Turnu Severin: Constantin Bădiță compară turismul din anii `80, cu cel din perioada actuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„O zi de muncă la acea vreme echivalează cu o lună de muncă în turismul zilelor noastre”

S-a îndrăgostit de călătorii și turism încă din vremea liceului, când numeroasele excursii și lecturi de specialitate au prefațat cariera ce urma să și-o construiască.

„În liceu, prin anii `70, cumpăram editura sport-turism, îmi plăcea foarte mult să citesc și să merg în excursii, în tabere sau drumeții. A fost ca o premoniție pentru domeniul în care urma să activez mai târziu”, își începe povestea Constantin Bădiță.

După finalizarea facultății, a fost angajat direct la fostul BTT(Biroul de Turism pentru Tineret).

„Am stat șase luni în practică. Acolo dacă nu te descurcai bine, nu te oprea nimeni. După șase luni de stagiatură, m-au pus direct șeful instituției, funcție în care am rămas până astăzi”, rememorează specialistul în turism.

Fiind șeful unei instituții importante a statului, reinventată în anii `90, Constantin Bădiță este în măsură să compare cele două perioade distincte din viața fostului BTT, actualului Birou de Turism Drobeta(BTD).

„Pe atunci era activitate turistică specială și specializată pentru tineri. Erau trenuri de vacanță, festivaluri, gale, toate inițiate pentru tineri. Plecam pe litoral în luna mai, cu peste 1000 de oameni numai din Mehedinți. O zi de muncă în acea vreme echivalează cu o lună de muncă din perioada actuală. De altfel, multe dintre brandurile prezente acum pe piață au fost inițiate de BTT”, ne spune Bădiță.


În urma unei cariere îndelungate în turism, Constantin Bădiță a avut ocazia să călătorească în toată lumea și să cunoască tradiții și obiceiuri din toate colțurile planetei.

La toate proiectele ivite, coordonatorul a participat activ în ceea ce privește organizarea și chiar punerea lor în practică. Pasiunea pentru geografie, călătorii și turism se observă și în modul în care vorbește despre meseria sa.

„E o meserie care cere multe sacrificii, renunțarea la multe satisfacții personale, de multe ori chiar la familie. Cu ani în urmă, plecam la serviciu la ora șase dimineața și mă întorceam la 11-12 noaptea. Acum, volumul de muncă a scăzut considerabil, însă dacă ești pasionat de ceea ce faci, petreci foarte mult timp la serviciu”, ne spune Constantin Bădiță.

Pe de altă parte, ai ocazia să vezi lucruri, locuri sau obiceiuri, pe care altfel nu le poți cunoaște. Eu cunosc România ca în palmă, îi știu fiecare loc. În plus, am văzut aproape toate țările lumii, de la sudul Franței, până la Japonia sau nordul Scoției. Toate astea au fost posibile cu ajutorul carierei mele în turism”, mărturisește specialistul, dezvăluind și partea frumoasă a meseriei sale.

Constantin Bădiță a încercat mereu să promoveze turismul în Mehedinți. A colaborat, printre altele, cu revista de specialitate Vacanțe și Călătorii și a înlesnit apariția în paginile sale, a unor obiective turistice din zonă, precum Cazanele Dunării sau mănăstirea Mraconia.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite