Turnu Severin: Cristian Ivăşcanu poliţistul care cântă la şapte instrumente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ivăşcanu
Cristian Ivăşcanu

Este membru al unei orchestre profesioniste din Severin. Cei mai înfocaţi fani ai săi sunt cei doi fii, care îi moştenesc talentul.

Învăţătoarea de la Şcoala Nr. 6 din Drobeta Turnu Severin, Elena Negreanu, i-a descoperit talentul de muzician în clasa I. Aşa a început Cristian Ivăşcanu să studieze vioara alături de alţi trei colegi de clasă. Bucuroşi că fiul are talent muzical, părinţii nu au stat prea mult pe gânduri şi i-au cumpărat o vioară. Era destul de scumpă la vremea respectivă, în jur de 850 de lei, dar a meritat efortul.
După trei ani de vioară, Cristian a avut ocazia să-l întâlnească pe marele dirijor Ilie Mărţuică, care pregătea  orchestra de copii Mugurelul la Clubul Copiilor din Turnu Severin.
„Îmi amintesc că eram în clasa a VI-a, eram deja de doi ani membru al orchestrei domnului Mărţuică. S-a întâmplat că nu a mai avut cine să cânte la contrabas. Atunci, la cererea dumnealui, am început să studiez contrabasul“, povesteşte Cristian Ivăşcanu. Ca membru al orchestrei Mugurelul, dar şi individual, severineanul a obţinut de-a lungul anilor o mulţime de premii şi diplome la toate concursurile naţionale. În prezent, Cristian Ivăşcanu ştie să cânte la vioară, contrabas, pian, fluier, ocarină, acordeon şi orgă.
Din 2007 activează în calitate de colaborator permanent al Ansamblului profesionist Danubius, condus de maestrul dirijor Nicolae Drăghia, al Consiliului Judeţean Mehedinţi. Locul în orchestră este cel de instrumentist la contrabas.
Talentul său nu a putut fi trecut cu vederea nici de către conducerea Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, unde Cristian Ivăşcanu lucrează din anul 1997, astfel că a primit sarcina să constituie corul unităţii. Cu acest cor, instituţia obişnuieşte în preajma sărbătorilor de iarnă să colinde principalii colaboratori.

A cântat pe aceeaşi scenă cu Maria Ciobanu

La capitolul mari realizări, Cristian Ivăşcanu se poate mândri şi cu cei doi fii, Răzvan (9 ani) şi David (8 ani), care îi moştenesc talentul. Amândoi sunt elevi ai Liceului I. Şt. Paulian din Turnu Severin, unde studiază pianul. De altfel, copiii şi soţia sa nu lipsesc niciodată de la spectacolele lui, şi, la fel ca tatăl lor, iubesc muzica populară şi clasică.
De-a lungul carierei sale de instrumentist, Cristian Ivăşcanu a fost inspirat de doi mari instrumentişti români, violoniştii Ion Drăgoi şi Efta Botoca. Ca membru al orchestrelor Mugurelul şi Danubius, severineanul a avut ocazia să cânte pe aceeaşi scenă cu mari interpreţi ai muzicii populare româneşti: Maria Ciobanu, Nicolae Furdui Iancu şi Ion Dolănescu.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt interpreţii dumneavoastră preferaţi?
C.I.: Pe primul loc în preferinţele mele este, bineînţeles, Maria Ciobanu, artista numărul unu a României. Îmi plac şi Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Dolănescu şi Ion Dolănescu.
Ce părere aveţi despre manele?
C.I.: Nu sunt contra manelelor, dacă cineva ascultă nu face rău nimănui. Dar mie nu îmi place să ascult aşa ceva.

Ce-i place
„Sinceritatea, profesionalismul, corectitudinea, muzica populară şi clasică. Iubesc munca pe care o fac în prezent atât la poliţia de frontieră, cât şi la Ansamblul Profesionist Danubius.“
Ce nu-i place
„Nu suport minciuna. Detest lucrul făcut de mântuială şi dispreţul faţă de oameni. Nu agreez persoanele arogante şi care nu îşi tratează corect semenii din jur.“

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite