Victor Ponta: „În următorii 100 de ani aici la RAAN trebuie măcar să se depoziteze apa grea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta, aflat vineri după-amiază la Drobeta Turnu Severin, a declarat că a solicitat efectuarea unui studiu la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare privind perspectivele economice ale regiei, aflată din septembrie 2013 în insolvenţă.

Premierul Victor Ponta, însoţit de ministrul Economiei, Constantin Niţă, s-a întâlnit la Drobeta Turnu Severin cu reprezentanţii conducerii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, respectiv administratorul special şi administratorul judiciar, dat fiind faptul că regia se afla din toamna anului trecut în insolvenţă.
Victor Ponta a declarat la finele întâlnirii că a identificat o soluţie pentru continuarea activităţii cu respectarea condiţiilor de mediu impuse de UE, dar nu a oferit detalii privind această soluţie.

„Aş vrea să vă comunic foarte pe scurt obiectivul principal al vizitei pe care am efectuat-o astăzi împreună cu ministrul Economiei, a fost şi ministrul Energiei referitoare la situaţia de la RAAN. Am reuşit împreună cu factorii locali, cu administratorul special şi administratorul judiciar încă o dată să găsim soluţii pentru continuarea activităţii în aşa fel încât pe de o parte să fie asigurate condiţiile de mediu cerute de standardele europene, certificatele de emisii. Fără asigurarea acestor condiţii RAAN-ul este în pericol, dar implicit România, de a fi obligată să plătească amenzi uriaşe, aproape 100 de milioane de euro”, a declarat primul ministru.

În opinia premierului, problemele financiare în care se zbate regia au fost produse în perioada 2009-2011 din cauza unei investiţii de mediu, mai exact realizarea unei instalaţii de şlam dens pentru care s-au cheltuit foarte mulţi bani şi nu este fianlizată. Victor Ponta a solicitat elaborarea unui studiu care să arate perspectivele economice ale regiei: „Am cerut pentru luna iunie, înainte de rectificarea bugetară la care vom aloca în continuare sumele necesare pentru rezervele statului ca să achiziţioneze cantitatea legală de apă grea, un studiu foarte clar care să arate care sunt perspectivele economice ale regiei, ştiţi foarte bine că din păcate în perioada 2009-2011 aici la regie s-a produs un adevărat jaf naţional. Practic 400 de milioane de lei au dispărut într-o investiţie de mediu care nu s-a fializat nici până în ziua de astăzi şi pentru a salva o parte din locurile de muncă şi activitatea regiei a trebuit să recurgem la soluţia insolvenţei şi la administrarea specială. Deci până în luna iunie avem 3 răspunsuri esenţiale pentru oamenii de aici: care este perspectiva economică şi planul de continuare a activităţii, ce se întâmplă cu persoanele care vor fi disponibilizate şi anume integrarea lor în prevederile legale privind plăţile compensatorii şi, în al treilea rând, situaţia sistemului de termoficare pentru municipiul Drobeta Turnu Severin”.

În context, primul ministru a readus în discuţie plângerile penale formulate de ministrul Constantin Niţă în dosarul privind realizarea instalaţiei de şlam dens, lucrare efectuată de firma omului de afaceri Georgică Cornu.

„Îmi exprim speranţa că plângerea penală pe care domnul ministru Niţă în calitatea pe care o avea anul trecut de ministru delegat pentru Energie a depus-o la toate unităţile de parchet privind 100 de milioane de euro investiţie într-o lucrare aici la Drobeta Turnu Severin, o lucrare nefinalizată, bani practic aruncaţi, bani pierduţi în condiţiile în care acelaşi gen de lucrare s-a făcut cu 10 milioane de euro şi e finalizată în alte părţi ale ţării. Îmi exprim speranţa că Parchetul şi mai departe justiţia îi va sancţiona pe cei care au furat 100 de milioane de euro din banii publici, din banii RAAN-ului şi că vor recupera atât cât se poate din prejudiciul produs în 2009- 2011”, a declarat Victor Ponta.

Ponta a mai anunţat la Drobeta Turnu Severin că Guvernul a alocat miercuri pentru RAAN suma de 60 de milioane de lei, iar în iunie în funcţie de răspunsurile pe care le va primi în baza studiului solicitat la rectficarea bugetară se vor mai aloca alte 150 de milioane de lei.

„Noi acum avem apă grea pentru unităţile 3 şi 4 chiar şi pentru 5. Noi luăm aceea apă grea, să dea Dumnezeu să o şi folosim pentru că altfel nu e un produs pe care să poţi să-l vinzi în altă parte, apa grea nu poţi să o foloseşti decât la Cernavodă la reactoarele nucleare la nimic altceva. Noi luăm conform prevederilor legale la rezervele statului apa grea care este produsă aici spunând foarte sincer şi direct că sper să facem grupurile 3 şi 4 pentru că altfel am luat-o degeaba ca să zic aşa apa grea”, a declarat Victor Ponta. Premierul a mai spus că  în vara acestui an situaţia RAAN-ului va fi discutată „în toate structurile statului”, iar în ceea ce priveşte viitorul acestei unităţi un singur lucru este cert: va deveni „depozit” pentru apa grea.

„Este o regie strategică şi după iunie când avem planul pe termen lung evident că îl vom discuta (n.r. RAAN-ul) în toate structurile statului pentru că RAAN-ul nu este o simplă fabrică care îi pui lacătul la uşă. Vorbeam astăzi că în următorii 100 de ani aici la RAAN trebuie măcar să se depoziteze apa grea, dacă nu de produs. Eu sper să şi producă să avem grupurile 3 şi 4 şi să avem nevoie, dar măcar de depozitat pentru că apa grea nu poţi să o arunci pe Dunăre. Deci aici în următorii 100 de ani sau 200 de ani va fi oricum locul de depozitare, toată apa grea din România aici va fi depozitată şi la Cernavodă. E o chestiune cu totul şi cu totul strategică şi mai e o implicaţie uriaşă şi anume factorul de mediu”, a spus primul ministru.

Citeşte şi:

Premierul Victor Ponta dă startul campaniei electorale pentru europarlamentare la Turnu Severin

Ponta a făcut o baie de mulţime în Dâmboviţa, unde participă la slujba de la Mănăstirea Nucet

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite