Turnu Severin: Învățământul particular se distanțează de cel de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Învățământul particular se distanțează de cel de stat
Turnu Severin: Învățământul particular se distanțează de cel de stat

La ora actuală în Mehedinți există doar un liceu și o școală postliceală particulare. Confortul, dotarea și viitorul elevilor ce aleg învățământul particular sunt cu mult mai bune față de învățământul de stat.

Începând cu anul 2000, în învățământul mehedințean a apărut un liceu și o școală postliceală particulare, înființate de cunoscutul profesor de matematică Ion Nănuți. La vremea respectivă, această formă de învățământ se vedea doar ca o alternativă pentru elevii mai nonconformiști, pentru cei ce au pierdut dintr-un motiv sau altul posibilitatea de a continua un liceu sau o școală în cadrul învățământului de masă, sau pentru elevii întârziați. Liceul particular se vedea ca o alternativă și pentru profesorii care nu prindeau un loc la catedră în urma concursurilor de titularizare. Cu toate acestea, la ora actuală învățământul particular în Severin a devenit unul recunoscut și chiar căutat de elevi și părinți.

Condiții la standarde europene

Ion Nănuți a avut ambiția să investească în învățământul particular și a pus bazele Liceului Teoretic „Şerban Cioculescu” şi a Şcoli Postliceale Sanitare „Gheorghe Ţiţeica”. „La ora actuală, dotarea celor două unităţi de învăţământ sunt la standardele internaţionale. Nici nu se compară cu şcolile de stat , multe dintre acestea având dotări vechi de zeci de ani, iar unele stau chiar să se prăbuşească. Trebuie înţeles faptul că aceste două unităţi sunt monitorizate strict în fiecare an pentru a îndeplini standardele de acreditare. Pe lângă un program instructiv-educativ aşa cum cer standardele, oferim elevilor manuale gratuite pentru clasele IX – XII, dar şi pregătiri suplimentare pentru recuperarea materiilor. De altfel oferim şi burse de învăţătură, 2% dintre elevi primind burse egale cu taxa de şcolarizare”, declară fondatorul învăţământului particular din Severin, Ion Nănuţi.

Taxe acceptabile

La ora actuală, în învăţământul particular se află 1605 elevi. La liceu sunt înscrişi 1280 de elevi, iar la şcoala postliceală 325. Taxa de şcolarizare pe an pentru cursurile la zi este de 1.250 de lei, la cursurile seral – 920 de lei, iar la frecvenţă redusă – 1.000 de lei. În ceea ce priveşte cadrele didactice, la liceu sunt încadrate 18 cadre, dintre care 11 titulari iar restul cu fracţiuni de normă, iar la şcoala postliceală sunt 16 cadre dintre care 9 titulari.

„Învăţământul particular ar trebui dezvoltat întrucât fondurile care se realizează din impozite şi taxe reprezintă sume importante la bugetul de stat, iar funcţionarea şcolii este şi ea realizată din contribuţia elevilor. Rezultatele de altfel sunt unele destul de bune. Noi edităm chiar şi două reviste, „Panaceu” la şcoala postliceală şi „Perspective”, la liceu. Ambele sunt foarte apreciate de Biblioteca Naţională.De altfel, avem chiar şi contract cu Italia, astfel încât absolvenţii Şcolii Postliceale pot lucra acolo la terminarea studiilor”, mai susţine Ion Nănuţi.

ISJ nu vede cu ochi buni învăţământul particular

De cealaltă parte, inspectorul şcolar pe învăţământ particular, Cornelia Doinea, susţine că această formă de  învăţământ nu îndeplineşte menirea pentru care a fost înfiinţat. „ În ţările Uniunii Europene, la şcolile particulare se duc copii familiilor cu bani, ai familiilor de elită. La noi se duc doar cei care au pierdut ritmul în învăţământul de masă şi pentru care nu mai există o altă alternativă. În ceea ce priveşte cadrele didactice, acolo se duc iarăşi cei ce nu prind o catedră la concursul de titularizare. Cât despre dotări nu este diferenţă între cel particular şi cel de stat”, susţine Cornelia Doinea.

Ion Nănuţi
„Din punctul meu de vedere, greva cadrelor didactice este justificată,  acest guvern nereuşind să asigure o salarizare corespunzătoare. În schimb nu sunt de acord cu întreruperea cursurilor, elevii neavând vreo vină. Noi ne-am ales acest drum, trebuie să-l urmăm cu rele şi bune”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite