Turnu Severin: Pentru cei ce vor să construiască o casă, acum e momentul!

Turnu Severin: Pentru cei ce vor să construiască o casă, acum e momentul!

Turnu Severin: Pentru cei ce vor să construiască o casă, acum e momentul!

Prețurile materialelor de construcții au scăzut drastic. Tranzacțiile de terenuri inexistente au dus la prăbușirea prețurilor la materialele de construcții. Vânzările sunt în continuare mici, dar patronii sunt optimiști.


Depozitele de materiale de construcții sunt din ce în ce mai pline. Din cauza crizei imobiliare, marfa nu se mai vinde, fapt ce a dus la scăderea drastică a prețurilor. „Nu mai vindeam nimic, așa că am decis să micșorăm prețurile. De altfel, e o tendință generală, aceea de scădere a prețurilor la materialele de construcții. Oamenii nu prea au bani de case noi”, ne-a spus Octavian Pop, patronul unui magazin de desfacere.

Efect al crizei imobiliare
Criza imobiliară este cauza principală a acestui fenomen. Ea și-a făcut simțită prezența, din plin, în județul mehedinți, unde anul acesta nu s-a tranzacționat niciun teren. Coroborată cu criza financiară care golește conturile oamenilor, a dus la diminuarea interesului pentru construcții. De altfel, nu doar magazinele de specialitate au probleme, dar și firmele de construcții. Comenzile sunt din ce în ce mai puține, iar domeniul construcțiilor pare să fi intrat într-o criză profundă.

Prețuri mai mici cu 50%
Soluția pe care au găsit-o comercianții a fost micșorarea semnificativă a prețurilor. Astfel, unele materiale au ajuns să coste chiar și cu 50% mai puțin. Deși vânzările rămân mici, se simte totuși o creștere. „Micșorarea prețurilor ar trebui să încurajeze cumpărătorii. Până acum merge destul de bine, deși noi ne dorim o creștere mai mare a vânzărilor. Oamenii nu prea își construiesc case, dar domeniul amenajărilor și redecorărilor ne mai ajută puțin. Prețurile au scăzut practic de la sine, ajungând la jumătate în unele cazuri. Oricum, dacă cineva vrea să-și construiască o casă, acum e momentul”, susține Teodor Coscan, director de vânzări la o firmă de construcții. Scăderea prețurilor se înregistrează la tote tipurile de materiale. Dacă acum 2-3 luni, clienții plăteau 26-28 de lei pentru un sac de ciment de 40 de kilograme, în momentul de față, același sac de ciment, costă 20 de lei. Cea mai spectaculoasă scădere au înregistrat-o cărămizile. O cărămidă care costa 2 lei, poate fi cumpărată acum cu 1,1 lei, ceea ce înseamnă o scădere de aproape 50%. De altfel, doritorii pot cumpăra sacul de var de 25 de kilograme, cu 11 lei, țigla, cu 2,5 lei per bucată, bolțarii BCA, cu 3,3 lei metrul cub, iar prețul unui sac de adeziv variază între 15 și 18 lei, în funcție de calitate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: