Stomatologii fug de mediul rural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar şapte cabinete stomatologice în mediul rural FOTO Corina Macavei
Doar şapte cabinete stomatologice în mediul rural FOTO Corina Macavei

Doar şapte cabinete stomatologice funcţionează în mediul rural în judeţul Mehedinţi pentru o populaţie de 147.866 de locuitori. Medicii dentişti nu sunt interesaţi să investească într-un cabinet stomatologic în mediul rural pentru că şi-ar amortiza investiţia foarte greu. O soluţie ar fi ca primăriile să amenajeze cabinete stomatologice şi apoi să angajeze medici tineri, care nu îşi permit o asemenea investiţie.

Doar şapte localităţi din mediul rural se pot lăuda că au un cabinet stomatologic. În rest, cei care au nevoie de serviciile unui medic dentist sunt nevoiţi să parcurgă kilometri buni până la Turnu Severin.  „Sunt mai puţine organizate în mediul rural în conparaţie cu mediul urban unde funcţionează 84 de cabinete de medicină dentară pentru că în mediul rural sunt probleme în ceea ce priveşte aliemntarea localităţii cu apă în sistem centralizat. Cred că şi acest aspect este un impediment care influenţează un asemenea număr mic. DSP şi-ar dori ca în fiecare localitate să funcţioneze atât un cabinet de medicină de familie cât şi un cabinet de medicină dentară”, a declarat Romaniţa Ionovici, directorul adjunct al DSP Mehedinţi. Stomatologii spun că au nevoie de susţinere financiară, iar dotările necesare unui cabinet sunt mult prea costisitoare, investiţie care nu se poate recupera în mediul rural.

„Ne descurcăm greu”

La Devesel oamenii spun că a funcţionat un cabinet stomatologic, dar de câţiva ani sunt nevoiţi să meargă 35 de kilometri până la Drobeta Turnu Severin atunci când îi doare vreun dinte. „Este destul de rău pentru noi cei de la ţară, trebuie să te duci la oraş, preţurile sunt cum sunt. Ar fi bun un cabinet stomatologic la noi în sat. Eu, de exemplu, am fost anul trecut la medicul stomatolog la Severin” a spus Constantin Popescu, din Devesel.

„Eu n-am mai fost la medic de vreo patru ani, n-avem aici şi am fost la Severin. Avem nevoie de medic aici, suntem bătrâni, pensia de CAP e mică, ne descurcăm greu. Un copil dacă are vreo problemă se chinuie de nu mai poate”, a spus Ioana Vlăduţi, din aceeaşi localitate.

Primăriile ar trebui să investească în cabinete

Lipsa de educaţie stomatologică de la sate face ca mediul rural să fie unul total neatractiv pentru tinerii dentişti. Apoi, veniturile mici ale ţăranilor nu sunt în stare să asigure supravieţuirea unui cabinet stomatologic cu normă întreagă. Stomatologii vor condiţii bune de lucru şi un val mare de pacienţi, pentru că tratamentele şi dotările tehnice din acest domeniu medical presupun cheltuieli enorme. Din acest motiv, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Mehedinţi, Cornel Vladu, spune că problema ar putea fi rezolvată dacă primăriile ar investi în amenajarea unor cabinete medicale stomatologice  „Cred că la ora actuală un motiv important pentru această problemă este lipsa de comunicare dintre primării şi Colegiul Medicilor Dentişti şi Direcţia de Sănătate Publică pentru organizarea unor cabinete de către primăriile locale. Finanţarea este favorabilă celor care merg în mediul rural, au 25 la sută spor mai mare decât medicii care lucrează în mediul urban. Echiparea unui cabinet stomatologic se ridică însă undeva la un minim de 8000 de euro ceea ce însemnă dotările minime necesare. Probabil o altă cauză este şi aceea că investiţia este destul de mare, iar populaţia în mediul rural este mai săracă decât în mediul urban şi din punctul acesta de vedere cred că ar fi o soluţie foarte bună ca primăria să facă investiţia”, a precizat medicul Cornel Vladu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite