Turnu Severin: Unitățile de învățământ, nepregătite pentru începerea noului an școlar

Turnu Severin: Unitățile de învățământ, nepregătite pentru începerea noului an școlar

Turnu Severin: Unitățile de învățământ, nepregătite pentru începerea noului an școlar

Majoritatea şcolilor din Mehedinţi nu sunt încă pregătite de începerea anului şcolar, chiar dacă mai sunt doar trei săptămâni până la acest eveniment. Corpul de Control al Prefecturii va verifica toate unităţiile cu probleme.


Prefectul judeţului Mehedinţi s-a arătat nemulţumit de situaţia critică în care se află şcolile din judeţ, dar şi de atitudinea pe care o are Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi în acest sens. ”Ceea ce se întâmplă cu şcolile noastre este incredibil. Am cerut o analiză a lucrărilor care se efectuează la unităţile de învăţământ de la Inspectoratul Şcolar Judeţean în două zile, iar aceasta a sosit în zece zile. Am cerut-o ca să văd de câţi bani de la Minister mai este nevoie pentru aceste lucrări. Mai sunt trei săptămâni de vacanţă şi mai puţin de 50 la sută din lucrări s-au finalizat. Pentru acest fapt am hotărât să plec în control împreună cu Corpul de Control, iar măsurile pentru nereguli vor fi drastice ajungând până la demiteri şi amenzi”, susţine prefectul, Ion Mâţu.

Bani alocaţi fără analiza şcolilor

O altă greşeală remarcată de prefectul Ion Mâţu, după cum susține acesta, este faptul cum au fost alocaţi banii de la Guvern şcolilor. ”Banii pe care i-am obţinut nu au fost alocaţi corespunzător nevoilor şcolilor. De exemplu, sunt şcoli, care au primit sume foarte mari de bani şi care nu aveau nevoie decât de o zugrăveală şi de o dezinsecţie. Aceste lucruri puteau fi făcute şi cu banii primăriei. Un alt exemplu sunt cele 18 localităţi care au primit suma de 250 de milioane lei vechi pentru reparaţii, iar aceştia nu au fost suficienţi, unele școli rămânând fără fgeamuri, altele fără acoperiş”, mai susţine Ion Mâţu.

Şcoli neautorizate cât cuprinde

Conform declarațiilor prefectului Ionn Mâțu, în judeţul Mehedinţi există la ora actuală o mulţime de şcoli neautorizate sau care au cantină, dar nu prezintă autorizaţie sanitară de funcţionare. Lista acestora este foarte mare, din cele mai importante fiind cele din Baia de Aramă, Cujmir, Vânju Mare, Comanda, Burila Mare, Devesel, Gogoşu, Brezniţa de Ocol, Bala, Isverna, Ponoarele, Pătulele.

Inspectoratul Școla acuză

Referitor la declarațiile prefectului, cât și la hotărâtrea acestuia de a efectua controale amănunțite în toate școlile județului, inspectorul general al ISJ Mehedinți, Marius Screciu, susține că Ion Mâțu ar trebui ca mai întâi să aducă bani pentru școli și apoi să vorbească. „Prefectul vorbeşte şi el să se afle în treabă. Anul acesta nu a venit niciun ban pentrub şcoli, deci nu am avut ce cheltui. În plus, banii pentru şcoli vin de la Guvern, iar el fiind reprezentantul guvernului în Mehedinţi, ar fi trebuit să facă lobby pentru a aduce banii necesari unităţilor de învăţământ. Atunci când va aduce bani, iar noi vom cheltui sumele fără cap, atunci să vină cu controale sau acuze la adresa inspectoratului şcolar. Până atunci însă să tacă din gură”, a declarat Marius Screciu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: