Riscă să fie înghiţiţi de vii de un mal de pământ: “Tot mâlul a venit peste noi, nici nu ştim ce să mai facem”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din satul mehedinţean Ţigănaşi a cerut sprijinul autorităţilor de teama să nu fie înghiţită de mâlul adus de viitură. Problemele oamenilor au început odată cu construcţia unei baze sportive în vecinătate.

Au fost inundaţii şi la Burila Mare, comuna de care aparţine satul Ţigănaşi, însă familia Stoica spune că nu a avut niciodată probleme până acum două luni, când a început construcţia unei baze sportive.

Oamenii spun că s-ar fi tăiat nişte arbori care susţineau malul, iar acum ori de câte ori plouă abundent, tot mâlul ajunge în gospodăria lor. La începutul săptămânii, când ploile torenţiale au lovit  cumplit judeţul Mehedinţi, în curtea familiei Stoica nici nu puteai să intri. Apa depăşea 40 de centimetri.

„Nu e prima dată când ni se întâmplă, e a treia oară. De fiecare dată am sunat, ne spune că o să facă zid de protecţie. Dar de ce nu şi-a făcut dumnealui de prima dată acolo? Tot mâlul a venit peste noi, nici nu ştim ce să mai facem, unde să ne ducem, nu ia nimeni nicio măsură, nimic. Aici a fost pădure, omul a băgat escavatorul şi buldozerul a adus pământul peste pomi. Au fost izvoare, apa a decolmatat tot şi a ieşit printre pomi şi acum tot vine peste noi. Într-o cameră nici nu mai putem să dormim, e mucegai, am strâns tot în mijlocul camerei”, povesteşte Mihaela Stoica.

„Toată viitura de aici de sus unde este construcţia aceasta. Vine pe casă, în curte, nu mai ştii cum să te fereşti de apă. Casa este crăpată toată, în interior este igrasie, apă. Apa vine în continuu, nimeni nu ia măsuri”, se plânge şi Dumitru Stoica, proprietarul casei afectate.

Primarul comunei Burila Mare, Jenică Cicic, crede că dacă se făceau nişte ziduri de protecţie la baza sportivă aflată în construcţie cu siguranţă nu s-ar fi ajuns aici. Totuşi, primarul spune că a făcut verificări şi că persoana care construieşte această bază are autorizaţie de construcţie în regulă.

„Dacă se făceau acele ziduri, paravane, ca să protejeze această casă nu se ajungea în această situaţie. De la drum trebuie făcut un gard de 5-6 metri , însăşi această investiţie s-a degradat datorită ape care a venit. Acum, toată apa care vine de sus, toate aluviunile au venit în casa acestui om”, spune Jenică Cicic.

Sesizat despre această situaţie, comisarul şef de la Garda de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu, spune că a dispus efectuarea unei anchete pentru a se vedea dacă au fost respectate normele de mediu şi în situaţia în care se va ajunge la concluzia că nu s-a respectat legea, proprietarul bazei sportive riscă o amendă între 50.000 şi 100.000 de lei.

Citeşte şi:

Ploile torenţiale au făcut ravagii la Orşova şi la Eşelniţa: „Drumul este rupt în trei locuri“

Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea critică modul de autorizare a caselor construite pe malul apei la Eşelniţa

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite