O poetă şi Ordinul Cavalerilor Templieri au sărit în ajutorul unui copil bolnav din Turnu Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiţă de 9 ani, bolnavă de splină bifidă, din Turnu Severin, are nevoie de sprijinul comunităţii pentru a ajunge la o clinică din Elveţia, unde ar putea beneficia de un tratament adecvat. O poetă din Turnu Severin a făcut un prim pas şi la lansarea ultimului său volum de poezii a vândut cărţile sale celor prezenţi, banii fiind oferiţi părinţilor săi.

La numai trei ani, Georgiana Tatiana Pupăză avea să fie diagnosticată cu astm bronşic şi splină bifidă. Un diagnostic cumplit cu care s-a luptat ani de-a rândul prin spitalele din România. Asistentul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe Turnu Severin, Stela Buligă,  spune că Tatiana are o şansă de însănătoşire într-o clinică din Elveţia, însă costurile sunt destul de ridicate, de circa 100.000 de lei.

„Copilul are un astm bronşic de când era bebeluş şi o splină bifidă, este un diagnostic destul de sumbru mai ales pentru o fetiţă. O cunosc de multă vreme, de foarte multe ori a venit în urgenţe cu crize astmatice şi cu crize legate de cealaltă maladie. Am ajutat-o să ajungă  măcar la nişte forme de recuperare în România, adică să meargă la Govora prin instituţionalizare pentru partea de astm bronşic şi pentru faptul că de foarte multe ori a venit în urgenţe cu crize astmatice şi cu crize legate de cealaltă maladie. Suma pentru a merge în străinătate este destul de mare se ridică la peste 1 miliard de lei vechi, dar scontăm şi pe faptul că se mai pot da nişlte bani, o cotă parte şi prin intermediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate”, explică asistentul şef Stela Buligă.

Practic dacă nu se intervine la timp, această boală poate crea mari probleme, mai ales după instalarea pubertăţii. Într-o clinică din Elveţia, Tatiana ar putea beneficia de un tratament adecvat.  „Există în Elveţia un centru neurovascular, unde am mai ajutat pe cineva să ajungă ,care poate să pună un diagnostic clar şi în felul acesta să vedem ce îndrumări de tratamente există. De cele mai multe ori aceste boli se pretează şi la tratament chirurgical, dar sunt şi nişte forme de a preîntâmpina invazia acestei boli  şi degenerarea ei. Disconfortul este acela că în timpul nopţii fetiţa pierde urină, deci are enurezis nocturn”, spune spune asistentul şef de la UPU.

Spina bifida este una dintre cele mai frecvente tulburări congenitale (malformaţii congenitale) care afectează copiii. Tulburarea este cauzată de dezvoltarea incompletă a coloanei vertebrale a fătului în prima lună de sarcină. Spina bifida variază în funcţie de grad, de la uşoară, cu nici un simptom, până la severă, cu leziuni ale nervilor şi paralizie. Copiii născuţi cu un grad mai sever al acestei tulburări prezintă leziuni deschise la nivelul coloanei vertebrale, în cazul în care deteriorarea semnificativă a nervilor şi a măduvei spinării a avut loc. Aceste leziuni deschise la nivelul coloanei pot fi corectate prin intervenţii chirurgicale, însă cele la nivelul nervilor nu se pot corecta.

Un prim pas pentru ajutorarea acestui copil l-a făcut Mădălina Olteanu, cunoscuta poetă severineană, care a organizat special pentru Tatiana o lansare de carte, în sensul că ultimul său volum de poezii a fost cumpărat de cei prezenţi la eveniment, iar banii au fost oferiţi părinţilor.

„Sper ca prin vânzarea acestei cărţi şi prin donaţiile făcute de tot cei prezenţi să putem ajuta un copil foarte bolnav care are nevoie de sprijinul nostru acum”, a spus Mădălina Olteanu.

Şi tot pentru Tatiana, Ordinul Cavalerilor Templieri, care a pus bazele unei filiale la Turnu Severin, va oferi o sumă de bani, după cum ne-a declarat Ioan Gaita, din Timişoara, unul din membrii Ordinului.
 

Citeşte şi:

Concert caritabil pentru Mihai, un copil bolnav de autism

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite