Turnu Severin: Maria Moldovan farmacista care ajută bolnavii la orice oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Moldovan
Maria Moldovan

În copilărie se juca de-a farmacista. Acum a ajuns să conducă trei unităţi de profil în Severin, dovadă a pasiunii pentru meseria aleasă.

Povestea Mariei Moldovan începe încă din copilărie. Dintr-un joc de copil, farmacia s-a transformat într-o carieră plină de succes. „Pare greu de crezut, dar aveam în jur de 6 ani când m-am gândit prima dată să devin farmacist. Bunica mea avea o prietenă de familie, care întotdeauna a încercat să îmi insufle dragostea pentru munca de farmacist.
Ea spunea că farmacistul dă omului sănătatea în mâini. La vârsta aceea nu prea ştiam eu exact ce înseamnă asta, dar cu timpul am început să îndrăgesc această meserie şi ajunsesem chiar să mă joc cu tot felul de sticluţe şi cutiuţe, făcând pe farmacista“, îşi aminteşte Maria Moldovan.
Înzestrată cu o voce frumoasă, eleva din acea vreme a dus o luptă între influenţele cunoscuţilor şi propriile păreri legate de carieră. „Părinţii, prietenii şi chiar profesorii încercau să mă influenţeze, îndreptându-mă spre o carieră în muzică. Se pare că Dumnezeu m-a înzestrat cu o voce frumoasă, iar la vremea aceea puteam să cânt în trei octave. Până la urmă, decizia a fost a mea, iar eu am ales o profesie mai pragmatică, aceea de farmacist, vechea dragoste din copilărie“, povesteşte farmacista.
„Aşa am ajuns la Cluj, la Facultatea de Farmacie. Am ales Clujul, marcată de o vorbă de la noi din sat. Atunci când se obţinea ceva important sau preţios, lumea spunea „cu asta iau Ardealul“. Aşa că eu am fost întotdeauna pasionată de Ardeal. Facultatea din Cluj a fost cea care m-a format profesional. Nu aş fi ajuns unde sunt acum fără experienţa acelor ani de facultate“, ne spune Maria Moldovan.

Are clienţi fideli printre vecini şi prieteni

După facultate, s-a angajat imediat. A fost repartizată în Mehedinţi, unde a lucrat în spital, în laboratoare sau în farmaciile de stat. În 1993, a fost angajata primei farmacii private din Severin. În 1994 a hotărât, împreună cu o colegă, să deschidă o farmacie proprie. „La început mergeam cu sacoşele la Bucureşti pentru a ne aproviziona cu medicamente, apoi lucrurile au început să meargă bine şi drumurile noastre s-au despărţit. Fiecare ne-am deschis farmacii pe cont propriu. În momentul de faţă, deţin trei farmacii în sistemul privat şi am opt angajaţi, dintre care şase sunt din satul meu natal, Dănceu“, ne spune Maria Moldovan.
Farmacista a reuşit să facă din meseria ei o adevărată plăcere şi un mod de viaţă. „Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii, să îi sfătuiesc. Farmacia nu înseamnă doar să vinzi medicamente, ci să ajuţi omul să-şi depăşească problemele de sănătate. Eu mă consider un farmacist de familie, pentru că mi-am format un grup de clienţi fideli, în special vecini, cunoscuţi, prieteni şi în general, oamenii din cartier. De foarte multe ori deschid farmacia noaptea sau în afara programului, la soliciarea vreunui vecin sau prieten care are nevoie. Mi-am instruit şi angajaţii să aibă aceeaşi atitudine ca şi mine, iar cu cei care nu au înţeles asta am încetat orice colaborare“, încheie Maria Moldovan.

Întrebări şi răspunsuri
Cum vi se pare lucrul cu oamenii, în farmacie?
M.M.: E şi greu, dar ai şi satisfacţii atunci când intri în contact cu omul bolnav. Atunci când eşti suferind te simţi sărac, pentru că îţi lipseşte un lucru foarte important, sănătatea.
Care este viziunea celor din exterior asupra meseriei de farmacist?
M.M.: Din păcate, cei de afară ne privesc ca pe nişte comercianţi, uitând că farmaciile eliberează medicamente, nu le vând. E o nuanţă care s-a pierdut pe drum, dar în care eu cred foarte mult.

Ce-i place
„În primul rând, îmi place meseria pe care o practic. Îmi place să lucrez cu oamenii şi să manageriez farmacia. Iubesc călătoriile şi şofatul.“
Ce nu-i place
„Contactul cu oamenii răi sau care au obiceiuri urâte, gen alcoolul în exces. De asemenea, urăsc prostia şi mă feresc cât pot de astfel de oameni.“

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite