Trucuri pentru curăţarea obiectelor de uz casnic. Vesela din sticlă devine strălucitoare dacă se spală în apă rece sărată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este timpul să facem curăţenie generală în toata casa, iar gospodinele spun că este bine să nu folosim substanţe chimice dure şi toxice. Iată aici câteva tehnici de curăţare simple şi la îndemâna oricui.

Obiectele de argint se pot curăţa cu pastă de dinţi sau cu o pastă dintr-un amestec de bicarbonat şi apă, ce se aplică pe obiecte şi se lasă timp de o oră, după care se spală cu apă şi se şterg cu o cârpă moale.

Argintăria se curăţă şi prin scufundarea obiectelor respective în oţet cald. După aproximativ 15 minute, se clăteşte cu apă şi se şterg bine. Curăţarea argintăriei se face şi prin scufundarea obiectelor în apă puţin sărată, în care au fiert cartofi sau spanac, după care se clătesc cu apă caldă şi se şterg.

Aspectul cratiţelor din inox poate fi deteriorat în timp din cauza supunerii prelungite la temperaturi mari. De asemenea, atunci când lichidul din vas a secat, iar acesta rămâne pe foc, există riscul decolorării.
În cazul în care interiorul cratiţei sau al ibricului şi-a pierdut aspectul strălucitor, fierbe în vasul respectiv apă cu câteva roşii tăiate bucăţele. Lasă-l la  foc mic aproximativ 30 de minute.

Ibricul de cafea se poate curăţi uşor, fierbând în el apă curată în care am pus şi o felie de lămâie.

Vasele de bucătărie se pot curăţa de mirosul de ceapă, dacă le frecăm cu sare sau cu muştar praf.

Vasele emailate pătate de fructe se pot curăţa, dacă fierbem în ele timp de o oră coji de cartofi cruzi în apă foarte sărată.

Curăţirea vaselor de porţelan folosite se face prin spălare în apă caldă cu puţină sodă sau detergent, după care se limpezesc tot cu apă caldă şi se usucă.

Vasele de gătit arse se curăţă uşor dacă adaugi peste arsură apă fierbinte şi puţin detergent de vase, săpun lichid sau balsam de rufe. Poţi pune vasul cu apă la foc mic pentru 10 minute. Aşteaptă până când apa devine călduţă şi îndepărtează arsura cu un burete din plastic sau nailon. În cazul în care resturile arse nu se desprind, aplică peste acestea bicarbonat de sodiu şi apă fierbinte.

De asemenea, cratiţa şi oala, uitate pe foc cu mâncare care s-a ars, se poate curăţa uşor şi bine, dacă turnăm în ele ½ sau 1 pahar oţet la care mai adăugăm apă până ce acoperim complet partea de arsură. În felul acesta se pun la fiert 20-30 minure. După aceea, se scot de pe foc şi cu ajutorul unui burete de plastic sau de sârmă se poate îndepărta toată murdăria fără efort.

Cratiţa murdară se curăţă perfect cu apă în care s-a pus sare şi oţet, apoi se lasă să fiarbă în clocot câteva minute.

Vesela din sticlă devine transparentă şi strălucitoare dacă se spală în apă rece sărată.

Curăţirea sticlelor şi borcanelor de calcarul depus pe pereţii şi pe fundul vasului este posibilă, dacă vom pune în sticlă un pumn de sare granule şi ¼ litru oţet. După 15 minute agitaţi conţinutul până ce observaţi că a dispărut stratul mat din interiorul sticlei, apoi clătiţi sticla cu apă curată, caldă. Tot cu sare şi oţet se curăţă şi farfurioarele de sub ghivecele de flori.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite