Turnu Severin: La sate, copiii învaţă în şcolile de pe vremea bunicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: La sate, copiii învaţă în şcolile de pe vremea bunicii
Turnu Severin: La sate, copiii învaţă în şcolile de pe vremea bunicii

Pentru că nu au bani nici măcar pentru o igienizare, edilii de la sate au apelat la beneficiarii L 416. Din păcate, în majoritatea localităţilor din judeţ, elevii sunt nevoiţi să învenţe în şcoli vechi de zeci de ani, cu mobilier antic, cu grupuri sanitare în curte şi, mai grav, fără apă curentă.

Pentru a vedea dacă, pe 14 septembrie, şcolile vor fi pregătite să-şi primească elevii în cele mai bune condiţii, inspectorul general Marius Screciu a luat, ieri, la puricat mai multe inistuţii de învăţământ la care lucrările de reabilitare şi igienizare se află în plină desfăşurare. Există şcoli, în mediul rural, care n-au văzut renovare în adevăratul sens al cuvântului niciodată, iar igienizările au fost făcute de localnici, beneficiari ai venitului minim garantat. Este şi cazul localităţii Jirov, unde lucrările la noua şcoală au fost abandonate din lipsă de fonduri. Până când autorităţile vor primi bani de la minister, cei 207 elevi vor fi nevoiţi să înveţe, şi în acest an, în vechea şcoală din sat, în bănci în care au învăţat şi bunicii lor. Este o clădire veche de 100 ani, cu toaletă în curte, lighean în clasă, dar şi cu un pod confecţionat din stuf. Chiar dacă arată ca pe vremea bunicii, igienizată, şcoala arată mult mai bine decât altele. “Şcoala a fost construită în 1917. Ţiglele au fost aduse de bunica mea din Austria şi transportate cu căruţa. Este o şcoală veche de 100 de ani, nu are apă curentă. N-am mai investit în ultima perioadă în ea, pentru că am sperat că se va termina cea nouă”, ne-a spus directorul Ion Dumitraşcu.

Carte într-o şcoală din anii `68
O altă şcoală în care nu s-a investit un leu în mobilier este la Tâmna. Din 1968 de când datează instituţia de învăţământ, nu s-a făcut nici măcar o reparaţie capitală. În plus acoperişul este distrus. “Am făcut mici reparaţii la sălile de clasă, avem asigurate lemnele pentru iarnă, am procurat materialele de curăţenie cu ajutorul consiliului local şi avem asigurate imprimatele necesare. Nu avem autorizaţie sanitară, pentru că nu avem apă curentă, iar mobilierul este învechit”, ne-a spus Constantin Mogonea, directorul şcolii Tâmna.  

Şcoală nouă, cu mobilier vechi şi fără centrală termică
De mobilier vechi şi insuficient vor avea parte şi cei 841 de elevi care învaţă la Şcoala cu clasele I-VIII “Mihai Viteazul” din Strehaia. Peste două săptămâni vor fi gata lucrările la noua şcoală construită aici, însă, din păcate, copiii se vor încălzi cu aceleaşi sobe vechi. “Trebuie să se implice foarte mult şi autorităţile locale. Într-o şcoală nouă, nu există încălzire. Dacă primăria nu ia rapid măsuri, riscăm ca în iarnă, să nu o putem folosi.

Este inadmisibil ca într-un oraş, încălzirea să se facă cu sobe pe lemn. Mai mult decât atât, într-un corp nou, vom avea mobilier vechi. Nu s-a primit anul acesta niciun leu pentru mobilier sau pentru dotare de laborator”, a precizat inspectorul şcolar general Marius Screciu. Ca un paradox, în ciuda condiţiilor precare, insituţiile de învăţământ de la sate vor avea din această toamnă acces gratuit la internet.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite