Un medic de la Spitalul din Turnu Severin sancţionat cu avertisment pentru un picior amputat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce un bărbat din localitatea Dănceu a acuzat zilele trecute un medic de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin că din cauza sa a trăit aproape trei ani de zile cu două pense în abdomen, alte noi acuzaţii vin la adresa aceluiaşi medic.

Nicuşor Cîrstinoiu, în vârstă de 23 ani, din localitatea mehedinţeană Gvardeniţa a ajuns în data de 12 decembrie 2010, într-o zi de vineri la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin, după ce a fost înjunghiat în picior de un consătean. Două zile mai târziu este trimis la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara, unde I se spune diagnosticul de “ischemie acută membrul inferior stâng, veche de 72 de ore”. Medicii timişoreni nu au mai putut face nimic pentru salvarea piciorului şi în final I l-au amputat.

“Am fost primit de doctorul Viorel Ţepeluş, care mi-a pus diagnosticul de rană superficială uşoară. Acesta m-a tratat doar cu algocalmin. Sâmbătă m-a vizitat şi mi-a pus că totul este bine şi că duminică urmează să mă externeze. Duminică m-am simţit foarte rău, piciorul îmi învineţise şi nu-l mai simţeam. Prin intermediul unui prieten de familie a fost chemat doctorul Ursache, care m-a consultat şi a hotărât să mă trimită la Timişoara. Ajuns acolo, medicii mi-au spus că nu se mai poate face nimic că este o ischemie veche de peste 72 de ore şi singura variantă este amputarea piciorului. Mi-au spus că trebuia să fiu operat în maxim 7 ore pentru salvarea piciorului şi la mine trecuseră 72 de ore”, ne povesteşte Nicuşor Cîrstinoiu.

Cazul a ajuns pe masa Colegiului Medicilor Mehedinţi, care în şedinţa din 15 martie 2011 hotărăşte să-l sancţioneze pe medicul severinean cu “avertisment”. Aceeaşi sancţiune este menţinută şi de Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Naţional al Medicilor din România deşi în răspunsul pe care I l-au trimis pacientului se specifică următoarele: “medicul intimat a încălcat prevederile art 53 din Codul  de Deontologie Medicală (<<Medicul trebuia să dea dovadă de diligenţă maximă în stabilirea diagnosticului, tratamentului adecvat şi în evitarea complicaţiilor previzibile la pacientul aflat în îngrijirea sa>>)”

În decizia nr. 22 emisă de Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România întrunită în şedinţa din data de 23 februarie 2012 se menţionează că: „Medicul era angajat moral să depună toate diligenţele pentru a acorda asistenţă medicală necesară. Altfel nu există justificare pentru medicul intimat care deşi a cerut acceptul Spitalului Judeţean Timişoara la 9,35 a fost solicitată ambulanţa abia la ora 12,23. Situaţie în care solicitarea a fost înmânată aparţinătorilor pentru a fi predată la serviciul de ambulanţă este generată de atitudinea  incorectă a medicului intimat, care avea obligaţia să anunţe personal serviciul de ambulanţă domnia sa fiind persoana responsabilă de îngrijirile medicale pe care le primeşte pacientul internat”.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Mehedinţi, dr. Cristian Jianu, spune că în acest caz s-a intervenit târziu, însă greşeala medicului este pusă pe seama sistemului care nu permite medicilor chirurgi un program de lucru, care să le permită o odihnă corespunzătoare:

„Era foarte târziu, practic în şase ore trebuie să se intervină în momentul în care apare o ischemie şi trebuie să facă ceva cu respectivul pentru că după 12-24 de ore nu se mai poate face nimic şi se pierde membrul respectiv. Dar vreau să insist încă o dată: este bine ca toate aceste cazuri să nu fie nişte dezbateri doar asupra persoanei care a greşit, cât şi asupra condiţiilor care generează astfel de situaţii. Pentru că sistemul va mai avea un alt doctor care va greşi şi vor mai fii în viitor alţi doctori care vor mai greşi. Medicul chirurg nu trebuie să lucreze mai mult de 4 ore noaptea, el trebuie să aibă liber, să se odihnească şi turele să fie organizate altcumva, astfel încât să se excludă orice greşeală medicală”.

În aceste condiţii, familia tânărului mutilat pe viaţă este hotărâtă să-şi găsească dreptatea in instanţă.

„Avertismentul dat acestui medic e nejustificat în condiţiile în care copilul a rămas nenorocit pe toată viaţa. Trebuie să se ia măsurile legale, să fie tras la răspundere pentru greşelile făcute direct sau indirect. Noi făceam presiuni să ne dea salvare să mergem cu el la Timişoara şi actele nu erau făcute”, spune Ion Cîrstinoiu, tatăl tânărului cu piciorul amputat.

Tânărul care avea tot viitorul în faţă trăieşte acum doar dintr-o pensie de handicap gradul II în valoare de 234 de lei. “Nu m-am gândit niciodată că o să ajung în situaţia aceasta, trăiesc acum cu ajutorul părinţilor, de ei depind. Mi s-a distrus viitorul”, spune Nicuşor Cîrstinoiu.

Citeşte şi:

Un bărbat din Mehedinţi a stat trei ani cu două pense medicale uitate în abdomen

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite