Turnu Severin: Enescu Alexandra Tifany Rua, la 10 ani pictoriță de nota zece

Turnu Severin: Enescu Alexandra Tifany Rua, la 10 ani pictoriță de nota zece

Turnu Severin: Enescu Alexandra Tifany Rua, la 10 ani pictoriță de nota zece

Are doar 10 ani și este elevă în clasa a IV-a, însă a renunțat de mult la joaca cu păpuși în favoarea penelului. A participat deja la o expoziție de grup la București, iar acum are propria expoziție.


Tifany Rua și-a descoperit talentul pentru pictură întâmplător, în urmă cu aproape doi ani de zile. Stând într-o zi de vorbă cu tatăl ei, din senin, i-a spus acestuia că vrea să picteze. „A rămas şi tatăl meu uluit de hotărârea mea. Nu a zis nimic ci a promis că-mi va achiziţiona tot ce este nevoie pentru pictură. Aşa este tatăl meu, îmi face toate voile. Chiar şi când iau note la şcoală, mă răsplăteşte de fiecare dată cu tot ce îi cer eu”, povesteşte micuţa pictoriţă Tifany Rua.

Pictura, o „pată de culoare”

Prima lucrare a micuţei artiste se numeşte „Pată de culoare” şi a fost lucrarea pe care pur şi simplu Tifany s-a obişnuit cu penelul şi a desprins meşteşugul îmbinării culorilor. „Cu această lucrare, practic am început să cunosc modul în care se pun culorile pe hârtie. A fost totodată şi o încercare a talentului meu. După această primă lucrare nu m-am mai despărţit de culori şi pensulă. Imediat am fost descoperită de doamna Lidia Dondesi, femeia care pur şi simplu mi-a schimbat visurile copilăriei”, mai susţine micuţa artistă.

Rua recunoaşte că a renunţat de mult la joaca cu păpuşile, pentru ea fiind mai importantă pictura. „Nu prea ies afară la joacă. Nu-mi plac păpuşile, iar joaca în faţa blocului chiar mă plictiseşte şi chiar mă oboseşte. Mai bine pictez sau scriu compuneri”, mai susţine Rua. De altfel, micuţa artistă nu este îndrăgostită numai de acuarele, vopsele şi pensulă ci şi de literatură, fetiţa scriind aproape zilnic compuneri destul de grele pentru vârsta ei, tocmai în ideea că într-o zi poate deveni şi un talentat scriitor sau poet. Despre activitatea fetiţei, mentorul său, Lidia Dondesi, are numai vorbe de laudă.

„În doar un an şi jumătate de activitate, Rua a participat deja la o expoziţie de grup la Bucureşti, iar acum are prima ei expoziţie, singură. Prin tot ce o înconjoară, Rua este pusă în permanenţă în contact cu nuanţele şi culorile. De fapt orice copil se află în aceeaşi situaţie. Culorile au o importanţă deosebită asupra stărilor psihice ale copilului, oferindu-i acestuia posibilitatea de a deveni sensibil faţă de anumite lucruri, obiecte, contexte, modificându-şi percepţia asupra lor”, declară Lidia Dondesi.  

„Părinţii mă adoră”

  Micuţa Rua, o fetiţă de altfel extrem de modestă,  nu se laudă cu rezultatele de la învăţătură, chiar dacă an de an a fost premiantă. „Învăţ şi eu la fel ca toţi copii. Mama mă mai ceartă puţin, însă tata îmi face toate poftele. De fiecare dată când iau o notă, el ştie că este una bună, iar eu îi cer să mă recompenseze. Atunci mai zice mama să nu mai mănânc multe dulciuri, însă tatăl meu îmi cumpără tot ce vreau”, mai susţine Tifany Rua.  În plus, fetiţa recunoaşte şi că mama ei nu o prea lasă în faţa calculatorului decât după un program bine stabilit, tocmai pentru a nu-şi obosi ochii.


Ce drum ai dori să urmezi în viaţă?

T.R
. „Pictura este pe primul plan. Doresc să devin un nume în pictura naţională şi internaţională, însă îmi place foarte mult şi literatura. Oricum sunt prea mică să iau o hotărâre acum. Am destul timp pentru aşa ceva”.

Ce îţi place să pictezi cel mai mult?

T.R
. „Nu am o dorinţă anume. Depinde de inspiraţie şi de ideea şi mesajul pe care doresc să le pun pe hârtie. Caut cel mai mult ca mesajul meu să fie uşor de înţeles”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: