VIDEO Percheziţii în Mehedinţi într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani de 9 milioane de euro. Omul de afaceri Georgică Cornu reţinut pentru 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri Georgică Cornu, adus la audieri la sediul IPJ Mehedinţi
Omul de afaceri Georgică Cornu, adus la audieri la sediul IPJ Mehedinţi

În această dimineaţă, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice efectuează 61 de percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani. 49 de persoane vor fi conduse la poliţie, pentru audieri.


UPDATE 21,30 După audieri prelungite la sediul IPJ Mehedinţi, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Judeţean Mehedinţi au decis reţinerea omului de afacereri Georgică Cornu pentru 24 de ore. Alte 14 persoane au mai fost reţinute în acest dosar de evaziune fiscală în valoare de 9 milioane de euro.
Mâine vor fi prezenţi la Tribunalul Mehedinţi cu propunerea de arestare preventivă.

UPDATE Administratorul grupului de firme Confort-Izometal tocmai a fost adus la audieri la sediul IPJ Mehedinţi în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 9 milioane de euro.

În februarie 2012, Lucian Caraiman, asociatul lui Georgică Cornu la grupul de firme Confort - Izometal a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Electrica II”. Caraiman a făcut recurs la Curtea de Apel Timişoara, care i-a redus pedepsa la patru ani. În mai 2013, ICCJ a redus-o din nou, la doi ani.

UPDATE A fost adus la audieri la sediul IPJ Mehedinţi şi Nicolae Semen, administratorul firmelor familiei primarului de la Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu.
În total, urmează să fie puse 49 de mandate de aducere.

UPDATE Omul de afaceri Georgică Cornu se află la audieri la această oră la sediul IPJ Mehedinţi. Cornu a refuzat să facă vreun comentariu legat de implicarea acestuia în dosar. Urmează sa fie adus la audieri Lucian Caraiman administratorul firmelor Confort, precum şi Nicolae Semen, administratorul firmelor familiei primarului de la Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu.

VEZI VIDEO AICI

Marţi, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi efectuează 61 de percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Percheziţiile se desfăşoară pe raza municipiului Bucureşti şi a 10 judeţe (Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea, Dolj şi Dâmboviţa), la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile sociale ale societăţilor administrate de acestea, urmând a fi puse în aplicare 49 de mandate de aducere.

În Mehedinţi percheziţii au avut loc în localităţile Drobeta Turnu Severin (4), Baia de Aramă, Gârdoaia şi Bâcleş. Urmează să fie aduşi la audieri administratorul firmelor primarului de la Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu, precum şi oamenii de afaceri Georgică Cornu şi fostul administrator al grupului de firme Confort, Lucian Caraiman.

La activităţi participă 300 de poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea, Dolj şi Dâmboviţa.

Din cercetări, a rezultat faptul că, în perioada 2008-2014, 101 persoane, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi ai 88 de societăţi comerciale, ar fi eludat obligaţiile fiscale.

De asemenea, aceştia sunt bănuiţi că ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro (peste 1 miliard de lei), pentru care ar fi dedus ilegal T.V.A. şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

Prin aceste operaţiuni fictive, ar fi prejudiciat bugetul general consolidat cu peste 9 milioane de euro (peste 460 de milioane de lei).

Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, cei în cauză ar fi efectuat mai multe tranzacţii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, aceştia ar fi disimulat provenienţa şi circulaţia banilor.

Percheziţiile se desfăşoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi. Activitatea a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I..

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite