenţia de la Berna. Face parte din lista speciilor ocrotite, iar arealul său este integrat în teritoriul Parcului Natural Porţile de Fier, spaţiu de asemenea protejat. De aceea, amenda pentru cine ar îndrăzni să o rupă este foarte mare, de 10.000 de lei.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite