Turnu Severin: Turism marca “penitenciar” pe banii statului/ Ca să se plimbe, deţinuţii inventează culpe civile sau penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi deţinuţi dau în judecată instituţiile statului sau se acuză între ei şi, astfel, obţin mutarea de la un penitenciar la altul. În instanţă, majoritatea plângerilor se dovedesc a fi neîntemeiate.

Pentru a ieşi din penitenciar, deţinuţii închişi pentru diferite infracţiuni se plâng instituţiilor statului sau chiar unor persoane pe care nu le-au văzut vreodată în viaţa lor. Ajunşi în faţa instanţelor, majoritatea renunţă la procese ori spun că nu au nicio treabă cu plângerile, acestea fiind făcute de alţii.

“Este cel mai uşor mod de a ajunge dintr-un penitenciar în altul. Dai, să zicem, o societate comercială în judecată că ar avea să-ţi dea nişte bani sau o adeverinţă că ai lucrat o perioadă la ei, ajungi în faţa instanţei imediat.

Când ajungi acolo, ori retragi plângerea, ori spui că n-ai făcut-o tu. E simplu de tot. E un fel de turism penitenciar. Te plimbă, vezi ţara, pe banii nu ştiu cui...

Sunt frecvente astfel de plângeri şi deţinuţii le fac, pentru că aud că acolo unde vor să se mute ei ar fi regimul de detenţie mai uşor, hrana mai bună, pot să iasă la muncă”, ne-a spus Ilie Cristescu, închis în Penitenciarul Severin. 



Multe plângeri se fac în baza Legii 544
Gabriel Clipici recunoaşte că a apelat deja la o astfel de metodă. “Am luat o adresă dintr-un ziar şi am dat în judecată o anumită firmă. Se găsesc destule motive, precum că am lucrat sau ar avea să-mi dea o datorie.

Am mers în faţa instanţei. Acolo am spus că nu este făcută de mine. Dar am reuşit să merg dintr-un penitenciar în altul mult mai rapid. E suficient un termen”, ne-a spus tânărul.

Deţinutul care recunoaşte că a recurs la această modalitate pentru a fi transferat

image

La fel de inventivi sunt sute sau poate chiar mii de deţinuţi, dornici de o plimbare. Multe dintre plângeri stârnesc de-a dreptul râsul, însă legea obligă funcţionarii să le ia în considerare, mai ales că sunt făcute în baza Legii 544.

Una din plângerile formulate împotriva Primăriei Severin

image

Este şi cazul Primăriei Severin care primeşte tot mai multe astfel de citaţii, majoritatea din ele fiind trimise de la Jilava sau Poarta Albă. “Caut în arhive să văd dacă bunicul din al doilea război mondial unde a decedat şi unde poate fi găsit sau sunt unii care au fost la casa de copii şi ne cer să le găsim părinţii, ultima adresă fiind Drobeta Turnu Severin, prima pe dreapta.

Sunt multe ciudăţenii de genul acesta. Trebuie să te duci la Evidenţa Populaţiei, să vezi acolo cine a stat, cum a stat şi dacă se regăseşte. Mă trezesc după o lună, la instanţă, că nu au fost depuse suficiente eforturi ca el să-şi găsească părinţii. Sunt şi nişte subiecte sensibile”, ne spune Gabriel Niculescu, reprezentantul Primăriei Severin, care a primit într-o lună circa 50 de plângeri de la deţinuţi.

Gabi Niculescu ne arată plângerile formulate de deţinuţi împotriva Primăriei Severin

image


Cereri împovărătoare pentru instanţe

Pentru toate acestea, cel mai mult plătesc judecătorii şi Administraţia Penitenciarelor. “Cele mai multe s-au dovedit a fi neîntemeiate şi au fost respinse ca atare.

Într-adevăr, se îngreunează foarte mult activitatea instanţelor prin aceste cereri formulate, activitate care oricum este supraîncărcată, de la începutul anului înregistrându-se aproximativ 12.000 de cauze pe rolul Judecătoriei (...)

Nu putem să nu le dăm curs. Cererile se înregistrează ca orice acţiune în justiţie, se repartizează la juriu, se acordă termen, iar fiecare judecător dispune în funcţie de circumstanţele cauzei”, ne-a precizat judecătorul Luminiţa Busuioc, purtătorul de cuvânt al judecătoriei Turnu Severin.

În instanţă, cele mai multe plângeri s-au dovedit a fi neîntemeiate



413 deţinuţi, transferaţi la Severin pentru "afaceri judiciare"
Transportul deţinuţilor este suportat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Cheltuielile sunt şi mai mari în cazul cauzelor penale, întrucât statul lăteşte şi avocatul din oficiu.

image
image

“În primul semestru al anului curent, din cele 518 persoane private de libertate sosite, prin transfer, în unitatea noastră, 413 au sosit prin aceste afaceri judiciare. Toate cheltuielile ocazionate de transferul între unităţi sunt suportate de ANP”, ne-a spus subinspectorului Andrei Oţel, purtătorul de cuvânt Penitenciarul Severin.



Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite