Proiecte pentru promovarea patrimoniului cultural din Mehedinţi

Proiecte pentru promovarea patrimoniului cultural din Mehedinţi

O parte din tinerii voluntari care au participat la aceste proiecte FOTO Alexandra Georgescu

La Pavilionul Multifuncţional al Muzeului Regiunii Porţilor de Fier a avut loc evenimentul de lansare a celor trei volume rezultate din proiectele “Gust şi Estetică Tradiţionale - GET” şi “Palatul Pleşa – neoclasic şi ţărani”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Volumele “Palatul Pleşa – moştenirea culturală în comunitate”,  “Ospăţ cu gust în Mehedinţi”, “Arhitectura Tradiţională montană din Isverna – păstrare şi punere în valoare” prezintă activităţi din cadrul celor două proiecte dedicate patrimoniului cultural din judeţul Mehedinţi.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia SINAPTICA, împreună cu Primăria Obârşia de Câmp, Primăria Isverna, Liceul de Arte I.Şt. Paulian, Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti şi a fost găzduit de către Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.

Proiectul “Palatul Pleşa – neoclasic şi ţărani” a fost dezvoltat şi implementat din dorinţa de a atrage atenţia publicului asupra monumentului istoric, ţintind să-l pună în valoare într-o manieră utilă comunităţii locale. În cadrul proiectului au fost organizate două tabere de voluntari de la Liceul de Artă I.Şt. Paulian din Drobeta Turnu Severin, Facultatea de Arte a Universităţii de Vest din Timişoara, Universitatea Suffolk-UK şi Universitatea de Arhitectură Ion Mincu.

De asemenea, în luna iulie a.c., a fost organizată o tabără de arhitectură la care au participat 10 voluntari studenţi la arhitectură. Aceştia au reparat două case ţărăneşti cu o vechime mai mare de 100 de ani din Isverna, folosind tehnici şi materiale de construcţie tradiţionale. Totodată, voluntarii au realizat relevee şi propuneri pentru punerea în valoare a celor două case.

Pe durata proiectului a fost realizată şi o cercetare etnografică pentru a identifica reţete ale unor produse tradiţionale din Mehedinţi. La cercetare au participat cinci voluntari – doctoranzi şi masteranzi ai Departamentului de Studii Culturale din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: