Turnu Severin: Ion Milovan, fostul mare handbalist care produce valori

Turnu Severin: Ion Milovan, fostul mare handbalist care produce valori

Turnu Severin: Ion Milovan, fostul mare handbalist care produce valori

Fostul handbalist de la Dinamo formează valori pe bandă rulantă. Deși este antrenor la fete, Milovan l-a dat hanbalului românesc pe Alexandru Buligan. Marele său regret e că, din cauza lipsei banilor, nu a reușit performanțe și la senioare.


Dincolo de cariera impresionantă, Ion Milovan e o persoană căreia îi place viața. Știe să treacă peste situațiile delicate și peste dezamăgiri, cu umor și optimism. A început sportul ca fotbalist, pe când era doar un copil. „O păleam tare cu stângul”, își amintește antrenorul din perioada fotbal. Apoi, la doar 10 ani, a trecut la handbal. „Am renunțat la fotbal și am trecut la handbal la sugestia profesorului Cernescu, de la Orșova, care a văzut că sunt stângaci și a zis că am șanse să ajung un bun handbalist. Am jucat la Orșova, apoi, la 17 ani, m-a luat Dinamo”, își rezumă cariera Ion Milovan. Povestea trecerii surprinzătoare la Dinamo, care era o forță a handbalului românesc, o spune chiar el. „Eram la CSS Orșova și jucam un meci la Reșița, exact în aceeași zi cu Dinamo, care avea meci cu Reșița, la seniori. Am câștigat cu 25-16, iar eu am dat toate cele 25 de goluri ale echipei mele. A doua zi au venit de la Dinamo la tata să mă ia la București”, își amintește antrenorul. La Dinamo, Milovan a jucat alături de mari vedete, printre care Ion Madzer, considerat unul dintre cei mai mari handbaliști all time. Apoi au urmat Știința Bacău, Dinamo Bacău și revenirea în Severin. „Când m-am întors acasă, am jucat pe la toate echipele. M-am lăsat la 42 de ani, eram antrenor-jucător”, ne spune Milovan.

Cariera de antrenor
Ion Milovan își începe cariera de antrenor la CSS Orșova, iar după un an vine la CSS Drobeta Turnu Severin, unde activează și acum. „Când am ajuns la Severin, era o situație catastrofală, luam bătaie la 30 de goluri diferență. Mi-am propus atunci să fac un centru puternic, căruia să i se ducă vestea în toată țara”, spune antrenorul. Și a reușit, dacă ne gândim că anual au fost 2-3 jucătoare ale CSS-ului în loturile naționale. De asemenea, Ion Milovan a dat handbaliste valoroase, echipelor puternice din țară, dar și din marile campionate europene, precum Germania, Spania, Franța sau Croația. „Dacă fac o excursie prin Europa, am câte o elevă peste tot, aș avea unde să mă cazez”, glumește fostul mare handbalist. Ultima „ispravă” a lui Ion Milovan este Aneta Pârvuț, care s-a transferat deja la Baia Mare, unde va juca în Cupa Chellenge și despre care antrenorul severinean crede că va ajunge sigur în echipa națională a României.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: