Transportul public local a fost reluat spre cartierul Gura Văii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitori ai cartierului Gura Văii, revoltaţi FOTO Corina Macavei
Locuitori ai cartierului Gura Văii, revoltaţi FOTO Corina Macavei

Peste 2000 de locuitori care trăiesc în Gura Văii, un cartier mărginaş al municipiului Drobeta Turnu Severin au protestat la începutul acestei săptămâni faţă de faptul că firma privată de transport public nu mai trimite autobuzele în zona lor de la începutul lunii aprilie.

Mii de localnici din cartierele Schela şi Gura Văii au rămas luni fără mijloc de transport, în condiţiile în care distanţa din centrul Severinului până la Gura Văii este de aproximativ 10 kilometri.  Autobuzele care ajungeau la ei au  tras pe dreapta, iar oamenii nu au avut cu ce să ajungă la serviciu  sau cum să îşi trimită copiii la şcoală. „Este foarte rău, am o nepoţică care face naveta la Turnu Severin. Cu ce se duce dacă nu este autobuz la şcoală? Trebuie să-i oprim de la şcoală, să nu mai meargă, să nu mai înveţe carte? Îşi bat joc de noi”, spunea o femeie din Gura Văii.  „Cum se duc oamenii la servici? Fără autobuz suntem izolaţi. Atunci când vin alegerile toată lumea vine aici. Ne-au promis că ne bagă canalizare, că ne asfaltează străzile, acum ne luară şi dreptul la autobuz”, striga revoltat un tânăr. „Sunt foarte nemulţumit din cauza transportului, nu vor să ne mai dea abonamente, nu ştim cu ce-o să ne ducem la muncă, o să ne pierdem locurile de muncă. Pe noi nu ne interesează probleme lor, pe noi ne interesează problema noastră că riscăm să ne pierdem locurile de muncă. Eu am vrut să-i scot abonament pe luna asta, dar nu au vrut să-mi dea pentru că au zis că au neînţelegeri  cu Primăria”, a spus o altă localnică.

„Sunt foarte supărată, am fost joi la Primărie şi domnul primar Gherghe mi-a spus că se grăbeşte că vine domnul Ponta. Eu acum nu mai pot să mă duc la servici. Seara la ora 19,15 nu pot să plec de aici cu autobuzul când e schimbul de tură, dimineaţa n.am cu ce să mă întorc. Deci îmi pierd locul de muncă. Suntem rupţi de Severin, parcă nu am fi cartier al Severinului. Pe buletinul nostru scrie Drobeta Turnu Severin păi atunci să fie Drobeta Turnu Severin”

a spus Dorina Vânturache.

„Suntem disperaţi”

Oamenii  spun că singura soluţie pe care o au la dispoziţie în cazul în acre nu ar mai avea autobuze este să apeleze la taximetria la negru. Dar, pentru fiecare cursă,  sunt obligaţi să scoată din buzunar 5 lei, în loc de doi cât plăteau la autobuz. În plus, se supun unui risc, pentru că nu ştiu dacă maşina în care urcă îi va duce în siguranţă la Severin. „Eu am nepoata la şcoală, în clasa a IX-a, cu ce se duce acum la şcoală? Suntem disperaţi. Au venit doar la alegeri, ca ţiganii să-i alegem, doar voturile noastre le-au vrut. Plătim taxe ca la Severin, dar noi nu beneficiem de nimic”, a spus un localnic. „Am patru copiii la liceu şi astăzi nu le dădui drumul la şcoală că nu au cu ce. Nu-mi permit să plătesc maşină particulară. Primăria le plăta abonamentele, dar acum nu ne mai ajută cu nimic”, striga o femeie. „Din cauză că nu mai avem transport nu ne mai putem duce la servici. Ce să facem, să mergem pe jos? Suntem mai rău decât în epoca primitivă, taxe şi impozite plătim, dar noi nu beneficiem de nimic”, spune Ioana Ghiţănescu. 

Primăria nu a plătit la timp datoriile

În Turnu Severin, serviciul de transport public local a fost concesionat către două firme private, după în 1992 fosta regie locală de transport public a fost privatizată prin metoda mebo. Zilele trecute, transportatorii au anunţat călătorii printr-un anunţ afişat pe geamul autobuzelor că „începând cu data de 1 aprilie transportul de persoane se va sista din cauza nerespectării obligaţiilor contractuale”. S-a ajuns în această situaţie pentru că Primăria nu a plătit la timp datoriile către societăţile de transport. Este vorba despre achitarea costurilor abonamentelor gratuite acordate de municipalitate pentru pensionari, elevi, studenţi, veterani de război. „A fost achitată suma de aproximativ 140.000 de lei reprezentând contravaloarea a peste 3800 de abonamente. Fac aprecizarea că această sumă de 140.000 de lei este suma la zi pentru abonamentele lunii februarie. Că sunt trasee de autobuze care nu eliberează abonamente asta ridică un semn de întrebare. Cele 140.000 de lei aferente abonamentelor pentru o lună de zile înseamnă cam 5000 de lei pe zi. Nu cred că la ora actuală circulă între 4000 şi 5000 de abonaţi în Drobeta Turnu Severin pe toate aceste mijloace de transport. Ar fi de preferat ca şi cele două firme de transport urban să vadă cum reuşesc să fie rentabile şi pe alte bilete nu numai pe subvenţia acordată de primărie”, a spus Gabi Niculescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Drobeta Turnu Severin.

Astăzi, transportatorii şi-au revizuit atitudinea şi au reluat cursele spre Gura Văii.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite