Tocana de legume la borcan, după reţeta unei românce din Valea Timocului. Cât timp trebuie lăsate ingredientele la călit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tocana de legume FOTO Kfetele
Tocana de legume FOTO Kfetele

Gospodinele spun că nu există o reţetă standard pentru tocana de legume, componenţa legumelor şi proporţiile rămânând la alegerea fiecăruia. Vă propunem astăzi reţeta unei românce din Valea Timocului, apărută în volumul „Tradiţii culinare româneşti la sud de Dunăre”, de Romeo Crîşmaru.

Ingrediente:

2 kg gogoşari, 1 kg ardei gras, ½ kg ceapă, 1 şi ½ kg roşii, ½ l ulei, 1 kg morcovi, 250 g orez, sare neiodată, piper boabe, foi de dafin, 1 legătură pătrunjel verde.

Preparare:

Se curăţă morcovii, se spală, se pun la fiert în apă cam 20-25 minute. Între timp fierbeţi orezul cam 10-15 minute, îl clătiţi cu apă rece, îl strecuraţi, îl daţi deoparte. Se spală şi se curăţă gogoşarii şi ardeii de seminţe, se dau prin maşină sau se taie bucăţele mici. Ceapa se curăţă, se spală, se răzuieşte pe răzătoarea cu găuri mari. Punem uleiul la încins, adăugăm ceapa, lăsăm la călit la foc mic 30 minute.

Adăugăm gogoşarii şi ardeii, roşiile zdrobite cu blenderul, piperul, dafinul, sare, se continuă fierberea cam 2 h şi 30 minute, până se înmoaie bine legumele, dar nu uităm să amestecăm mereu să nu se lipească de oală. Adăugăm morcovii fierţi deja şi răzuiţi, apoi orezul fiert şi clătit cu apă rece, pătrunjelul verde tocat.

Fierbem cam 15 minute, stingem focul şi punem tocana în borcane cu capace filetate pe care le-a, spălat între timp şi le-am sterilizat în cuptor.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite