Rugăciune la început de an în Episcopia Severinului

Rugăciune la început de an în Episcopia Severinului

Enoriaşi la slujbă FOTO Episcopia Severinului şi Strehaiei

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Nicodim, în bisericile şi mănăstirile din Eparhia Severinului şi Strehaiei s-au săvârşit rugăciuni atât la momentul trecerii dintre ani, cât şi în dimineaţa zilei de 1 ianuarie, când Biserica l-a prăznuit pe Sfântul Vasile cel Mare.

Ştiri pe aceeaşi temă

La trecerea dintre ani s-a săvârşit Acatistul Domnului Iisus Hristos, însoţit de rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugăciuni la intrarea în noul an. La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Slujba Acatistului a început în jurul orei 23.30 şi a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

În mesajul transmis de ierarhul locului credincioşilor prezenţi s-a adus ca exemplu vieţuirea minunată a sfinţilor, dar şi a înaintaşilor noştri, care întotdeauna au fost modele demne de urmat.


În dimineaţa zilei de 1 ianuarie, în biserici s-a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de ierarhul locului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, împreună cu întregul sobor de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de cult.

În fiecare an în ziua de 1 ianuarie Biserica prăznuieşte pe lângă Praznicul Tăierii împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos şi pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul din Cezareea Capadociei. De aceea, în această zi, în cinstea Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte Liturghia care îi poartă numele. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte de zece ori pe an: în Ajunul Crăciunului şi în cel al Bobotezei, în ziua de prăznuire a Sfântului Vasile cel Mare, pe 1 ianuarie, în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia Mare şi în Sâmbăta Mare.

La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat Slujba de Tedeum care se oficiază în prima zi a anului nou.

Pentru a încununa momentele duhovniceşti deosebite trăite la început de an la Catedrala Episcopală, protopsalţii Catedralei au prezentat pe platoul din faţa Catedralei tradiţionalul Pluguşor, momentat gustat cu multă bucurie, dar şi cu nostalgie de toţi cei prezenţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: