Reţeaua baronului PSD de Mehedinţi şi oamenii săi de încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Duicu
Adrian Duicu

Adrian Duicu ilustrează fără doar şi poate tipul baronului de PSD, care odată cocoţat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi a acaparat toate instituţiile publice până la sufocare. S-a îmbătat uşor de la “aburii” puterii, care i-a luat minţile, astfel că a căzut uşor în plasa procurorilor DNA.

Imediat după ce a preluat puterea în vara anului 2012 a reuşit să atragă de partea sa consilierii PDL, asigurându-şi în felul acesta majoritatea confortabilă în Consiliul Local Drobeta Turnu Severin şi Consiliul Judeţean Mehedinţi. Le-a oferit funcţii şi tot felul de alte avantaje, astfel că aceşti consilieri obişnuiţi cu privilegiile din timpul guvernării PDL nu au refuzat propunerile acestuia. Cu primarii a fost şi mai uşor pentru că cea mai mare parte din ei îl susţineră pe Duicu chiar din timpul campaniei electorale când în loc să facă propagandă PDL-ului, au trecut de facto în barca PSD-ului luptând mai ceva decât activiştii social-democraţi pentru un scor bun. Slugărnicea multor primari a fost mai mult decât evidentă în timpul referendumului când s-au înregistrat procente record de participare la urne. Dar, pe de  altă parte, să nu uităm că în dosarul “Fraude la referendum”, primele condamnări în ţară au fost la Mehedinţi, doi preşedinţi de la două secţii de votare din Mehedinţi fiind deja condamnaţi la pedepse de închisoare cu executare, iar alţi doi preşedinţi la pedepse cu suspendare, condamnările fiind date de Judecătoria Drobeta Turnu Severin. La scurtă vreme însă după alegeri, mulţi din primari au avut parte de o mare dezamăgire din partea acestuia fiindcă fondurile substanţiale au fost dirijate către comunele conduse de primarii cu state vechi în PSD, iar proiectele lor au rămas în aer.

A pus gheara pe Inspectoratul Şcolar

Imediat după preluarea funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, un scandal de răsunet avea să se producă în învăţământul mehedinţean, atunci când Irina Drăghiea,  prezentatoare la televiziunea familiei sale şi fiica prefectului de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, cunoscută pentru participarea la un show de televiziune “Burlacul”, a fost numită director al unui liceu de prestigiu din Turnu Severin. După dezvăluirile din presă, ministrul Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu, a destituit-o din funcţie. Dar numirile la vârful învăţământului nu aveau să se oprescă aici. În septembrie 2013, o altă prezentatoare de la televiziunea  familiei Duicu, Mirela Pintea, a fost numită inspector şcolar adjunct, fiind îndepărtat din această funcţie un reputat profesor severinean. Şi tot la Inspectoratul Şcolar Mehedinţi i-a fost oferit un loc călduţ de inspector şcolar pentru mentorat şi doamnei Monica Iulian Ponea, prima soţie a fostului şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, cu care aceasta are un copil.

I-a oferit mamei un teren

Când s-a văzut pe cai mari, primul loc la care s-a gândit a fost acela de a-şi împroprietării mama cu un teren în buricul Severinului. Terenul dăruit cu generozitate de consilierii severineni chiar la începutul anului 2013, are o suprafaţă de aproape 600 de metri pătraţi, familia Duicu având de ani buni deschisă aici o benzinărie. Iniţial, firma SC ADALAR SRL (proprietatea familiei Duicu) folosea acest teren, situat la intersecţia străzilor Brâncoveanu – Smârdan şi bulevardul Tudor Vladimirescu, printr-un contract de asociere în participaţiune (nr. 4 din 4.09.2002) încheiat cu Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin.
Dar despre teroarea pe care Duicu o instituise în Mehedinţi şi modul cum controla toate afacerile în judeţ, avea să se afle din referatele procurorilor DNA care i-au instrumentat dosarul de corupţie. La data de 4 aprilie, Adrian Duicu a fost arestat, fiind învinuit de săvârşirea a şapte fapte de corupţie, iar marţi magistraţii au decis prelungirea mandatului de arestare pentru alte 30 de zile.

Afacerea “maternitatea”

Deşi se declara foarte preocupat de sănătatea mehedinţenilor şi se bătea cu pumnul în piept că va rezolva problema dotării blocului materno-infantil, în realitate interesele lui Duicu legate de acest aspect erau de cu totul altă natură. Potrivit procurorilor, Adrian Duicu le-a permis reprezentanţilor a două firme să cunoască datele tehnice din cadrul unei proceduri de achiziţii publice la Spitalul Judeţean de Urgenşă Drobeta Turnu Severin, acţiune în urma căreia a fost încheiat un contract. Înainte să fie semnat contractul de 4.100.000 de euro, un medic l-a avertizat pe Duicu că aparatura care urma să fie cumparată de la firmele favorizate "nu este corespunzătoare", fiind "nişte chinezisme", arată procurorii în referat. In perioada mai-septembrie 2013, Adrian Duicu, Delia Daniela Popescu, director al Direcţiei economice din cadrul Consiliului judetean Mehedinti şi Doina Borugă manager al Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin au permis unor persoane neautorizate, reprezentantii furnizorului de echipamente medicale S.C. Rombiomedica S.R.L. si societatii de leasing Ager Leasing,  accesul la informatii care - la acel moment - nu erau destinate publicitatii (informatii constand in intentia reprezentantilor Consiliului judetean Mehedinti si ai Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin de a demara o procedura de achizitie publica, precum si datele tehnice si financiare preconizate pentru aceasta achizitie publica), cu scopul de a obtine pentru cei doi agenti economici un folos necuvenit. Folosul urmarit a constat in impiedicarea altor agenti economici sa participe la licitatia publica ce avea sa fie organizata pentru achizitia publica mentionata si, implicit, in incheierea de catre cei doi agenti economici "beneficiari ai informatiilor" a contractelor de achizitie publica in conditii financiare avantajoase pentru acestia si, corelativ, dezavantajoase tehnic si financiar pentru autoritatea publica contractanta (Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, institutia publica beneficiara a bunurilor ce aveau sa fie dobandite prin achizitie publica) si pentru Consiliul judetean Mehedinti (autoritatea publica locala care urma sa asigure finantarea acestei achizitii publice).

Instrumentul numit televiziune

De asemenea, potrivit procurorilor, baronul de Mehedinti si-a implicat televiziunile pe care le controla intr-o incercare de a se razbuna pe doi asistenti de la Spitalul Judetean de Urgenta Mehedinti, "pentru faptul ca acestia au postat pe reteaua de socializare facebook mesaje prin care isi exprimau opozitia fata de actiunile inculpatului". Posturile locale de televiziune controlate de baronul local erau folosite si pentru a strange bani, printr-o tehnica numita "Urari", arata procurorii. Mai exact, potrivit referatului intocmit de procurorii DNA, in cursul lunii decembrie 2013, inaintea sarbatorilor de iarna, Duicu le-a impus "tuturor primarilor si tuturor functionarilor publici cu functii de conducere de pe raza judetului Mehedinti sa plateasca contravaloarea unor 'urari' care aveau sa fie difuzate (sub forma unor anunturi scrise pe 'burtiera' ecranului)" la doua posturi de televiziune locala. "Fiecare persoana careia i s-a impus plata unor astfel de urari a trebuit sa plateasca suma de 600 lei", arata procurorii.

Ordin de închidere a unei firme

Potrivit procurorilor, în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu i-a determinat pe Adrian Drăghici, functionar public in cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Mehedinti, institutie publica centrala aflata in subordinea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice) si pe Cătălin Tutilescu, comisarul-sef al Garzii Judetene de Mediu Mehedinti, fiul chestorului Marian Tutilescu, sa isi indeplineasca atributiile de control, in asa fel incat sa inceteze activitatea unui operator economic, S.C. Liati Construct Impex S.R.L., indiferent de conditiile in care acesta isi desfasura activitatea. Actiunea de instigare efectuata de catre Adrian Duicu a avut ca urmare controale efectuate de cele doua institutii publice la operatorul economic mentionat, soldate cu aplicarea de sanctiuni pecuniare semnificative, in conditiile in care operatorul economic mentionat isi desfasura activitatea intr-un cadru legal.

Îşi proteja apropiaţii

In acelasi context, la data de 4 aprilie 2013, Adrian Duicu, folosindu-se de autoritatea si influenta conferite de calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti si de presedinte al Organizatiei Judetene Mehedinti a Partidului Social Democrat, i-a solicitat imperativ lui Ovidiu-Constantin Daescu (la acea data, comisar general al Garzii Nationale de Mediu, institutie publica centrala aflata in subordinea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, minister condus de un membru al partidului politic din care face parte si Adrian Duicu) sa inceteze un controlul care-l viza pe Cătălin Tutilescu. Interesant este că la începutul lunii ianuarie a.c., chestorul de poliţie Marian Tutilescu, cel care ani de-a rândul a ocupat o serie de funcţii importante în Poliţia Română, atât în timpul guvernării PSD cât şi PDL, a anunţat că doreşte să se retragă la pensie din “motive personale”. 

Deconcentratele, la cheremul lui Duicu

Procurorii mai arată că la data de 10 mai 2013, Adrian Duicu impreuna cu Constantin Gherghe, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, au dispus efectuarea unor controale simultane de catre Serviciul de Investigare a Fraudelor, Inspectoratul Teritorial de Munca, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, Garda Nationala de Mediu si Politia Locala, toate avand ca scop impiedicarea desfasurarii activitatii unui restaurant din municipiul Drobeta Turnu Severin (mobilul acestei "desfasurari de forte" constituindu-l faptul ca acest restaurant apartinea lui Ion Mîţu, fostul prefect al judetului si adversar politic al lui Adrian Duicu ).  

Controlul asupra Casei de Asigurări de Sănătate

In cursul anului 2013, pentru a le determina pe Elisabeta-Zenovia Rolea si Feraru Grigorita, in calitate de director, respectiv functionară public al Casei de Asigurari de Sanatate Mehedinti, sa-si indeplineasca atributiile de serviciu in asa fel incat sa favorizeze S.C. ROMRAD S.R.L. (controlata in fapt de catre Duicu), Adrian Duicu le-a oferit celor două, pentru sotii lor, respectiv pentru Rolea Sorin, detasarea acestuia succesiva in cadrul Biroului Vamal Portile de Fier I, si pentru Feraru Florin, numirea acestuia intr-o functie de conducere in cadrul aparatului tehnic al Primariei Drobeta Turnu Severin.  In cursul anilor 2012-2013, ca urmare a influentei pe care Adrian Duicu o exercita asupra Elisabetei Rolea (directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Mehedinti, functia in care aceasta a fost numita chiar de catre Duicu Ioan-Adrian), aceasta a dispus decontarea de catre S.C. ROMRAD RMN S.R.L. (societate controlata de catre Duicu Ioan-Adrian, calitatea de asociat avand-o mama si sotia sa) a unor servicii medicale in cuantum foarte ridicat (aproximativ 70% din totalul sumelor decontate de casa de asigurari de sanatate pentru intregul judet pentru servicii paraclinice), existand suspiciunea ca o parte a acestora nu au fost efectuate in realitate.

Poliţia, la picioarele sale

În referatul procurorilor DNA se arată că Adrian Duicu a afirmat faţă de Ştefan Ponea, inspectorul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti, faptul că are influenţă asupra mai multor funcţionari publici, membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe de o parte, şi consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orşova, pe de altă parte, influenţă care s-a dovedit a fi reală.

Totodata, Duicu a promis lui Ştefan Ponea, cel căruia subordonaţii trebuiau să menţioneze pe documente că este “doctor”,  ca îşi va folosi aceasta influenţă, ceea ce a şi facut,  pentru a-i determina pe aceştia să facă acte care intră în atribuţiile lor de serviciu: anume, în cazul celor dintâi (membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române) să îl menţină temporar pe Ştefan Ponea în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Politie al judetului Mehedinţi (aceasta în situaţia în care exista posibilitatea, iar pentru Ştefan Ponea, "pericolul" ca în această funcţie să fie numită o altă persoană), iar la o dată ulterioară (cand va dori Ştefan Ponea, in functie si de "promovarea" sotiei sale, cum se va vedea in cele ce urmeaza) sa il numeasca intr-o functie de conducere in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, respectiv director adjunct al Directiei de Ordine Publica, precum si sa o numeasca Elisabeta Popea (sotia lui Ştefan Ponea, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova) intr-o functie de conducere in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie. În ceea ce ii priveste pe membrii Consiliului local al municipiului Orsova, influenta urma a fi exercitata pentru a-i determina sa aprobe scoaterea din domeniul public si concesionarea catre Constantin Ponea (tatal lui Ştefan Ponea), la un pret "convenabil", a doua suprafete de teren (in suprafata totala de aproximativ 200 de metri patrati, terenuri situate in centrul municipiului Orsova si reprezentand acostamentul unei strazi).

In schimbul exercitarii influentei avute fata de functionarii publici amintiti, in sensurile si pentru scopurile mai sus descrise, Adrian Duicu a pretins lui Ştefan Ponea un folos pentru sine, folos constand in determinarea judecatorului care judeca o cauza in care avea calitatea de reclamant (dosarul nr. 1181/54/2012 al Curtii de Apel Craiova - Sectia de contencios administrativ si fiscal, cauza care avea ca obiect anularea unui raport de incompatibilitate al Agentiei Nationale de Integritate, care il viza pe Duicu) sa pronunte o hotarare favorabila acestuia (in sensul anularii raportului Agentiei Nationale de Integritate mentionat).

Pentru toate acestea, baronul de Mehedinţi, Adrian Duicu, se află acum în arestul Poliţiei Capitalei, alături de Ştefan Ponea şi Constantin Popescu, şeful PSD Orşova.

Citiţi şi:

Un nou mandat de arestare pentru Duicu, Ponea şi Popescu

Victor Ponta spune că a avut o „relaţie foarte bună” cu Adrian Duicu

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite