Primele roşii româneşti vor apărea pe piaţă după 1 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile scăzute îi îngenunchiază pe agricultorii mehedinţeni. Cine s-ar fi gândit că, în luna aprilie, vor fi nevoiţi să îşi încălzească serele, ca să nu le îngheţe recolta? În aceste condiţii, cheltuielile aproape că s-au dublat. Dar legumele nu vor costa mai mult, spun ei, pentru că trebuie să învingă şi concurenţa din import.Summary

Comuna mehedinţeană Pătulele trăieşte din legumicultură. Anul acesta, chiar dacă temperaturile scăzute şi ploile le-au dat bătăi de cap, oamenii au muncit din greu la solarii, iar de Paşte rezultatele au început să se vadă. Ceapa şi ridichiile s-au vândut bine, iar agricultorii speră să aibă acelaşi succes şi cu roşiile.

Legumicultorii  spun însă că anul acesta, din cauza iernii grele, primele recolte de roşii, varză sau ardei vor apărea abia la jumătatea lunii iunie. Până atunci, mâncăm legume de import.

Un producător de legume din Pătulele, spune că, la începutul iernii, nu-i trecea prin cap că va face focul în sobă şi în luna aprilie. Încălzirea îl costă foarte mult fiindcă temperatura dintr-un solar trebuie sa fie de 27-28 de grade, în condiţiile în care afară sunt -2 grade.

„Facem tot posibilul ca să ieşim cu roşiile pe piaţă mai devreme pentru a avea şi noi un profit, dar la noi depinde totul de climă. Am investit mult în lemne, în folie, în rumeguş, plus munca noastră, dar nu mai stăm să facem calculul. Trebuie să faci ceva fiindcă noi din asta trăim, nu avem locuri de muncă”, spune Nicolae Muşat.

Familia Muşat se ocupă cu legumicultura încă din 1990, iar legumele produse în serele de la Pătulele ajung doar pe piaţa din Timişoara, unde sunt foarte apreciate de bănăţeni.

Dar căldura nu este totul. Multe legume nu înfloresc decât dacă sunt lăsate, periodic, la aer, iar din cauza frigului procesul este întârziat. Daca în alţi ani oamenii culegeau primele roşii la 20 mai, acum speră să poată ieşi cu ele pe piaţă după 1 iunie.

„Nu se deschide noaptea florea din cauza frigului, aşa că producţia de anul acesta este foarte întârziată. Este şi diferenţa asta de temperatură între noapte şi zi şi nu se deschide floarea, e foarte frig. Să vedem cum evoluează, să nu apară vreo boală. Cred că vom ieşi târziu la piaţă cu roşiile, anul trecut am ieşit pe 20 mai şi anil ăsta cred că la pe începutul lui iunie”, spune Nicoliţa Muşat.

„Sămânţa nu a răsărit din cauza frigului şi pierderea pentru noi este foarte mare fiindcă am cheltuiat foarte mult cu sămânţa care este scumpă. Dacă nu am merge cu sobe nu am obţine nimic, a fost timp rău anul acesta de răsărit, ploi şi a căzut tot răsadul. La timpul ăsta roşiile trebuiau să fie legate iar acum abia înflor”,  spune şi Elena Muşat.

Din cauza frigului nici cei care şi-au montat sobe nu sunt mai liniştiţi. Noapte de noapte cineva doame în solar, pentru că din două în două ore trebuie să pună lemne pe foc.

„Am investit foarte mult, o remorcă de lemne de 5 mc, o remorcă de rumeguş, dar ne-a afectat foarte mult ploaia şi frigul.  În perioada aceasta ar trebui să fie mai cald. Ieşeam cu roşiile vânzare întotdeauna pe 20 mai, acum în iunie o să ieşim. Plus, că trebuie să facem preţul după astea turceşti. Nimeni nu cumpără mai scump de la noi, pentru faptul că e de la noi”, se plânge şi Alexandra Muşat, un alt legumicultor din comuna mehedinţeană Pătulele.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite