Turnu Severin: Proprietarii terenurilor din Clisură sfidează criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Proprietarii terenurilor din Clisură sfidează criza
Turnu Severin: Proprietarii terenurilor din Clisură sfidează criza

A devenit o modă ca românii să-şi construiască o casă sau, de ce nu, o pensiune în Clisura Dunării. În ciuda faptului că e criză, iar agenţii imobiliari nu au efectuat nicio tranzacţie în zona Cazanelor, proprietarii terenurilor nu se lasă. Preţul scăzut al materialelor de construcţie i-a determinat pe mulţi să-şi ridice case pe terenurile cumpărate cu ceva timp în urmă.   

Dacă în urmă cu doi ani, terenurile construibile din Clisură erau tranzacţionate la preţuri exorbitante, care rivalizau chiar şi cu cele practicate pe litoralul Mării Negre, odată cu apariţia renumitei crize, preţurile au scăzut dramatic. În aceste condiţii, tranzacţiile imobiliare sunt la pământ. În urmă cu cinci ani, pentru un metru pătrat de teren scoteai din buzunar vreo 20 de euro, preţul ajungând anul trecut la 150 de euro. Preţul unui metru pătrat a scăzut chiar şi cu 50 de procente, însă nimeni nu mai e interesat de terenurile particularilor. Chiar dacă preţurile au „coborât”, dîn acest an nu s-a făcut niciun fel de tranzacţie în zonă. Specialiştii din domeniu susţin că vânzările sunt la pământ din cauza crizei financiare. Potrivit Georgianei Radoslav, directorul Agenţiei „Georgia”, preţul unui metru pătrat de teren cerut de proprietari, pe malul Dunării, într-o zonă bună, este în acest moment în jur de 100 euro. „Nu s-a făcut nicio tranzacţie în acest an în Clisură. Cine cumpără acolo, cumpără ca şi investiţie”, ne-a spus Georgiana. 

Construcţia caselor a început în urmă cu trei luni

Şi totuşi, există români care sfidează criza. De-a lungul DN 57, de la Eşelniţa şi până pe la kilometrul 15, de-o parte şi de alta a drumului, vezi mai peste tot case în construcţie. Din loc în loc, pe o distanţă de cel puţin un kilometru, au fost ridicate deja fundaţiile noilor case de vacanţă sau pensiuni. „De vreo trei luni, au început construcţiile în zonă, avantajul proprietarilor fiind acum ieftirea materialelor de construcţie. Dar, criza e clară. Faţă de anii trecuţi, sunt mult mai puţini cei care îşi ridică ceva. În plus, n-am văzut nicio tranzacţie anul ăsta, cu toate că preţul unui metru pătrat de teren, e adevărat, nu la Dunăre, a ajuns şi la 30 de euro. Problema e delicată, pentru că oamenii nu vor să lase din preţ”, ne-a declarat primarul comunei eşelniţa, Ioan Ciuru.  

Proprietarul primei pensiuni şi-a dezvoltat afacerea

Pensiunea “Steaua Dunării” este prima pensiune construită în zona Parcului Natural Porţile de Fier care şi-a deschis porţile pentru turiştii români şi străini. Acest lucru se întâmpla în anul 2001, de atunci şi până acum fiind în continuă dezvoltare. „În maxim trei săptămâni, vom inaugura cea de-a doua pensiune pe care am început s-o ridicăm în primăvara acestui an.  Într-adevăr, a devenit o modă în a se contrui case de vacanţe sau, mai nou, pensiuni pe Clisura Dunării. Eu aştept demult să se întâmple acest lucru. În 2001, când am deschis eu pensiunea, eram singurul. Acum mă bucur că am colaboratori cu care putem să facem ca această zonă mirifică a Cazanelor să ia amploare şi se vede că s-a mişcat ceva, pentru că, an de an, numărul turiştilor care ne vizitează e tot mai mare”, ne-a declarat Doru Oniga, proprietarul pensiunii „Steaua Dumării”.  

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite