Turnu Severin: Autoturismele din parcări, atacate de hoți la adăpostul întunericului

Turnu Severin: Autoturismele din parcări, atacate de hoți la adăpostul întunericului

Turnu Severin: Autoturismele din parcări, atacate de hoți la adăpostul întunericului

Pe lângă aparate antiradar, aparatură de bord și GPS-uri, hoții fură și baterii, ștergătoare, cât și bunuri uitate de proprietari în autoturisme. Atacurile se dau de cele mai multe ori prin spargerea geamurilor laterale.


În ciuda faptului că în ultima primele șase luni ale acestui an, numărul autoturismelor furate sau vandalizate din Severin, a scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut, aceste atacuri date la adăpostul întunericului rămân în continuare la un nivel alarmant. Cele mai vizate locuri, sunt parcările de la marginea orașului, locuri prost iluminate și lipsite de orice mijloc de pază. Singurele modalităţi prin care populaţia este conştientizată de profesionalizarea mediilor criminale, cât şi măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea acestor evenimente, sunt comunicatele emise de poliţia rutieră şi făcute public de mass-media.

Puncte negre pe harta furturilor din autoturisme

Parcările sau locurile cele mai frecventate de hoţii şi din de maşini, sunt parcările din cartierul Aluniş, Podul Gruii, Topolniţei, Schela Cladovei şi Gura Văii. „Infractorii se opresc cu precădere asupra autoturismelor aflate în parcări prost iluminate şi care au geamurile lăsate, sau bunuri în interior. Modul de operarea al infractorilor este cam acelaşi, adică sparg geamurile laterale şi fură cam tot ce pot din interior. Aparate antiradar, radiocasetofoane şi aparatură de bord, GPS-uri, dar şi baterii, ştergătoare de parbriz şi chiar roţi”, declară subcomisarul Mirela Bragă din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

De altfel, deţinătorii de autoturisme susţin şi ei că acest fenomen este unul destul de îngrijorător, însă speră ca în cel mai scurt timp  Severinul să scape de acest tip de infracţiuni. „Am avut şi eu maşina spartă în urmă cu doi ani. Mi-au furat radiocasetofonul şi bateria. Au fost prinşi, au fost închişi, dar eu tot păgubit am rămas”, declară Marin Naicu, un severinean din zona Podul Gruii.

Statistică încrezătoare
 
În primele şase luni ale acestui an, numărul furturilor de şi din autoturisme, a scăzut faţă de acdeeaşi perioadă a anului trecut, însă aceste infracţiuni rămân o îngrijorarea la adresa populaţiei. “În cele şase luni ale lui 2009, s-au înregistrat 93 de furturi din autotuirisme şi 6 de autoturisme, faţă de 115 furturi din autoturisme şi 5 furturi de autoturisme înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul a scăzut, însă nu atât încât să ne arătăm mulţumiţi”, a mai declarat subcomisarul Mirela Bragă. De altfel, Mireloa Bragă recomandă populaţiei luarea unor măsuri de siguranţă la plecarea din autoturism, precum verificarea portierelor dacă sunt încuiate bine, să nu lase obiecte de valoare la vedere, să nu parcheze autoturismul în zone neiluminate şi să nu lase niciodată cheile în contact. De altfel, poliţiştii susţin că este foarte bine dacă autoturismul este dotatz cu sistem de alarmă.

“Ce faci domnule cu alarma? Păi dacă sunt patru-cinci nebuni noaptea şi sparg becurile de la stâlpii de iluminat şi apoui trec la spargerea maşinilor, mai ai curajul să ieşi afară? Până anunţi ăpoliţia şi până vin ei fură maşina cu totul. Singura posibilitate de a scăpa de aceşti hoţi, este construirea de parcări moderne, iluminate, astfel încât hoţii să nu se simtă în fieful lor”, susţine severineanul Alexandru Popescu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: