Sacrificiile unui colecţionar pasionat. Munceşte în Anglia pentru a-şi mări colecţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul colecţionar Alin Foculescu FOTO Alexandra Georgescu
Tânărul colecţionar Alin Foculescu FOTO Alexandra Georgescu

Un tânăr de 23 de ani din Turnu Severin a plecat de aproape doi ani în Marea Britanie unde lucrează într-un abator pentru a putea avea banii necesari achiziţionării şi completării colecţiilor sale valoroase de monezi, timbre, cărţi poştale, documente vechi, cărţi.

Colecţiile valoroase presupun multe sacrificii. Ne-o demonstrează un tânăr de 23 de ani din Drobeta Turnu Severin, care a plecat departe de ţară pentru a avea banii necesari achiziţionării unor piese noi în colecţia sa. Dincolo de motivele sau întâmplarea care au declanşat colecţionarea unor obiecte, în spatele fiecărei colecţii se află de cele mai multe ori şi un efort uriaş deoarece colecţionarul caută, selectează, arhivează, îngrijeşte şi depozitează.

Alin Foculescu (23 de ani) munceşte de aproape doi ani în Marea Britanie, într-un abator din Watton Norfolk, un orăşel aflat la circa 120 de kilometri de Manchester. În ciuda tinereţii sale, Alin ştie foarte bine ce vrea de la viaţă. Cu banii strânşi vrea să-şi mărească colecţia sa de acasă şi apoi să-şi deschidă un magazin de antichităţi în oraşul natal. Marele său vis este să aibă un muzeu privat cândva, un loc în care să pună în valoare toate obiectele pe care le-a strâns deja şi pe care le va mai adăuga la colecţie. Munceşte din greu, 10 ore pe zi în acel abator, dar spune că pasiunea sa este mai presus de orice efort.

Viaţa i s-a schimbat total în urmă cu patru ani, când întâmplător i-a căzut în mână o mică colecţie de monede în târgul de vechituri care are loc la fiecare sfârşit de săptămână în Turnu Severin.

“Am descoperit în târg o colecţie de monede şi de aici s-a născut ideea, am vrut să văd ce iese. Şi uşor-uşor, colecţia s-a mărit. Apoi, am început cu cărţi deoarece bunicul meu, fost profesor de limba română şi mi-a lăsat colecţia de cărţi am încernat să o măresc. Astăzi cumpăram o monedă mâine cumpăram o carte şi aşa am făcut o colecţie de nu mai am unde să intru în casă de ele”, povesteşte Alin.

Aşa se face că acum, Alin Foculescu se mândreşte cu o colecţie de peste 2.000 de cărţi, aproape 1 milion de timbre şi sute de monede româneşti şi străine (din Grecia veche, monede romane, monede bizantine, anglo-saxone, monede româneşti – primele emisiuni monetare ş.a.). Din colecţia sa mai fac parte în jur de 2.000 de vederi, cele mai multe româneşti, dar şi străine – cu tematică militară ori personalităţi, documente foarte vechi, fotografii vechi şi ştampile. Alin este de altfel singurul colecţionar de ştampile din Turnu Severin.

“Nu mă opresc aici şi vreau să adun cât mai multe, casa mea este un mic muzeu, care păstrează trecutul viu. Este foarte greu de estimat valoarea colecţiei mele, dar pot să vă spun că îmi cumpăram cel puţin două maşini bune, una din monede şi una din timbre”, mai spune Alin Foculescu.

Toate piesele din colecţia sa sunt păstrate într-o ordine desăvârşită şi multe dintre ele au o în spate o poveste fascinantă pe care Alin este dispus oricând să o relateze celor care au curiozitatea să-i viziteze micul muzeu de acasă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite