Turnu Severin: Vili Robert Voichiţoiu, un tânăr pasionat de porumbei

Turnu Severin: Vili Robert Voichiţoiu, un tânăr pasionat de porumbei

Turnu Severin: Vili Robert Voichiţoiu, un tânăr pasionat de porumbei

Inspirat de serialele din copilărie din categoria Lassie, Black Beauty, Flipper sau alte filme despre animale de companie, Vili Voichiţoiu este un iubitor de animale, în prezent fiind  student la Facultatea de Medicină Veterinară din Timişoara.


Pasiunea lui Vili nu a rămas doar la studii în folosul animalelor şi ale omului, ci şi la a avea propria îndeletnicire care îl ajută să cunoască comportamentul animal, fiind un columbofil pasionat.

,,Iubirea mea pentru animale a început în şcoala generală, atunci când în weekend puteam privi serialele pentru copii unele din ele  având în centru relaţia folositoare dintre om şi diverse animale. Mie mi-a plăcut un film, specific, se numea ,,Where do pigeons go to die?”.

Era vorba despre un bunic ce-i strecoară nepotului în suflet columbofilia, şi un voiajor alb care era preferatul puştiului. Pentru mine însă o parte din film a devenit realitate atunci când fiind la ţară, unchiul meu mi-a dăruit un porumbel voiajor care l-a găsit rănit în curtea noastră.

De atunci mi-amintesc că povestea filmului mi-a trecut prin faţa ochilor şi mi-am amintit de eroul înaripat care străbătea în zbor sute de kilometrii prin numeroase primejdii doar ca să se întoarcă în mâinile băieţelului care-l aştepta,” explică cu pasiune Vili, parcă retrăind emoţiile  care le-a avut atunci când I s-a întors acasă primul porumbel de la câteva sute de km.

Are aproape 50 de porumbei

La momentul actual are nu unul, ci 47 de porumbei voiajori, care îi ţine în gospodăria buncilor săi, de la Ostrovul Mare.  ,,Am început împreună cu doi prieteni din copilărie la bunici mei prin vacanţele de vară.

Dacă la început totul era ca o joacă, cu timpul, în special în clasa a unsprezecea şi jumătatea clasei a doisprezecea am putut să dedic mai mult din timpul meu înnaripatelor care mi-au fascinat copilăria. Când eram la început în creşterea lor, mi-era dor de ei, şi chiar mă îngrijoram de ei, deşi ştiam că sânt pe mâini bune la bunicii mei. Acum însă pot sta şi săptămâni la rând fără să ajung la ei.

La oraş nu am avut condiţii pentru creşterea lor, astfel am găsit loc la cei 47 de porumbei în voliera, cuşca specială de la casa buncilor mei din satul  Ostrovul Mare. 

În creşterea şi îngrijirea porumbeilor găseşti satisfacţia că odată cu trecerea timpului începi să-ţi dai seama de personalitatea fiecărui porumbel, şi să le cunoşti starea după comportamentul lor, ceva asemănător comportamentului uman, astfel le poţi împlini nevoile”,  povesteşte cu interes Vili Vichiţoiu.

Inspirat pas cu pas

 Pe lângă serialul din copilărie care l-a inspirat spre pasiunea pentru porumbei, Vili a găsit modele de oameni care lucrau cu dedicare pentru binele animalelor, în  mama unui coleg de-al său, care era medic veterinar.

 ,,Am văzut dedicarea care o punea în munca care o făcea  mama unui coleg al meu de şcoală. Era ca şi cum trăia pentru a aduce un echilibru între om şi animale, oferindu-le îngrijire, şi atenţie deopotrivă, animalelor cu diferite probleme dar şi de a consola proprietarii lor. Am fost inspirat ca la terminarea liceului să urmez şi eu studii referitoare la acest domeniu, şi aşa am făcut, în anul 2006 am intrat la Facultatea de Medicină Veterinară din Timişoara, facultate care la momentul actual mi-a deschis orizontul şi dragostea faţă de o categorie diversă de necuvântătoare. Am fost oarecum mirat de faptul că am numeroşI colegi la facultate care au ca şi mine aceeaşI pasiune pentru porumbei.” 

Vili Voichiţoiu doreşte ca după terminarea facultăţii să poată să devină un medic veterinar bun, sau un inspector ferm în decizii în cadrul Controlului Sanitar Veterinar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: