Tergiversări privind finanţarea activităţii noii entităţi care va trebui să gestioneze apa grea de la Halânga

Tergiversări privind finanţarea activităţii noii entităţi care va trebui să gestioneze apa grea de la Halânga

Fabrica de apă grea de la Halânga

Situaţia depozitului de apă grea de pe platforma de la Halânga din judeţul Mehedinţi este în continuare delicată, nefiind asigurată sursa de finanţare necesară întreţinerii acestuia. Lucrurile sunt cu atât mai complicate în condiţiile în care Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), aflată în faliment, nu-şi mai permite să acopere costurile acestei activităţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 29/2017 pentru înfiinţarea Centrului Naţional de Management al Apei Grele  (CNMAG) din 3 septembrie 2017, Ministerul Energiei urma să elaboreze în termen de 30 de zile o Hotărâre de Guvern prin care să se stabilească noua organigramă şi regulamentul de funcţionare.

În ordinanţa de urgenţă se specifica faptul că acest CNMAG va fi finanţat integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei şi va avea maximum 80 de posturi, care vor putea fi ocupate de actualii angajaţi ai RAAN Drobeta Turnu Severin. Centrul va avea sediul în Răscoleşti, judeţul Mehedinţi.

Nici până la această dată această hotărâre de guvern nu a primit toate avizele şi autorizaţiile necesare de la ministerele de resort pentru a fi aprobată. Acum se află pe masa oficialilor de la Ministerul de Interne, dar mai trebuie să treacă pe la alte două ministere până să primească ok-ul. Fără o sursă de finanţare, cheltuielile cu stocul de apă grea, plata angajaţilor şi a facturilor sunt asigurate cu eforturi uriaşe de către lichidatorul judiciar. 

Lunar la ROMAG PROD se cheltuiesc 800.000 de lei cu plata facturiilor la energia electrică şi salariile celor 94 de angajaţi care au mai rămas pe această platformă. Oprirea fabricării apei grele a avut loc în data de 28 august 2015, iar începând cu data de 1 octombrie 2015 a fost disponibilizat peste 80 la sută din personalul uzinei. Lucrurile s-au complicat  odată cu intrarea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare în faliment, în data de 14 iunie 2016, când s-a pierdut sursa de finanţare, lichidatorul judiciar fiind cel care a trebuit să suporte aceste cheltuieli.

La fostul combinat de apă grea se află în stoc aproape 2.000 tone de apă grea, în valoare de 1,3 miliarde euro.

Din această cantitate, aproximativ jumătate va reprezenta aportul în natură al statului român la constituirea societăţii care va opera Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Restul cantităţii va fi achiziţionată pentru consumul tehnologic de către Nuclearelectrica din venituri proprii.

Noua structură va prelua în depozit cantităţile de apă grea achiziţionate la rezerva de stat, inclusiv obligaţia de depozitare şi menţinere a calităţii acestei resurse în baza unui contract de depozit, care va fi încheiat cu administraţia naţională a rezervelor de stat si probleme speciale. De asemenea, Centrul va prelua în depozit şi cantităţile de apă grea produse şi aflate în proprietatea RAAN, altele decât cele achiziţionate la rezerva de stat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: