Spitalul din Turnu Severin plin cu pacienţi aflaţi în şoc hipotermic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele zile cu ger şi zăpadă sunt resimţite şi de către mehedinţeni, care au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin în şoc hipotermic. De aceea, pentru perioada următoare, medicii vin cu câteva recomandări pentru a ne feri de hipotermie sau chiar degerături. Acestea din urmă pot lăsa urme grave pe corp, victimele ajungând la amputarea membrelor.

Atenţie la expunerea prelungită la ger. Medicii atrag atenţia că gerul face victime în Mehedinţi  în această perioadă, ele ajungând pe patul de spital. Primele semne se „simt” la faţă şi extremităţi, astfel că, atunci când simţiţi furnicături în degete, spre exemplu, trebuie să vă încălziţi corpul în cel mai scurt timp.

„În mod surprinzător, spre deosebire de anul trecut, în ultimele zile au fost şase cazuri de şocuri hipotermice tocmai la nişte persoane vulnerabile la scăderile de temperatură. Este vorba de persoane trecute de 65 de ani, care locuiau în condiţii precare, alţii erau bolnavi cronici, singuri,  de care nu avea nimeni grijă, iar în această perioadă s-au decompensat pe fondul scăderii temperaturii şi au venit la spital în şoc hipotermic, lucru care ne-a pus în dificultate pentru că sunt bolnavi foarte sensibili, pot să moară în orice clipă”, spune medicul cardiolog Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului din Drobeta Turnu Severin.

Doi dintre ei au venit cu degerături, iar ceilalţi erau cu un ritm cardiac de 45-50 de bătăi pe minut, tegumente reci, marmorate. „A fost nevoie de multă muncă cu recuperarea lor, în special sectorul terapie intensivă, care s-a achitat cu brio până în momentul de faţă de această sarcină pentru că şocul hipotermic este destul de greu de tratat”, mai adaugă medicul Cristian Jianu.

Cum ne apărăm de hipotermie şi degerături

Medicii spun că mai ales bolnavii cronici, copiii, dar şi persoanele cu imunitate scăzută trebuie să evite frigul şi să se îmbrace corespunzător acestei perioade. „În primul rând ar trebui să avem cald în casă, în al doilea rând persoanele trecute de 65 de ani, bolnavii cronici nu ar trebui să iasă afară sub ora 9,00 dimineaţa. De asemenea, trebuie să se îmbrace gros, cu ciorapi de bumbac, haine groase, să evite să stea foarte mult în frig.  În mod deosebit în perioadele în care bate vântul şi este frig, care sunt perioade extrem de dificile în special pentru bolnavii cardiaci, pentru bolnavii neurologici, creşte tensiunea, pot să apară tulburări de ritm, criză de angină pectorală”, atrage atenţia medicul severinean.

Cele mai expuse persoane la hipotermie sunt persoanele fără adăpost, bătrânii, copiii şi persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, imunodeficitare).

Şocul hipotermic poate duce la stop cardio respirator, iar complicaţiile degerăturilor pot duce la amputaţii ale membrelor.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite