O nouă provocare pentru elevii Colegiului Naţional Traian: olimpiada internaţională de matematică de la Sankt Petersburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Manuela Prajea alături de elevii participanţi la olimpiadă FOTO Corina Macavei
Directorul Manuela Prajea alături de elevii participanţi la olimpiadă FOTO Corina Macavei

După experienţa de anul trecut, elevii Colegiului Naţional Traian din Drobeta Turnu Severin se pregătesc să dea piept din nou cu exigenţele învăţământului rusesc în cadrul olimpiadei de matematică organizată de Fundaţia Internaţională pentru Calitate în Matematică “Leonhard Euler” şi Universitatea Sankt Petersburg.

Directorul Colegiului Naţional Traian, Manuela Prajea, spune că elevii au intrat în acest concurs cu mult entuziasm şi multă încredere.

“Anul trecut am participat pentru prima dată şi a fost o experienţă deosebită pentru copii şi pentru mine aş putea spune ca profesor pentru că am avut parte de un concurs inedit, de un concurs cu probleme deosebite şi frumoase din cultura matematică pentru acest nivel de studiu”, declară Manuela Prajea.

Olimpiada internaţională de matematică “Al treilea mileniu sau formula de unitate”  se adrează elevilor de la clasele a V-a până la clasele a XI-a , iar modalitatea de lucru este inedită, într-o primă etapă elevii primesc problemele, care sunt afişate pe perete, sunt lăsate în lucru trei săptămâni, după care se trece la evaluarea lucrărilor, realizându-se o selecţie a elevilor.

“Anul trecut au participat peste 5000 de levi din foarte multe ţări, iar anul acesta avem bucuria să anunţăm că limba română a fost inclusă ca şi limbă oficială a concursului alături de limba engleză, alături de limba rusă, limba franceză, spaniolă, germană sau esperanto. De asemenea, avem bucuria să anunţăm că am implicat mai multe judeţe în acest concurs prin societăţile de ştiinţe matematice din aceste judeţe”, mai adaugă directorul Colegiului Naţional Traian.

Elevii Colegiului Naţional Traian au obţinut rezultate remarcabile la olimpiada de anul trecut, astfel că au participat atât la festivitatea de premiere, cât şi la tabăra internaţională multidisciplinară de la Sankt Petersburg. Timp de două săptămâni, elevii au beneficiat de lecţii de matematică aproximativ 4 ore pe zi şi de activităţi în grup desfăşurate cu studenţi, cu psihilogi, cu personal specializat în limba engleză. În plus, elevii români premianţi au primit burse din partea Fundaţiei Internaţionale pentru Calitate în Matematică.

“Pentru mine acest proiect internaţional este foarte important deoarece are  mare valoare în CV-ul meu, e un lucru foarte apreciat de marile universităţi din lume, dar totodată am avut parte şi de o experienţă nouă, am învăţat câteva valori morale noi, câteva competenţe pe care aici nu le-am putut învăţa şi multe alte lucruri. Sistemul de învăţământ rusesc se caracterizează prin consecvenţă, severitate, exigenţă, seriozitate”, spune Bogdan Marghescu, elev în clasa  a IX- a la Colegiul Naţional Traian, participat anul trecut la olimpiada de la Sankt Petersburg.

Şi pentru Andrei Neţoiu această competiţie a fost o experienţă inedită, motiv pentru care şi anul acesta va participa la olimpiadă: “A  fost o experienţă foarte diferită de ceea ce este în România, se bazează mai ales pe o înţelegere faţă de o tocire a formulelor şi de învăţare pe de rost. Este mai ales pe gândire, lucru care nu este mereu întâlnit la noi pentru că aşa sunt de obicei cerinţele. Este un lucru pe care eu îl consider foarte bun şi mi-aş dori ca şi la noi să fie acest lucru pe viitor. A fost atât practică cât şi teorie, a fost un program cu destule ore de curs, dar a foarte interesant pentru că a avut şi părţi mai interesante, practice care ne-au atras tuturor atenţia”. “Rusia mi-a plăcut cel mai mult, orele de matematică şi activităţile în grup. Cu siguranţă voi participa din nou fiindcă îmi doresc să iau un punctaj mai mare şi să merg iarăşi în tabără”, spune un al elev, Sever Valentin.

Citeşte şi:

Opt elevi de la Colegiul Naţional Traian au dat piept cu disciplina rusească
 

Manuela Prajea, profesorul de matematică al anului 2013:  „S-a pierdut valoarea notei“

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite