Turnu Severin: Emilia Schinderman - A făcut primul album foto al Severinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emilia are o afacere de familie care presupune spirit creativ, suflet, dar şi pragmatism. Laboratorul foto deschis în 1994 cu soţul ei are mare succes şi astăzi.

Emilia Schinderman a fost atrasă într-o meserie pe care nu se gândea să o practice. Cu toate acestea, spiritul creativ a ajutat-o să înveţe repede. După terminarea Facultăţii de Mecanică din Timişoara, s-a angajat ca inginer stagiar la Întreprinderea de Vagoane din Severin, unde a lucrat până în anul 1994. În acelaşi an şi-a deschis, împreună cu soţul ei, firma Schinderman.

„Pentru soţul meu, fotografia este o meserie de trei generaţii. Bunicul lui făcea fotografii în Craiova, la bâlciuri, adunări sau alte evenimente. Avea şi un atelier, dar şi un aparat vechi, cu burduf, cum se vede prin filme. Tatăl său a lucrat ca fotoreporter în Bucureşti şi a fost fotograful lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Practic, istoria fotografiei s-a intersectat cu familia soţului meu“, ne spune Emilia Schinderman.

În acei ani, o astfel de afacere nu era una obişnuită, însă pentru Emilia a fost un succes. „Pentru că nu exista piaţă de desfacere la acea vreme, am considerat că este o oportunitate, aşa că am decis să investim. Am plecat amândoi de la Întreprinderea de Vagoane şi am deschis firma. Eu am fost cea care a trebuit să prindă din zbor. Nu avusesem legătură cu meseria de fotograf până atunci, dar am avut întotdeauna un spirit creativ şi astfel am reuşit să învăţ repede, ba chiar să îmi placă foarte mult“, mărturiseşte fotograful.

Expoziţie de familie, „Severinul vechi şi nou“

Emilia Schinderman vorbeşte cu plăcere despre munca ei, dar şi despre familie sau societate, care o fac să se simtă împlinită. Deşi afectată de criză, afacerea cu fotografii e privită cu optimism. „În laborator, lucrăm pentru a oferi clienţilor noştri imagini cât mai bune.

De asemenea, lucrăm şi fotografii artistice pentru diverse evenimente. E o muncă afectată de criza economică, deoarece oamenii nu renunţă la mâncare sau lucrurile de necesitate stringentă. La fotografii din păcate mai renunţă, din cauza lipsei banilor. Dar eu sunt optimistă de obicei şi cred că lucrurile vor reveni pe un făgaş normal“, ne spune Emilia. Împreună cu soţul ei, Emilia Schinderman se poate mândri cu o realizare istorică.

„Am satisfacţia că primele albume fotografice ale oraşului au fost făcute de noi, aici la Schinderman. Apoi au început să fie preluate şi s-au vehiculat şi altele, dar noi am fost cei dintâi care am realizat acest lucru important“, ne spune fotograful. Emilia şi-a demonstrat şi calităţile de organizator. În 1998, a organizat pentru soţul ei o expoziţie personală cu tema „Severinul vechi şi nou“, eveniment la care au participat personalităţi de marcă din ţară şi din străinătate.

ce-i place
„Oamenii sinceri şi cei care lasă ceva în urma lor, cei care formează. Iubesc călătoriile, de când mi-am cumpărat maşină conduc zilnic şi am văzut o mulţime de locuri. Îmi place să citesc, în special cărţi de sociologie.“

ce nu-i place
„Nu agreez oamenii schimbători şi promovarea modelelor superficiale. Nu-mi plac exemplele pe care le oferim copiilor noştri, care din păcate nu au de unde să-şi aleagă modele.“

întrebări şi răspunsuri
Ce înseamnă o fotografie reuşită?
E.S.: Aparatul de fotografiat este ca un al treilea ochi. Dacă reuşeşti să priveşti cu sufletul prin acest ochi, cu siguranţă vei reuşi să produci imagini de calitate.
Care este menirea fotografului?
E.S.: Până la urmă rolul fotografului este acela de a surprinde imagini din prezent, pentru viitor. Fotografiile sunt amintiri ale locurilor, ale oamenilor, ale oricui.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite