Turnu Severin: În licee se practică afaceri cu manuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: În licee se practică afaceri cu manuale
Turnu Severin: În licee se practică afaceri cu manuale

Mai mulţi elevi din anii terminali îşi vând manualele colegilor mai mici. Cererea pe piaţa manualelor şcolare este uriaşă. Ca dovadă, librăriile au vânzări ridicate pe acest segment şi totuşi este loc şi pentru micii afacerişti. Elevii de clasa a 12-a îşi fac bani de buzunar din vânzarea cărţilor către colegii mai mici.

Fenomenul este mai vechi şi se practică peste tot, dar amploarea pe care a luat-o în acest an este dovedită de încasările foarte mari pe care le fac afaceriştii de ocazie. Numărul elevilor din anii terminali care fac bani din vânzarea manualelor uzate a crescut spectaculos. Afacerea e simplă. Elevul de clasa a 12-a a strâns toate manualele personale şi la terminarea liceului, este în măsură să facă oferte colegilor din clasele mai mici. Intreprinzătorii de ocazie îş ţin “marfa” acasă, pentru a se feri de ochii profesorilor sau curioşilor şi nu aduc manuale decât la o comandă fermă.

“Am acasă multe manuale, deşi am vândut zilele astea în jur de 10-15. Am strâns până acum cam 120 de lei şi mai am comenzi. Majoritatea sunt manualele mele, dar mai am şi exemplare strânse de la prieteni care nu se ocupă cu vânzarea lor, sau de la rude. Aşa că am reuşit să strâng mai multe bucăţi din acelaşi manual. Clienţii sunt colegi de şcoală, în special cei care au aceiaşi profesori pe care i-am avut eu, pentru că în felul ăsta ştiu sigur că editura pe care o am eu e bună şi pentru ei. Cu legile astea, fiecare şcoală lucrează cu edituri diferite, aşa că nu prea pot să mă extend şi în alte licee. Dar e bine şi aşa, îmi fac bani buni de buzunar”, povesteşte Vali Todosie, unul din elevii afacerişti.

Un alt elev are cărţi mai puţine, dar e mulţumit de afacerea făcută. “Am dat 7 manuale şi o să mai vând zilele astea încă două. Cu banii pe care i-am luat, mă distrez o noapte în club”, ne spune mândru Octav Brigescu, un alt elev care a terminat liceul.

Preţuri accesibile
Un manual folosit costă între 5 şi 13 lei, în funcţie de importanţa materiei, dar şi de starea în care se află cartea. Dacă e mai uzată, preţul scade şi e negociabil. Cumpărătorii, în special elevi de clasa a 11-a, sunt mulţumiţi şi ei de afacere, pentru că plătesc mai puţin pe cărţi. “Mi-am luat manualul de liba română cu 8 lei şi încă două manuale, de fizică şi de biologie, cu 9 şi 5 lei. Am dat pe toate cât aş fi dat pe unul singur”, spune mulţumită Miruna Paleu, elevă cumpărătoare. Un alt elev dezvăluie faptul că până şi cumpărătorii au de câştigat financiar. “Cer bani de la părinţi pentru manuale noi, din librărie şi eu cumpăr din astea folosite şi mai ieftine, iar banii îmi rămân mie”, povesteşte George Cazacu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite