Turnu Severin: FOTO GALERIE/ La Orşova, Dunărea a scăzut cu cel puţin şase metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în aval e prăpăd, în amonte, la Orşova, nivelul fluviului a scăzut cu cel puţin şase metri. Specialiştii hidrologi au o explicaţie: convenţiile încheiate cu statul sârb obligă autorităţile să facă deversări Porţile de Fier.

De aproape o lună şi jumătate, deversoarele de la Porţile de Fier I sunt deschise. Debitul cu care fluviul intră în ţară este deversat la baraj, iar nivelul lacului de acumulare este foarte scăzut.

image

O situaţie care pune probleme mai ales sportivilor care se antrenează pe Dunăre. „Noi avem distanţe măsurate, pe care trebuie să le respectăm. Sunt distanţe olimpice, de campionate naţionale şi internaţionale şi de care nu avem parte să ne bucurăm.

Canotorii au avut, aici, Cupa României şi nu au putut s-o ţină decât pe o distanţă de 1000 m, distanţa oficială fiind de 2000 m. Eu sunt de 35 de ani aici, dar lacul n-a fost niciodată atât de mult, ca şi perioadă.

image

E scăzut din 23 mai, exact de când ne-am întors din cantonamentul din SUA”, ne spune Beniamin Zabet, antrenorul celui mai puternic club de kaiac din ţară, CSS Orşova.

Misterul e elucidat de autorităţi
Pescarii orşoveni se plâng că ambarcaţiunile le sunt afectate.  “Avem probleme, că nu prindem nimic. Acum a mai crescut un pic, dar până se uniformizează, până revine, durează mult. Vine apă tulbure de sus.

De două luni e scăzută. Bărcile sunt pe uscat. De-abia le-am scos din mâl”, ne-a spus un pescar din Orşova.

Iar localnicii nu pricep de ce această situaţie, când în aval e prăpădul de pe lume. “A mai fost scăzută, dar nu chiar aşa. Se putea stopa şi aici, ca să deie drumul şi la ăia la vale. Pe când aici a ţinut-o aşa… Eu nu ştiu ce minte e asta. Mintea cocoşului, cred. De ce aici a lăsat-o mult, că au nenorocit ambarcaţiuni şi acolo, jos, la Brăila, Galaţi, i-a nenorocit”, ne spune Radu Mitu (67 ani).


Răspunsul vine de la autorităţi. “Conform regulamentului de exploatare al lacului de la Porţile de Fier I, lac care este în administrarea Hidroelectrica, în momentul în care, în ţară, intră un debit de peste 11.500 mc/s, atunci ei sunt obligaţi conform convenţiei româno-sârbe din `65, să scadă nivelul lacului la 63 m faţă de nivelul Mării Adriatice”, susţine Adrian Drăghici, directorul Apele Române Mehedinţi.

image

Cât de mult a scăzut Dunărea se vede din aer.

image

Pentru perioada următoare, veştile sunt bune. Debitul fluviului a scăzut brusc în ultimele zile, iar ploile ce vor urma nu mai sunt un pericol.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite