Recepţia lucrărilor la noua maternitate din Turnu Severin. S-au cheltuit peste 13 milioane de euro, dar clădirea nu are o ventilaţie corespunzătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Buşoi în discuţie cu cadrele medicale ale spitalului judeţean FOTO Corina Macavei
Cristian Buşoi în discuţie cu cadrele medicale ale spitalului judeţean FOTO Corina Macavei

Astăzi, a avut loc recepţia finală a lucrărilor de la Blocul materno-infantil din Drobeta-Turnu-Severin. La eveniment a fost prezent şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi.

Oficialităţile locale împreună cu Cristian Buşoi – preşedintele CNAS au tăiat panglica inaugurală la noul bloc materno infantil din Drobeta Turnu Severin. Este o clădire nou-nouţă pentru care Consiliul Judeţean Mehedinţi a cheltuit circa 13,5 miloane de euro din surse proprii şi drintr-un credit bancar. Clădirea, cel puţin la prima vedere, pare a fi în regulă, numai că proiectantul nu a avut în vedere şi o bună ventilaţie, deosebit de importantă având în vedere destinaţia imobilului. Practic, în momentul de faţă, dacă în clădire ar exista mobilierul şi echipamentele sanitare necesare, pacienţii, dar şi medicii ar trebui să suporte temperaturi de peste 40 de grade.

„Dacă ar fi mobiliată, am putea lucra, am transpira mai mult, dar pentru orice lucru bun trebuie să transpiri. Din păcate actuala conducere a CJ Mehedinţi a preluat o clădire care se tot restructurează de 20 de ani. Din păcate aceste restructurări nu s-au făcut cu avizul unor specialişti. Proiectantul de atunci îmi spunea că stilul acesta de clădire conservă temperatura. Nu am prins-o acum ca să o duc într-o cameră unde sunt 40 şi ceva de grade să vadă clădirea pe care a proiectat-o dânsa după tehnologia modernă cum conservă temperatura ...”, a spus medicul Dumitru Pătraşcu, şeful secţiei obstetrică-ginecologie de la Maternitatea din Drobeta-Turnu-Severin.

Managerul Spitalului Judeţean Mehedinţi, Doina Borugă, admite că există problema ventilaţiei, dacă aceasta va fi rezolvată în câteva luni.
„Acum nu putem să negăm că nu cred că asta este o soluţie. Ventilaţia este la nivelul tuturor sălilor de operaţie, a saloanelor de anestezie-terapie intensivă şi o parte din holuri cu anumite completări care trebuie făcute pe nişte holuri de la 2-3 etaje. Am discutat pentru două echipamente de ventilaţie cu o echipă specializată pe această parte de ventilaţie pe care le vom pune până în iarnă. În primăvară vom mai face două etaje cu ventilatoare astfel încât până în vara următoare să avem rezolvată şi această problemă, care este o chestiune de proiectare” a declarat Doina Borugă.

Clădirea acestei maternităţi are o istorie destul de interesantă, iar în finalizarea ei aproape că nu mai credea nimeni la un moment dat. În anul 1988, lângă Spitalul Judeţean din Severin au început lucrările de construcţie a unui bloc materno-infantil, modern pentru acea vreme, prevăzut pentru circa 4000 de naşteri câte aveau loc anual atunci în Mehedinţi. Până în 2009 când conducerea de la acea vreme a Consiliului Judeţean Mehedinţi a decis reluarea lucrărilor, se realizase însă doar 58 la sută din scheletul noii construcţii, ani de-a rândul lucrările fiind abandonate, favorizând degradarea. Evident a fost nevoie de o reproiectare având în vedere că acum cifra natalităţii este infinit mai mică, dar cel mai important a fost nevoie de foarte mulţi bani.

„Valoarea este de 590 de miliarde lei vechi cu TVA , din care 350 de miliarde de lei a fost credit de la BRD pe care CJ Mehedinţi îl plăteşte în 10 ani de zile, iar diferenţa sunt surse proprii de la Consiliul Judeţean  Mehedinţi. Mai avem de achitat 25 de miliarde către constructor. Iniţial, lucrarea a fost licitată la valoarea de 550 de miliarde şi datorită lucrărilor suplimentare care au apărut pe parcurs s-au suplimentat cu 40 de miliarde de lei, adică cu un 1 milion de euro”, a precizat Adrian Duicu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi. 
Noua maternitate are trei săli  de operaţie, 40 de paturi pentru nou-născuţi , dintre care 8 de terapie intensivă, 50 de paturi de pediatrie şi 65 de paturi pentru obstetrică-ginecologie. Concret pentru 165 de paturi va fi semnat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Fiind o clădire foarte mare, conducerea Spitalului Judeţean Mehedinţi intenţionează să amenajeze şi câteva saloane cu regim privat. 

Prezent la eveniment, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, şi-a exprimat speranţa că în actualele condiţii, mai mulţi mehedinţeni se vor îndrepta şi spre maternitatea severineană, şi nu vor mai fugi spre spitalele din marile centre urbane: „E o investiţie importantă, un proiect important pentu judeţul Mehedinţi, pentru Drobeta Turnu Severin, pentru sistemul sanitar , sunt doar de o lună şi jumătate preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar sunt în zona de sănătate de foarte mulţi ani, din 2004 am fost în comisia de sănătate a Parlamentului României , apoi din 2007 în comisia de sănătate a Parlamentului European şi ştiu severinean fiind cât de mulţi oameni din Drobeta Turnu Severin şi din judeţul Mehedinţi merg şi se tratează în alte oraşe. De-a lungul acestor ani am fost sunat de rude, cunoştinţe să le recomand doctori la Timişoara, la Bucureşti, în orice alt oraş important din România şi sper din tot sufletul ca un număr tot mai mare de mehedinţeni să decidă să-şi trateze copiii aici, să nască aici, să fie urmăriţi în Drobeta Turnu Severin şi să beneficieze de servicii medicale de bună calitate”.

Cât priveşte dotarea maternităţii cu echipamentele medicale necesare, preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, spune că suma se ridică la aproximativ 2,5 milioane de euro. „Am promis cetăţenilor că la finele lunii octombrie, cel târziu noiembrie Maternitatea va fi dotată şi la finele lunii noiembrie se va naşte primul copil în noua materntate”, a spus Adrian Duicu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite