Severinul ar putea deveni un pol turistic important

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea Medievală a Severinului şi Palatul Cultural Teodor Costescu, dar şi Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin sunt de trei ani de zile într-un amplu proces de reabilitare. La momentul finalizării lucrărilor, aceste trei mari obiective turistice vor deveni un produs turistic excepţional pentru turiştii care ajung în România în croaziere pe Dunăre, dar care acum ocolesc Severinul.

În ultimii ani, Severinul a căzut într-un nemeritat con de umbră din punct de vedere turistic, deşi oraşul se poate mândri cu zeci de obiective turistice de interes internaţional.  Tour operatorii s-au plâns de imaginea dezolantă a Portului Turnu Severin, dar şi de faptul că în afara Muzeului Regiunii Porţilor de Fier turiştii străini nu aveau ce să mai viziteze în oraşul de la Dunăre.  „În afară de muzeu, alte puncte de interes nu sunt. De exemplu, muzeul are nevoie de aer condiţionat pentru că vara este extrem de cald, are nevoie de un ascensor pentru că toate persoanele sunt în vârstă. Nu sunt etichete în limba engleză. Situaţia s-ar putea rezolva printr-un parteneriat cu o şcoală sau cu un liceu, iar elevii ar fi entuziasmaţi să facă traducerile la etichete din limba română. Nu ar costa nimic, iar turiştii ar înţelege ce este simbolul dacic, steagul dacic. Nu sunt magazine, de unde să cumpere suveniruri reprezentative cu Drobeta-Turnu-Severin, nu găsesc nici măcar o carte poştală. În Ungaria, un orăşel-port cu 20.000 de locuitori  are un supermagazinaş cu suveniruri (textile, lemn sculptat). Nici nu vă închipuiţi ce vânzare are”, ne spunea în vara anului 2010 Nicu Obogeanu, directorul de croazieră al companiei daneze Quality Tour. Turismul de croazieră este stabilit în cadrul unui târg internaţional care are loc în Europa vestică, la care oraşele porturi pot veni cu oferte, iar în funcţie de acestea navele opresc sau nu în zonele respective. „În fiecare an turismul de croazieră se negociază în cadrul unui târg care de obicei se ţine în Germania, pentru că este ţara cu cel mai dezvoltat turism de croazieră. Acolo există o listare a porturilor cu tot ce se poate vedea în oraşele respective. Există o analiză de oferte şi se formează trasee pentru înscrierea turiştilor. Din punctul acesta de vedere, cu cât terminăm de reabilitat mai repede obiectivele turistice, Muzeul şi Cetatea Medievală cu va fi mai bine, pentru că avem ce arăta turiştilor” susţine Mihai Ghiba – directorul Portului Drobeta Turnu Severin.

Traseu turistic

Piciorul Podului lui Apolodor din Damasc, Termele Drobetei, amfiteatrul roman, Cetatea Medievală uitate în negura timpului din cauza lipsei de fonduri, dar şi a nepăsării autorităţilor locale sunt reabilitate acum cu ajutorul fondurilor europene. De circa trei ani  aceste obiective istorice au intrat într-un amplu proces de reabilitare. “Suntem în plin proces de reabilitare. Cetatea va fi pregătită pentru vizionare şi redată marelui public, iar lucrarea este una foarte complexă.  Sunt convins că finalizarea ei va însemna un aflux de turişti pentru municipiul Drobeta-Turnu-Severin şi integrată într-un circuit turistic, care s-ar compune din Cetatea medievală, Castrul Roman, Muzeul Porţilor de Fier şi Castelul Artelor, va reprezenta unul din traseele de atracţie turistică din municipiul nostru” spune Nicolae Paponiu, city managerul oraşului Drobeta-Turnu-Severin.

Muzeul, în reabilitare

Un alt proiect important şi care va aduce beneficii colosale turismului severinean îl reprezintă reabilitarea întregului complex muzeal al Porţilor de Fier, din care face parte şi Podul lui Apolodor din Damasc. Şi managerul Muzeului Regiunii Porţilor de Fier, Doiniţa Chircu, spune că reabilitarea complexului muzeal este foarte aşteptată de touroperatorii din întreaga lume. “Ne contactează foarte mulţi turişti străini care sunt foarte nerăbdători ca să finalizăm lucrările. Este un proces complex de reabilitare, modernizare şi extindere a ansamblului muzeal, iar la finalitate el va fi un produs turistic  extrem de important  şi un patrimoniu naţional important pentru noi mehedinţenii şi românii”, spune Doina Chircu. Practic, după reabilitare, muzeul va avea o cu totul o altă înfăţişare, un modernă, cu pavilioane multifuncţionale, sală de conferinţe, cu o pasarelă pentru evitarea traversării căii ferate din vecinătatea Piciorului Podului lui Traian.

Castrul roman va fi reabilitat complet

“Localul care va adăposti expoziţiile temporare şi cele permanente va fi unul modernizat, care de la condiţiile climaterice până la arhitectura expoziţională adaptat solicitărilor şi cerinţelor consumatorilor noştri de cultură, castrul roman va fi reabilitat complet, cu refacerea exactă a traseelor folosite în timpul romanilor, termele romane sunt aproape finalizate şi vor fi reabilitate, modernizate pe trasee clare de vizitare. Reabilitarea Piciorului Podului lui Traian se va face în două formule: formula clasică şi formula modernizată cu pasarelă, turn belvedere şi asigurăm în felul acesta şi securitatea vizitatorilor , pasarela evitând trecerea peste calea ferată. De asemenea, fortificaţia medievală va fi reabilitată, vom avea şi pavilioane multifuncţionale, cu recepţie de primire a vizitatorilor, sală de conferinţe şi locaţii pentru ateliere meşteşugăreşti tradiţionale zonei. În reabilitarea celor mai importante obiective turistice din Drobeta-Turnu-Severin au fost investiţi peste 25 de milioane de euro. Cel mai probabil turiştii le vor putea vizita la sfârşitul anului 2014.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite