Ploile încurcă lucrările agricole de toamnă în Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o vară ploioasă care a creat mari probleme fermierilor din Mehedinţi, iată că şi acum precipitaţiile continuă să le dea mari bătăi de cap şi să încurce lucrările agricole de toamnă. Pe o suprafaţă de circa 10.000 de hectare nu s-a putut însămânţa grâul în Mehedinţi.

Potrivit Direcţiei Agricole Mehedinţi , în această toamnă 55.000 de hectare urmau să fie însămânţate cu grâu, însă din cauza ploilor până la această oră s-au realizat lucrările agricole doar pentru 45.000 de hectare.

„La grâu sunt ceva probleme pentru că a fost o toamnă lungă, au fost ploi, nu s-au putut recolta la timp culturile de porumb şi floarea soarelui, dat fiind acest fapt, normal că nu s-a putut pregpti terenul bine şi cultura de grâu intră necălită în iarnă, nesuportând poate eventuale temperaturi scăzute. Bineînţeles că sunt suprafeţe unde au fost mai mult de jumătate din suprafaţa de 45.000 de hectare însămânţată a fost în condiţii optime şi atunci grâul este răsărit, înfrăţit, intră bine în iarnă. Pe restul suprafeţei sunt zone unde nu este răsărit sau în curs de răsărire şi acolo sunt ceva  probleme, dar dacă timpul va permite şi nu vor fi temperaturi mari să săerăm  că nu va fi această problemă”, explică Monica Lungu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Mehedinţi.

Pentru fermieri, aceste întârzieri înseamnă pierderi mari, iar apropierea iernii ar putea pune capăt campaniei agricole de toamnă.

„Sunt întârzieri mari din cauza vremii nefavorabile, în zona Gârla Mare nu am văzut soarele strălucind cam de la jumătatea lunii octombrie, cantităţi foarte mari de apă, s-a întârziat cu semănatul grâului în special cu arăturile de toamnă. Şi încă mai aşteptăm să se usuce cât de cât terenul după două zile de vânt. Dacă vine zăpadă, aşteptăm ferestre de iarnă şi o să-l semănăm în acele intervale, dar asta înseamnă pierderi şi plus cheltuieli mai mari din cauza faptului că trebuie să mărim numărul de boabe germinabile pe metrul pătrat cu cosuri mari pentru că o sămânţă certificată din categoria C1 costă în jur de 2 lei pe kilogram în condiţiile în care un kilogram de grâu costă undeva la 0,50 de lei”, spune Nicu Stroescu, administratorul celei mai mari ferme din zona Gârla Mare.

„Au fost precipitaţii multe, sperăm ca în perioada următoare până în sărbători să ne ajute să putem însămânţa. În momentul acesta, terenul este ud, noi arăm pentru culturile de primăvară, sunt consumuri mai mari pentru că tractoarele patinează, consumurile la motorină cresc, dar trebuie să le facem fiindcă dacă vin precipitaţiile nu o să mai putem să le facem deloc”, spune şi Cătălin Dumitru, inginer la o fermă agricolă din Hotărani.
Reprezentanţii Direcţiei Agricole Mehedinţi spun că în ceea ce priveşte culturile de rapiţă, orz şi orzoaică situaţia este mai bună.

„Avem până la această dată 1500 de hectare de rapiţă însămânţate la nivelul judeţului Mehedinţi, cultura se prezintă foarte bine, a avut condiţii optime atunci când a fost însămânţată, a avut un pat germinativ bun, au fost condiţii bune de temperatură şi umiditate, a fost o răsărire explozivă şi atunci cultura intră bine în iarnă. La orz şi orzoaică ne-am realizat programul, respectiv 5000 de hectare de orz, 2500 hectare de orzoiacă. De asemenea cuturile se prezintă foarte bine la orz şi orzoaică, sunt înfrăţite, intră foarte bine în iarnă”, mai spune Monica Lungu.

Citeşte şi:

Mâncarea Bărăganului. Peste un milion de tone de porumb şi grâu, în hambare

Agricultura ecologică, subvenţionată. Fermierii primesc sume cuprinse între 192 şi 270 de euro

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite