Seminar despre istoria PNL Mehedinţi. Marius Vorvoreanu, Petre Gârboviceanu, Richard Franassovici, câteva din figurile emblematice ale politicii liberale mehedinţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seminar despre istoria PNL Mehedinţi FOTO Corina Macavei
Seminar despre istoria PNL Mehedinţi FOTO Corina Macavei

Organizaţia de tineret a PNL Mehedinţi a organizat la acest sfârşit de săpătmână un seminar despre istoria Partidului Naţional Liberal din Mehedinţi. Invitatul special al evenimentului a fost directorul Arhivelor Naţionale Mehedinţi, dr. Tudor Răţoi.

Tineretul liberal a putut afla o serie de amănunte despre ceea ce a reprezentat acest partid pe eşicherul politic mehedinţean.

„După cum cunoaştem, Partidul Naţional Liberal este unul din  partidele fundamentale ale ţării, cu merite extroardinar de mari în făurirea statului naţional în tot ceea ce înseamnă România de ieri şi de astăzi. Aşa că iniţiativa aceasta este binevenită şi ea poate să fie urmată şi de alte forţe politice locale, în aşa fel încât lumea să cunoască eşicherul politic şi ceea ce a reprezentat fiecare politică în trecutul local”, a spus directorul Arhivelor Naţionale Mehedinţi.

Totodată, participanţii la seminar au putut afla lucruri interesante şi despre  politicienii liberali care şi-au pus amprenta asupra vieţii politice, economice şi sociale din Mehedinţi, de-a lungul anilor.

„Au fost mai întâi Ilarie Isvoranu, cel care a participat la înfiinţarea organizaţiei liberale din Mehedinţi chiar în 1875 atunci când s-a înfiinţat partidul împreună cu unchiul său Costache Cîrjeu, iar din generaţiile de după el Pompiliu Băbeanu, Marius Vorvoreanu, Iulian Predescu – ca să-i menţionez pe cei care nu numai că erau originari dinMehedinţi, dar şi-au desfăşurat activitatea în Mehedinţi. Au mai fost încă doi fruntaşi importanţi Petre Gârboviceanu şi Richard Franassovici, care au fost şefi ai organizaţiei liberale din Mehedinţi, miniştri, deputaţi, erau originari din Mehedinţi, însă activitatea lor s-a desfăşurat mai cu seamă în Bucureşti. Petre Gârboviceanu a fost şi deputat, a avut şi demnităţi în statul român, mai ales în organizaţiile bisericeşti şi a participat chiar la reformarea învăţământului românesc în mai multe etape ale sale. Richard Franassovici se născuse în Turnu Severin, de origine sârbă sau aromână, la un moment dat a avut şansa să devină primul ministru al ţării, dacă este să-l credem pe Constantin Argetoianu, asta se întâmpla în 1933 la asasinarea lui I Gh. Duca. El a fost parlamentar în toate legislaturile după 1918 până la sfârşitul perioadei interbelice, nu întotdeauna pentru Mehedinţi şi în acelaşi timp a fost în mai multe rânduri ministru, ministru secretar de stat, un om care a fost în permanenţă legat de Severin, de Mehedinţi. Are ctitorii aici, unele dintre ele stau în picioare. De pildă, maternitatea  sau Spitalul din Grădină cum i se mai spune a fost construit în 1937 ca hotel, se numea „Belvedere” şi el a venit aici la punerea pietrei fundamentale ca ministru al Construcţiilor. În acelaşi an s-a pus piatra fundamentală la clădirea poliţiei Turnu SEverin, care a început să fie construită însă la bombardamentale din 1944 a fost distrusă şi nu s-a mai reluat construcţia. De asemenea a sprijinit o serie de lucrări edilitare mai ales în domeniul şoselelor, al căilor ferate efectuate în această zonă”, a spus dr. Tudor Răţoi.

Prin serviciile pe care le-a adus ţării, în toate funcţiile pe care le-a deţinut, Richard Franassovici rămâne un fiu de seamă al Mehedinţiului, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi politicieni pe care i-a dat acest judeţ. Încetează din viaţă în 1964, la Londra.

Citiţi şi:

Asasinatul asupra prefectului liberal Marius Vorvoreanu rămâne încă un mister. Liberalii din Mehedinţi l-au comemorat astăzi

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite